12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialRAPORTUL Comisiei de la Veneţia: Guvernul a luat măsuri "problematice" din punct...

RAPORTUL Comisiei de la Veneţia: Guvernul a luat măsuri “problematice” din punct de vedere constituţional în perioada REFERENDUMULUI. Vezi reacţia Monicăi Macovei

UPDATE: Europarlamentarul PDL Monica Macovei a comentat raportul Comisiei de la Veneţia, publicat luni. În opinia lui Macovei, Comisia de la Veneţia confirmă puciul USL şi atacul la statul de drept în perioada suspendării preşedintelui.

“Comisia de la Veneţia confirmă abuzurile Guvernului Ponta şi ale USL de slăbire a statului de drept în România în timpul demersurilor politice care au dus la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Raportul Comisiei de la Veneţia a fost publicat ieri (luni – n. red.) şi poate fi consultat (aici).

Comisia de la Veneţia condamnă măsurile luate de Ponta, Antonescu şi Voiculescu, pe care le consideră “problematice” din punctul de vedere al constituţionalităţii şi statului de drept: revocarea Avocatului poporului, demiterea preşedinţilor Parlamentului, modificarea regulilor în timpul jocului, limitarea atribuţiilor Curţii Constituţionale, adoptarea Ordonanţelor de Urgenţă fără să existe vreo urgenţă reală, presiunile asupra judecătorilor Curţii Constituţionale şi a procurorilor.

Este ruşinos pentru Guvern să îţi atragă atenţia Comisia de la Veneţia că în Constituţia României se precizează că nu pot fi adoptate ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor constituţionale, cu referire la OUG prin care erau reduse atribuţiile Curţii Constituţionale.

Asta arată că Ponta, în mod dispreţuitor, nu respectă Constituţia. Oricât va încerca Ponta să-şi schimbe imaginea, astfel de rapoarte – raţionale şi obiective – îl vor însoţi permanent că o dovadă a ilegalităţilor pe care le-a comis pentru a urmări un interes politic nedemocratic.

‘Lipsa de respect faţă de instituţii’ – sintagmă folosită de câteva ori în raportul Comisiei de la Veneţia – pe care au arătat-o Ponta, Antonescu şi Voiculescu este în aceeaşi măsură o lipsă de respect faţă de români.

Premierul desemnat Victor Ponta este preocupat în aceste zile să mărească structură Guvernului pentru a conferi imunitate şi a împarţi bani cât mai multor prieteni politici. Dar ar fi bine să-şi facă timp să citească cu atenţie şi integral raportul Comisiei de la Veneţia, care îi spune negru pe alb că în vară a abuzat de statul de drept şi a încălcat legile ţării.

Ponta ştie asta, dar minte, aşa cum a făcut şi în comunicatul Guvernului din 14 decembrie, emis anterior publicării raportului Comisiei de la Veneţia, prin care interpretează favorabil criticile Comisiei şi ignoră îngrijorările serioase ale acesteia. Pe scurt, încă un semn că Ponta nu vrea să îşi asume răspunderea pentru prejudiciul imens pe care l-a adus României în vară lui 2012 şi că minte în continuare”, scrie Monica Macovei pe blogul personal.

_ _ _ _

Măsurile luate de Guvernul şi Parlamentul României în iulie 2012 – revocarea Acovatului Poporului, demiterea preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, limitarea competenţelor Curţii Constituţionle şi schimbarea condiţiilor de desfăşurare a referendmului pentru demiterea preşedintelui – sunt “problematice” din punctul de vedere al consitituţionalităţii şi statului de drept, se arată într-un raport al Comisiei de la Veneţia cu privire la evenimentele din această vară.

Printre documentele examinate se află şi ordonanţe de urgenţă, decizii şi proceduri a căror constituţionalitate poate fi pusă la îndoială, mai ales atunci când au loc într-o succesiue rapidă, se arată în document. “Comisia este îngrijorată mai ales de folosirea pe scară largă a ordonanţelor de urgenţă ale guvernului – atât de actuala, cât şi de fostele majorităţi – ceea ce prezintă un risc pentru democraţia şi statul de drept din România”.

Pe parcursul vizitei în România, delegaţia Comisiei a constat că, numai în 2011, au fost adoptate 140 de ordonanţe de urgenţă, ceea ce reprezintă un motiv de “îngrijorări serioase” şi “un abuz al acestui instrument”, se arată în document.

Comisia de la Veneţia mai arată că aceste evenimente şi mai multe declaraţii făcute în cursul verii demonstrează “o lipsă de respect îngrijorătoare” în rândul reprezentanţilor unor instituţii ale statului pentru statutul altor instituţii – printre acestea, Comisia include şi Curtea Constituţională.

Instituţia arecomandă ca instituţiile de stat ale României să se angajeze într-o cooperare loială şi se arată “mulţumită de declaraţiile ambelor părţi, care îşi exprimă intenţia de a-şi respecta obligaţiile”.

Raportul Comisiei face, de asemenea, referire la coabitarea dintre preşedinte şi premier. “Evenimentele din România au demonstrat că actualul cadru constituţional nu poate susţine uşor o ‘coabitare’ între un preşedinte al Republicii dintr-o parte a spectrului politic şi un guvern şi parlament din cealaltă parte (…) O reformă constituţională ar trebui cel puţin să clarifice competenţele preşedintelui şi pe cele ale prim-ministrului, mai ales acolo unde au apărut dificultăţi, cu precădere în domeniile politicii externe şi relaţiilor cu Uniunea Europeană”, se arată în document.

În ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Ponta din 4 iulie 2012, prin care erau reduse atribuţiile Curţii Constituţionale, raportul aminteşte că în Constituţia României se precizează căîn domeniul legilor constituţionale nu pot fi adoptate ordonanţe de urgenţă. Potrivit Comisiei, această odonanţă “este problematică din punct de vedere constituţional pentru că afectează statutul unei instituţii fundamentale, Curtea Constituţională, iar urgenţa unei astfel de măsuri nu a fost încă stabilită”.

O altă ordonanţă de Urgenţă luată în discuţie de Comisia de la Veneţia este cea care schimba Legea Referendumului, emisă pe 5 iulie 2012. Ordonanţa scotea din lege obligativitata cvorumului pentru demiterea preşedintelui.

“Comisia conchide că folosirea ordonanţelor de urgenţă pentru a pune imediat în vigoare o lege care este examinată de Curtea Constituţionlă reprezintâ un abuz al instrumentului ordonanţei de urgenţă şi nu este în conformitate cu principiile de bază ale corectitudinii care derivă din statul de drept şi separaţia puterilor în stat”, se arată în document.

 

Descarcă aici raportul Comisiei de la Veneţia cu privire la acţiunile Guvernului şi Parlamentului din perioada suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

Instituţiile criticate in raportul Comisiei de la Veneţia nu vor să comenteze criticile şi recomandările instituţiei europene

Româna Liberă a solicitat puncte de vedere de la toate instituţiile criticate in raport şi anume de la Guvernul  României, Camera Deputaţilor şi PSD-ului,  Senatului şi PNL-ului, Ministerului Justiţiei  ( plus telefoane şi sms-uri doamnei ministru Mona Pivniceru), Ministerului Afacerilor Externe ( solicitare scrisă şi sms ministrului Titus Corlăţean, care a fost asta vară ministru al Justiţiei).

De asemenea, am transmis solicitări preşedintelui României, Curţii Constituţionale a României, altor instituţii ale statului şi am cerut părerea a două organizaţii neguvernamentale, ExpertForum şi Freedom House.

Şefii Guvernului şi Parlamentului- tăcere totală

Titus Corlăţean, singurul care a dat cât de cât atenţie solicitării noastre, în felul său, ne-a trimis urmatorul sms : ” Nu înţeleg termenii în care îmi faceţi aceasta solicitare- Urgent…Trimiteţi, vă rog, solicitarea dvs Ministerului Justiţiei, care a fost prezent la reuniune, sau eventual la MAE ( am trimis, dar n-am prmit raspuns-nn), pe canale obişnuite şi veţi primi răspuns, conform legii”. Adică în 30 de zile…

Răspunsul preşedinţiei, sec, fără comentarii

“Vă mulţumim pentru solicitarea dumneavoastră. Raportul Comisiei de la Veneţia, publicat astăzi, se află, încă, în analiza Administraţiei Prezidenţiale, prin urmare, momentan, nu putem face niciun fel de considerente referitoare la concluziile acestuia”.

 

 Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean,

Raportul Comisiei de Veneţia arată foarte clar că instituţia noastră a salvat statul de drept în România“.

 

Expert Forum- Laura Ştefan :Victor Ponta încearca să minimalizeze criticle extrem de grave formulate de Comisia de la Veneţia

“Încă din această vară, Expert Forum şi alte câteva organizaţii  neguvernamentale  au criticat  măsurile  neconstituţionale şi abuzive ale USL prin care se încerca eliminarea din jocul politic, cu încălcarea normelor constituţionale, a preşedintelui ţării, Traian Băsescu.

Pentru atingerea acestu scop au fost decapitate conducerile celor camere ale Parlamentului, a fost eliminat Avocatul Poporului, au fost ameninţaţi şi terfeliţi în presă judecătorii CCR , procurori şi judecători, în special cei de la Inalta Curte care  au condamnat un fost premier, miniştrii, alţi demnitari.

De asemenea, au fost tăiate abuziv competebţele CCR şi s-a încercat schimbarea regulilor de desfăşurare a referendumului de demitere a preşedintelui.

Comisia de la Venetia sancţionează  toate aceste abuzuri şi constată că încercarea  de a-l demite pe preşedinte a fost, mai degrabă, justificată de raţiuni politice, decât de prevederile Constitutţei.

La punctul  45 din raportul Comisie de la Veneţia se spune că sunt motive serioase de îngrijorare privind abuzarea procedurilor, ţinând cont că în Constituţie se  prevede că preşedintele ţării poate fi demis doar în cazul în care încalcă grav Constiţia”.

Despre comunicatul dat de premierul Victor Ponta în urmă cu câteva zile, în care anunţa că va colabora cu Comisia de le Veneţia, Laura Ştefan precizează că premierul “a încearcat să minimalizeze criticile extem de grave formulate de Comisia de la Veneţia cu privire la abuzurile fără precedent ale ULS din această vară. In schimb, Comisia de la Veneţia a dat dreptate ONG-urilor şi  jurnaliştilor independenţi, care au criticat acele abuzuri“.

 

Feeedom House România- Cristina Guseth

“Raportul Comisiei de la Veneţia confirmă abuzurile Guvernului şi Parlamentului, denunţate inclusiv de Freedom House în această vară. Suntem în Uniunea Europeană şi puterea din România trebuie să respecte regulile statului de drept. Acesta este mesajul principal al raportului.

Existenţa acestui raport negativ, care confirmă încălcările grave ale Constituţiei, ale unor legi organice; care confirma presiunile asupra judecătorilor CCR, asupra procurorilor şi celorlalţi judecători este o bilă neagră pentru România, stat membru al UE. Intuynd care va fi raportul Comisiei de la Veneţia, premierul Victor Ponta, prin comunicatul dat zilele trecute a încercat să îndulcească situaţia, promiţând că va respecta recomandările Comisiei şi că va accepta ajutorul acesteia. Sperăm ca de această dată domnul Ponta, desemnat astăzi ca premier, să se ţină de cuvânt”

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă