15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRăzboi pe taxa de mediu, între Primăria Galaţi Și ArcelorMittal

Război pe taxa de mediu, între Primăria Galaţi Și ArcelorMittal

Cu toate că expertizele confirmă că gradul de poluare de pe platforma siderurgică s-a redus considerabil în ultimii ani, Primăria şi Consiliul Municipal (CLM) Galaţi nu au acceptat solicitările administraţiei combinatului ArcelorMittal, de reducere a taxei de mediu. S-a ajuns la un război în instanţă, divergenţele făcând obiectul a două procese, unul aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi, celălalt pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

ArcelorMittal a plătit în 2012 o taxă de mediu de 7,8 milioane lei, iar în 2013 a plătit 8,1 milioane. Administraţia a deschis două acţiuni în instanţă, în care a contestat cuantumul taxelor de mediu plătite în ultimii doi ani şi a obţinut o primă victorie, obţinând anularea parţială a hotărârii prin care a fost stabilit cuantumul taxelor din 2012.

În dosarul 1002/44/2012, Curtea de Apel Galaţi a pronunţat sentinţa nr. 207/14.10.2013, prin care, a anulat în parte Hotărârea Consiliului Local Galaţi nr. 462/24.11.2011 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2012, în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari”. Primăria şi CLM au făcut recurs la ÎCCJ, dar a fost stabilit termen peste un an, pe 26.02.2015. ArcelorMittal a deschis şi o acţiune de contestare a cuantumului taxei din 2013 şi în dosarul 276/44/2013, aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi, după unsprezece amânări pe chestiuni procedurale, a fost stabilit un nou termen pe 08.05.2014.

La Galaţi, aerul e mai curat decât în 2009

ArcelorMittal a obţinut câştig de cauză în dosarul referitor la taxa din 2012, în baza unei expertize judiciare conform căreia poluarea de pe platforma siderurgică s-a redus la jumătate, faţă de 2009. Poluarea s-a redus, pe de o parte datorită investiţiilor în programe de mediu, cum ar fi montarea instalaţiilor de desprăfuire, care reduc în limitele admise emanaţiile de pulberi în atmosferă, iar, pe de altă parte, datorită închiderii a două din cele trei fluxuri tehnologice, care erau cu tehnologii învechite din anii 60-70 şi nu mai corespundeau tehnologiilor utilizate în prezent în industria oţelului. După ce la începutul anului trecut fusese demolat Furnalul nr. 1, construit în 1968, în vara lui 2013 a fost demolat Furnalul nr. 2, inau­gurat în 1969. A fost hotărâtă demolarea din cauza capacităţii mici de producţie, a performanţelor tehnice reduse, nivelului scăzut de automatizare şi a impactului asupra mediului. Din cele 6 furnale ale fostului Sidex funcţionează doar Furnalul nr. 5, la care au fost efectuate modernizări de 80 milioane euro şi asigură nivelul actual al comenzilor, iar Furnalul nr. 3 este în stand-by, fiind pornit la nevoie. Furnalul nr. 4 şi Furnalul nr. 6 sunt oprite. Ieri a avut loc detonarea unor piloni ai Furnalului nr 6.

Primăria şi ArcelorMittal negociază armistiţiul

Câţiva ani, municipalitatea şi administraţia ArcelorMittal s-au aflat pe poziţii ireconciliabile. Anul trecut, directorul combinatului, Bruno Ribo declara că nu a reuşit să ajungă la un punct de vedere comun cu fosta conducere a primăriei, dar speră să ajungă la o înţelegere cu echipa aleasă în 2012. Între timp şi primăria a comandat o expertiză şi conform acesteia „impactul activităţilor desfăşurate de ArcelorMittal Galaţi SA asupra mediului înconjurător a scăzut cu mai mult de 50% faţă de parametrii înregistraţi la nivelul anului 2010”. Primarul Marius Stan a iniţiat un proiect de hotărâre a CLM, care ar prevedea reducerea taxei de mediu plătite de ArcelorMittal la 4 milioane lei, dar la ultima şedinţă de consiliu proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că municipalitatea şi administraţia combinatului nu au ajuns la un punct de vedere comun. „Protocolul între ArcelorMittal şi Primărie nu a fost finalizat în toate detaliile pentru a fi supus hotărârii consiliului municipal. Poate că la următoarea şedinţă de consiliu va intra pe ordinea de zi şi cred că va fi aprobat, pentru că este un subiect destul de important”, ne-a declarat primarul Marius Stan.

Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...
Ultima oră
Pe aceeași temă