8.1 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialReabilitarea numelui maresalului Antonescu, respinsa de ICCJ

Reabilitarea numelui maresalului Antonescu, respinsa de ICCJ

Judecatorii instantei supreme au admis, marti, recursul formulat de procurori in procesul in care s-a cerut reabilitarea numelui maresalului Ion Antonescu si au respins cererea de revizuire formulata de Serban Alexianu, urmasul profesorului Gheorghe Alexianu, informeaza Mediafax.

Instanta suprema "admite recursul formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, rejudecand in fond, respinge cererea de revizuire formulata de revizuentul Alexianu ca nefondata. Respinge ca nefondat recursul formulat de Alexianu", potrivit sentintei date marti.

Astfel, cererea de revizuire a sentintei din 1948 prin care Antonescu si Alexianu au fost judecati a fost respinsa definitiv de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In octombrie 2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a inceput judecarea recursului la decizia instantei inferioare de achitare a unor crime de razboi comise de maresalul Ion Antonescu, de guvernatorul Transnistriei Gheorghe Alexianu si de seful Garzii de Fier Horia Sima.

In 5 decembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat achitarea maresalului Ion Antonescu, a sefului Garzii de Fier Horia Sima si a altor 19 membri ai Guvernului roman din 1940, pentru unele crime de razboi imputate ca urmare a colaborarii militare dintre Romania si Germania in agresiunea "contra popoarelor din Rusia Sovietica".

In procesul lui Ion Antonescu – militarul care a preluat puterea in Romania in 1940, dupa abdicarea Regelui Carol al II-lea -, Protocolul secret numarul 3 la Pactul Ribbentrop – Molotov dintre Germania si URSS, la data judecatii in 1946, nu a fost cunoscut de Tribunalul Poporului, el nefiind dezvaluit la acea data opiniei publice, se arata in motivarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti (CAB).

Acest aspect a fost relevat in cadrul judecarii cererii de revizuire a procesului facute de fiul lui Gheorghe Alexianu – fostul guvernator al Transinistriei, condamnat intr-unul din dosarele lui Ion Antonescu.

In procesul de revizuire, declansat la 60 de ani de la sentinta de condamnare a Guvernului Antonescu, s-a aratat ca "starea de necesitate si de legitima aparare in care s-a aflat Romania urmare acestui protocol si urmat de ultimatumurile sovietice din vara anului 1940, s-au rasfrant si asupra condamnatului Alexianu Gheorghe".

Pe de alta parte, Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca, prin permiterea si militarea de catre autoritatile romane a patrunderii armatei hitleriste pe teritoriul Romaniei, a fost sprijinita indirect agresiunea Germaniei naziste din 6 aprilie 1941 fata de state balcanice situate in afara garantiilor de securitate ale Pactului Tripartit sau Uniunii Sovietice (Iugoslavia si Grecia). In raport de aceste state, cei 21 de inculpati au fost corect condamnati pentru crimele de agresiune prevazute de articolul 1 lit.a si b din Decretul-Lege 312/1945, arata CAB.

In 5 decembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea in parte a Hotararii 17 date in 1946, constatand ca Protocolul secret 3 al Pactului Ribbentrop-Molotov, prin sferele de influenta stabilite, a stat la baza gravelor agresiuni teritoriale suferite de Romania in anul 1940.

"A incalcat prin aceasta normele imperative ale dreptului international de la acea data cu privire la integritatea teritoriala a statelor, respectiv articolul 10 din Pactul Societatii Natiunilor, fiind prin urmare nul", sustinea judecatorul CAB Adrian Podar.

Mai mult, pentru faptele imputate – in ciuda existentei Protocolului secret, despre care s-a vorbit de abia in timpul procesului declansat la CAB in 2006 -, judecatorul Podar ii achita, alaturi de Gheorghe Alexianu, si pe maresalul Ion Antonescu, Mihai Antonescu – fostul ministru de Externe, Horia Sima – seful Garzii de Fier, Pantazi Constantin, Vasiliu Constantin, Dobre Gheorghe, Ion Marinescu, Traian Braileanu, Dumitru Popescu, Petrovicescu Constantin, Danulescu Constantin, Busila Constantin, Mares Nicolae, Petre Tomescu, Dimitriuc Vasile, Sturza Mihail, Protopopescu Ioan, Georgescu Corneliu, Papanace Constantin si Iasinschi Vasile.

CAB mai arata in motivarea sentintei sale ca, in data de 22 iunie 1941, cand Hitler a declarat razboi impotriva URSS, gaseste Romania cu totul aservita politicii germane, si aceasta prin fapta acuzatului Ion Antonescu si a celor care l-au secondat in politica sa, comitand cea mai mare crima petrecuta in istoria poporului roman, alaturandu-se Germanie hitleriste la agresiunea contra popoarelor din Rusia Sovietica, "care doreau o colaborare pasnica cu poporul roman".

Cele mai citite

Reprezentanții AEP anunță constituirea Biroului Electoral Central pentru alegerile din 9 iunie

Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) au anunţat că, sâmbătă, a fost constituit Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie, fiinde...

CSM București e aproape de sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin după ce a învins în deplasare echipa slovenă Krim Mercator...

CSM Bucureşti a făcut un pas mare spre sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin, după ce a învins în deplasare echipa...

Un atac cu rachete balistice rusești a lovit Odesa, ucigând 20 de persoane

Un atac cu rachete balistice rusești a lovit vineri o zonă rezidențială din orașul ucrainean Odesa, port la Marea Neagră, ucigând cel puțin 20...
Ultima oră
Pe aceeași temă