18.5 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialRăzboiul României se poartă în Afganistan

Războiul României se poartă în Afganistan

Cea mai bună instruire a unui militar rămâne aceea în condiții reale, de război. Armata Română are, în acest moment, 759 de oameni trimiși în misiuni internaționale. Cei mai mulți dintre ei, adică 666 de oameni, sunt în operațiuni  NATO:  612 în Afganistan și 54 în Kosovo.

În cel mai periculos teatru de luptă extern, cel din Afganistan, numărul militarilor români va rămâne relativ constant în anul 2016, În schimb, SUA au anunțat deja o suplimentare a efectivelor.

Misiunile externe actuale ale Armatei Române le continuă pe cele din anul 2015. Totuși, în decembrie 2015, CSAT a aprobat creșterea efectivelor internaționale în anul 2016. Pentru misiunile NATO din Afganistan și Balcani, efectivul total al militarilor români este de  1.181 de oameni, ceea ce înseamnă cu  158 mai mult decât fusese aprobat pentru 2015.

Pe de altă parte, imediat după decizia CSAT din decembrie 2015,  ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat  că ”este foarte probabil că angajamentul României în Afganistan, în cadrul misiunii Resolute Support, va trebui să rămână la un nivel comparabil celui din 2015”.

Cei mai mulți militari români din Afganistan provin din Batalionul 811 Infanterie “Dragonii Transilvani”, cu sediul la Dej.  Principala sarcină a românilor se referă la consilierea și instruirea  soldaților și a forţelor de securitate locale. Există însă și acțiuni cu un grad de risc mult mai ridicat, atribuite militarilor din Forțele Speciale.

Grupul Românesc de Operaţii Speciale, format din membri ai Batalionului 1 Operaţii Speciale "Vulturii", şi-a început misiunea în Afganistan în luna septembrie 2015. Durata totală a misiunii este de şase luni, dar ea va fi cu siguranță prelungită până la sfârșitul anului 2016.

Un ofițer român de la Operații Speciale, căpitanul Mircea-Ştefan Popa, a fost chiar rănit, în noiembrie 2015, în urma unui atac al talibanilor.

În decembrie 2015, misiunea Resolute Support (RSM)  avea în total în Afganistan 12905 oameni, din 42 de țări. Comandantul RSM este generalul american John Campbell – lucru explicabil, în condițiile în care principala contribuție la această misiune o au Statele Unite, cu 6800 de oameni.

 Americanii confirmă că luptătorii proprii, alături de cei al aliaților din NATO, antrenează armata și poliția guvernului de la Kabul, care sunt la rândul lor implicate în războiul cu talibanii. Totuși, SUA și NATO nu recunosc implicarea lor directă în războiul civil din Afganistan. "Însă este vorba despre situaţii periculoase, iar dacă vor fi nevoiţi să se apere o vor face", explica, recent,  un purtător de cuvânt al Forțelor Terestre americane.

Chiar la începutul anului 2016, un membru al forţelor speciale americane a fost ucis în sudul Afganistanului, iar colegi ai lui au fost răniţi în două atacuri, au recunoscut  oficiali din cadrul Pentagonului citaţi de NBC News. Unităţile  speciale ale SUA au fost atacate în cursul unor operaţiuni antiteroriste efectuate în districtul Marjah, situat în provincia Helmand.

Forțele NATO din Afganistan, conduse de SUA, au fost vizitate, acum două zile, și de generalul Phillip Breedlove, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa. Simultan, SUA au anunțat că vor trimite în Afganistan încă 500 de militari, în cadrul unei misiuni denumite  Freedom’s Sentinel.

În mod normal, după anul 2015, întreaga misiune NATO din Afganistan ar fi trebuit să treacă sub comandă civilă, conform unui plan anunțat la mijlocul anului 2015. Dar această variantă a fost abandonată, după ce negocierile de pace din Afganistan, deși sprijinite de SUA, nu au avut succes. Negocierile de pace continuă, dar și războiul continuă să ucidă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Percheziții ale Parchetului European în Capitală, pentru fraude cu echipamente medicale în timpul pandemiei

Parchetul European anunţă că a efectuat, astăzi, cinci percheziţii în Bucureşti, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 8 milioane de euro care...

SUA avertizează Raiffeisen Bank că îi taie accesul la sistemul financiar american din cauza legăturilor cu Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi...

Corabia Piraților Beach Club Avrig – tărâmul exotic cu atracții estivale

Comunicat de presă 14 mai 2024 Vara își intră tot mai serios în drepturi iar iubitorii de momente de relaxare specifice acestui anotimp trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă