21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRaport DUR al HRW: Criza politică a condus, în România, la "subminarea...

Raport DUR al HRW: Criza politică a condus, în România, la “subminarea principiilor statului de drept”

Criza politică din 2012, între preşedinte şi primul-ministru, a condus la o serie de măsuri care “au subminat separaţia puterilor în stat şi principiile statului de drept în România”, constată organizaţia Human Rights Watch în raportul din 2013 privind situaţia drepturilor omului, citat de Mediafax.

În subcapitolul despre România, HRW notează: “Criza politică dintre preşedinte şi prim-ministru a condus la o serie de măsuri ale Guvernului care au subminat separaţia puterilor în stat şi principiile statului de drept. După ce Curtea Constituţională a decis în mai că preşedintele, nu primul-ministru, trebuie să reprezinte România la reuniunile UE, Guvernul a retras în iulie prerogativele instanţei constituţionale de a anula decizii ale Parlamentului, a înlocuit Avocatul Poporului cu un apropiat al partidului (de guvernământ – n.red.) şi a preluat controlul asupra Monitorului Oficial, care publică decizii ale instanţelor şi legi, în scopul întârzierii punerii în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale”, subliniază HRW.

“În iulie, Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul Europei au criticat aceste acţiuni, considerând că intră în contradicţie cu principiile statului de drept, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, vorbind chiar şi despre posibile proceduri de infringement. Un raport din iulie al CE exprima preocupări serioase în legătură cu angajamentul României de respectare a statului de drept. CE solicita anularea măsurilor care afectau independenţa justiţiei şi numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de susţinerea tuturor formaţiunilor politice”, adaugă HRW.

“Autorităţile române au continuat să nege, în 2012, acuzaţiile conform cărora România ar fi găzduit o închisoare secretă a CIA pentru deţinerea şi interogarea suspecţilor de terorism, în pofida unei investigaţii efectuată în comun de Associated Press, de postul public german ARD Panorama şi de ziarul Süddeutsche Zeitung, care, în decembrie 2011, identificau fosta locaţie a închisorii CIA”, subliniază HRW.

“Discriminarea şi marginalizarea romilor rămân surse de preocupare. Aproximativ 150 de romi au fost evacuaţi forţat în iunie din locuinţe construite ilegal în Baia Mare, fiind mutaţi în apropierea unei uzine chimice, fără a avea condiţii corespunzătoare de locuit sau condiţii igienice”, încheie HRW.

Human Rights Watch critică şi Uniunea Europeană pentru atitudinea faţă de solicitanţii de azil, pentru acte de discriminare faţă de etnicii romi şi pentru abuzuri în anchetarea suspecţilor de terorism. “În contextul crizei politice şi economice care afectează Uniunea Europeană şi multe dintre statele membre, protejarea drepturilor omului a fost foarte rar o prioritate în 2012, mai ales în cazul grupurilor marginalizate sau nepopulare, precum romii, imigranţii şi solicitanţii de azil. În pofida deteriorării situaţiei drepturilor omului în Ungaria şi în alte ţări, în general Uniunea Europeană nu a reuşit să respecte angajamentele asumate în cadrul Cartei Drepturilor Fundamentale, Consiliul European având o atitudine reticentă în a trage statele membre la răspundere pentru abuzuri”, subliniază HRW.

HRW critică Franţa pentru atitudinea faţă de etnicii romi. “Campania din vara anului 2012 de evacuare a taberelor de romi şi de expulzare a acestora din Franţa a fost similară cu cea din 2010, ridicând semne de întrebare în legătură cu promisiunile preşedintelui socialist François Hollande, ales în mai, de a combate discriminarea. Până la jumătatea lunii septembrie, aproximativ 4.000 de oameni fuseseră expulzaţi forţat, alte câteva sute revenind voluntar în estul Europei”, reaminteşte raportul.

“Raportorii ONU privind spaţiile locative, drepturile imigranţilor, drepturile minorităţilor şi rasism exprimaseră în august 2012 preocupări în legătură cu eşecul autorităţilor de a oferi locuinţe alternative, în legătură cu riscul expulzărilor masive şi al stigmatizării romilor. Guvernul francez a decis în septembrie eliminarea restricţiilor privind accesul est-europenilor la locuri de muncă, inclusiv al romilor, şi a semnat un nou acord cu România privind deportările, oferind proiecte de reintegrare socială”, notează HRW.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă