15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia Juridică, avize pozitive pentru urmărirea penală a lui Ariton și Vosganian

Comisia Juridică, avize pozitive pentru urmărirea penală a lui Ariton și Vosganian

UPDATE 16.22: Cererile Ministerului de Justiție de începere a urmăririi penale pentru Ion Ariton și Varujan Vosganian au fost avizate pozitiv în Comisia Juridică, potrivit Mediafax.

——-

Comisia juridică a Senatului discută, marți, cererile Ministerului de Justiție de avizare a începerii urmăririi penale în cazul senatorilor Varujan Vosganian și Ion Ariton.

Procurorii anticorupție au cerut începerea urmăririi penale pentru senatorul Ion Ariton, acuzat pentru participație improprie la abuz în serviciu și folosirea influenței pentru obținere de foloase necuvenite, pentru că ar fi obligat 10 firme de stat să sponsorizeze gala Bute cu peste 1,7 milioane lei.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, în 2 februarie, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare

Citește și: Când se va reuni plenul Senatului pentru avizarea cererilor DNA pentru Vosganian şi Ariton

Senatorul Varujan Vosganian a declarat, marți, înainte de audierea sa la Comisia juridică, că, potrivit Codului de procedură penală, legii răspunderii ministeriale şi Constituţiei României, cererea pentru urmărirea sa penală nu are temei legal şi ar trebui respinsă, informează Mediafax.

"Scopul prezenţei mele aici este să prezint colegilor mei câteva elemente. Cel dintâi, să reinterez faptul că decizia pe care am luat-o, în 2008, de a sprijini industria chimică şi agricultura românească a fost o decizie corectă, lucru care la vremea respectivă a fost susţinut de Guvern şi a fost, în acelaşi timp, confirmat de realităţile economice. Asupra acestui lucru, Senatul s-a pronunţat în octombrie 2013, socotind că ceea ce am făcut a fost rezultatul atribuţiilor mele de ministru şi răspunderea era pur politică şi nicidecum penală", a susținut senatorul.

 Vosganian și-a declarat speranţa că prezenţa sa la comisie va convinge în legătură cu temeinicia argumentelor sale.

"Eu nu pot să anticipez rezultatul votului lor, doar să reamintesc că, în 2013, Comisia juridică a respins solicitarea Parchetului, iar Senatul, cu o majoritate copleşitoare, a luat act şi a acceptat pledoaria în sensul nevinovăţiei mele. Aşadar, e vorba de o hotărâre definitivă a Senatului şi, fără indicii noi, ea nu poate repusă în discuţie fără a fi o agresiune la adresa statului de drept, a echilibrului puterilor în stat şi la adresa drepturilor mele de cetăţean al acestei ţări", a completat senatorul liberal.

Întrebat dacă există probe noi în cazul său, el a arătat: "Singura declaraţie pe care o am eu este referatul înaintat Senatului şi în acest referat nu există nicio faptă nouă. Există încadrări noi, pentru că încadrările vechi nu mai erau conforme cu noul Cod penal, dar nu se poate da o începere de urmărire penală pe noi încadrări, ci pe noi fapte. Este un lucru prevăzut în legislaţia română. Deci o nouă cercetare se poate face pe fapte noi şi nu pe încadrări noi".

Întrebat de ce nu merge să dea lămuriri dacă sunt probleme din partea procurorilor, el a răspuns că decizia Senatului este o parte de procedurii.

"Decizia Senatului este o parte a procedurii. În orice etapă a procedurii, dacă ești nevinovat, îți poți dovedi nevinovăția. Intrarea în procedura ulterioară, ignorând decizia Senatului, înseamnă, de fapt, ieșirea din viața publică, înseamnă o perioadă de mai mulți ani în care va trebui să dovedești o nevinovăție care este, altminteri, evident", a mai declarat senatorul.

De asemenea, membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor dezbat avizul pentru urmărirea penală a lui Laszlo Borbely după ce DNA a cerut, săptămâna trecută, urmărirea penală a deputatului UDMR.

Citește și: EXCLUSIV. Noi probe și interceptări pentru care DNA cere anchetarea lui Laszlo Borbely

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz, din nou, de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte, cauză redeschisă recent de DNA Oradea.

Cele mai citite

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Recent eliberat din închisoare, prins în flagrant în timp ce transporta 7 grame de heroină

La data de 26.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au decis reținerea unui individ,...
Ultima oră
Pe aceeași temă