13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRascoala lui Horea, pusa la cale de masoni?

Rascoala lui Horea, pusa la cale de masoni?

O serie de documente scoase la iveala de catre cercetatorul clujean Ioan Chindris aduc argumente in favoarea unei ipoteze tulburatoare: rascoala lui Horea, din anul 1784, ar fi fost pusa la cale de masonerie.

Istoricul Ioan Chindris a reusit sa aduca probe in sprijinul unei ipoteze care contrazice istoriografia oficiala legata de rascoala romanilor din Transilvania, din anul 1784, condusa de Horea. Astfel, in arhivele vieneze, Chindris a gasit o serie de documente care arata ca Horea ar fi facut parte din masonerie. Concluziile investigatiei stiintifice au fost publicate de Ioan Chindris in lucrarea "Horea si masoneria", aparuta in Anuarul Institutului de Istorie din Cluj-Napoca.
Prima mentiune a legaturii dintre rascoala lui Horea si masonerie a aparut in anul 1786, in revista vieneza "Provinzialnachrichten aus den k.k. Staaten". Articolul se numea "Fratres de cruce" si "dezvaluie un substrat politic de esenta masonica pentru ceea ce s-a petrecut in Ardeal cu doi ani inainte", afirma Ioan Chindris. Acesta a gasit arhiva lojii vieneze "De la Vraie Concorde", care contine transcrierea cu grafie germana a unei cuvantari tinute in limba romana, in grai popular ardelenesc, in data de 23 februarie 1783, in onoarea imparatului Iosif al II-lea.

 

Loja era condusa de Ignatius Born, consilierul imperial care raspundea de minele din Muntii Apuseni, pe al carui domeniu Horea era iobag. De aceea, Chindris ii atribuie discursul cu pricina tocmai lui Horea. "Dregatz Fratzi mnyei! Ka Szorell’e karje yeszrestye tety Zilelye…" incepe discursul atribuit lui Horea. In transcriere cu grafie romaneasca, discursul suna asa: "Draguti fratii mei! Ca soarele care rasareste toate zilele si trece in sus de noi, prin cer, care lumineste marea, padurile si dumbrava, cetate si saturi, asa grijeste grija mare a Iosifului intr-un chip, mari si mici, bogati si saraci. si ii grijitor bun, ca izvoara care inmoaie holdele si mosiile noastre si face bine la noi toti. Zo (Dumniezo) sa-l taie, draguti fratii mei! Sa ii cantam tare si sa sunam tunurile estea, pentru binele lui. Vant dulce sa sufle vestea lui peste muntii ai mai nalti, la rasarit si asfintit, cum cunoasca lumea norocu nost. Luati sama de vorbele mele. Mana sus pe armele. Foc! Mai tare foc! si al mai tare foc!".

Ipoteza trebuie pusa in legatura cu imprejurarea ca Horea, un simplu iobag, a ajuns sa fie primit in audienta de imparat. Cercetatorii cred ca acest lucru a fost posibil prin mijlocirea masoneriei. Noua ipoteza istorica nu are nici un fel de intentie sa arunce vreo umbra asupra activitatii lui Horea. In epoca, francmasoneria era considerata drept o organizatie foarte onorabila, care a militat pentru o serie de idealuri nobile, precum desfiintarea iobagiei ori infiintarea invatamantului gratuit. Printre masonii de frunte ai Romaniei se numara Nicolae Balcescu ori Alexandru Ioan Cuza.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă