13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRaluca Prună, după ce Guvernul a adoptat OUG privind grațierea și modificarea...

Raluca Prună, după ce Guvernul a adoptat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal: Au faultat in careu. România a făcut istorie tristă, rușinoasă

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, susține că Guvernul Grindeanu a acționat, marți seara, „cu încălcarea principiului limitării tiraniei majorității”, prin decizia de a adopta OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, deși actele normative nu erau pe ordinea de zi a ședinței. În opinia sa, Executivul „a faultat în careu”, adoptând „noi reguli ale jocului, în timp ce jocul era în curs.

„Seara trecută, pe 31 ianuarie anul Domnului 2017, România a făcut istorie. O istorie tristă, o istorie rușinoasă. Faptul de a avea majoritate parlamentara nu justifica orice decizie. Știm de la școala, de la Tocqueville. Pentru cine are dubii cu privire la tirania majorității sau certitudini privind majoritatea fara rest întreb: ar fi justificata o decizie de tipul cei care nu au parul blond și ochi albaștri sunt alungați dincolo de zidurile cetății? Ei au acționat in seara de 31 ianuarie cu încălcarea principiului limitării tiraniei majorității. Altfel spus, au faultat in careu. Au adoptat noi reguli ale jocului in timp ce jocul e in curs. Au spus ca faultul in careu e vina celui care s-a aflat in calea lor sau chiar ca faultul in careu e permis pentru ei. Bon, ei au decretat ca sunt uscați și curați. Sunt prin decret la fel ca noi, <<prostii>> care luam regulile in serios și nu le încălcam. Chiar mai buni ca noi, pentru ca cica ar fi mai mulți…”, a scris ministrul Justiției, pe Facebook.

Ea a continuat întrebându-se ce pot face cetățenii în această situație.

„Ce facem noi? Încercam sa găsim soluții in setul de reguli pe care ei l-au încălcat. In toiul nopții, ca tâlharii… Am primit sute de mesaje de la oameni onesti care se întreabă cum putem limita dezastrul deciziei luate de ei? Pentru ca sunt onesti, oamenii se întreabă ce putem face acum? Aplicând legea, legea fundamentala aka Constituția (cacofonie asumată)? Greu de spus. Decizia lor ii face egalii noștri, al celor neinvestigati penali, al celor care au profesie, valori, principii. Va rămâne Curții Constituționale și a celor care o vor sesiza (CSM, nu sunt naiva in privința Avocatului puterii cunoscut eronat ca fiind al Poporului) sa spună ce a fost constituțional in seara din 31 Ianuarie 2017. Celor ca mine, pe margine, departe de țara le rămân câteva întrebări: Cum se simt unii membri ai guvernului luați ostatici in aceasta istorie rușinoasa?  Ce le spun ei acasă copiilor lor? Cum dorm ei când știu (sper) ca după Siria aflată in război România este țara cu creșterea procentuală cea mai mare a emigrației in lumea măsurată de ONU? Sau țara cu cea mai mică natalitate din UE?”, a mai scris ea.

În opinia sa, 31 ianuarie este o zi pe care românii nu o vor putea uita.

„Dacă as fi politician, nu as dormi. Sau poate ca dacă as fi ca ei, protagoniștii istoriei triste din 31 Ianuarie 2017, as fi bucuroasa. Pleacă oponenții și nu se nasc prea mulți alții, trebuie ca își spun. Cine însă mai crează plus valoare ca sa puteți voi fura, i-as intreba. Orice faceți, le-as spune, ar trebui sa va pierdeți somnul. Asta v-ar face, in parte, egalii noștri, a celor care nu putem dormi după ședința de guvern din 31 Ianuarie 2017. O data pe care niciunii, voi sau noi, nu o putem uita”, a conchis fostul ministru al Justiției.


Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Drept reacție, peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului. Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară.

Și miercuri dimineața, mii de persoane protestează în faţa Palatului Victoria. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi.


Citeşte şi: Zeci de oameni s-au adunat, miercuri dimineața, în Piața Victoriei, în semn de nemulțumire față de măsurile luate de Guvernul Grindeanu. Peste 15.000 de persoane au manifestat, în cursul nopții, în Capitală | FOTO + VIDEO

Zeci de oameni s-au adunat, miercuri dimineața, la Palatul Victoriei, în semn de nemulțumire decizia Guvernului Grindeanu de a adopta prin OUG legea grațierii și modificarea Codurilor Penale, în ciuda protestelor masive de stradă.


BREAKING NEWS. CSM declanşează conflictul constituţional între Justiţie şi Guvern. Klaus Iohannis: Este o bătaie de joc. Eu vă propun ca primul pas instituţional să fie sesizarea Curţii Constituţionale


Citeşte şi: Guvernul a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale în această seară, iar la ora 01.20 a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 15.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei și au strigat: ”Hoții!” Rușine să vă fie”. Iohannis: Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină | GALERIE FOTO + VIDEO


Citeşte şi: Klaus Iohannis, după aprobarea în Guvern a legii grațierii și a modificării Codului Penal: Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept

Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției. Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.



Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă.

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!

 


Silviu Sergiu, senior editor:
REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


Mălin Bot, redactor-șef online:
O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. 



Presa occidentală comentează deciziile de aprobare a grațierii și de modificare a Codului Penal: Guvernul României dă o lovitură luptei anticorupție
În America, prima relatare a fost cea a agenției Associated Press, preluată de site-urile publicațiilor și televiziunilor din SUA. Decizia guvernului este prezentată ca o lovitură dată eforturilor din ultimii ani pentru întărirea luptei anticorupție.
 
Decizia Guvernului Grindeanu a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea  că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie.
 
Ziarul The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară… continuarea aici!


 

 

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă