15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialReacția CCR în cazul lui Șova

Reacția CCR în cazul lui Șova

Președintele Curții Constituționale a României Augustin Zegrean a declarat că poziția CCR în chestiunea votului exprimat de Senat în cazul lui Dan Șova va fi dată atunci când o să fie sesizată Curtea și întreg completul de judecători va lua o decizie. 

”Nu pot să vă spun dacă a fost o încălcare a Constituției, deoarece urmează să fie sesizată Curtea. Părerea mea nu contează. O să dăm un răspuns când o să fie sesizată Curtea”, a precizat Zegrean.

Judecătorul a mai declarat că este dreptul Senatului să admită sau să respingă astfel de cereri, dar spiritul ar trebui să fie respectarea Constituției și a legilor, subliniid că, Constituția prevalează. 

Citește și: Prietenul lui Ponta, mai presus de Constituție

Augustin Zegrean a adăugat că sunt mai multe variante prin care s-ar putea sesiza Curtea Constituţională în cazul în care nu există o hotărâre a Parlamentului, dar el nu poate să dea consultanţă în materie constituţională. “Scrie în lege că nu am voie să dau consultanţă”, a spus magistratul. 

Senatul a respins, miercuri, cererea de încuviințarea a arestării formulată de DNA în cazul senatorului PSD Dan Șova cu cu 79 de voturi “pentru”, 67 “împotrivă”, 5 abţineri. Pentru aprobare erau necesare 85 de voturi favorabile.

După exprimarea votului PNL a anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională a României întrucât nu s-a îndeplinit majoritatea absolută în cazul votului pentru Șova, dar și că vor alegeri anticipate. 

În acest context, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat că votul în cazul lui Dan Șova a fost unul corect, deoarece s-a respectat Regulamentul Senatului cu privire la majoritatea simplă. 

Citește și: Băsescu, atac dur la Tăriceanu: Trebuie să ajungă urgent în fața Justiției

Regulamentul Senatului și prevederile Constituției, însă, nu coincid, întrucât în Regulament se precizează că voturile exprimate în Senat sunt valide dacă își exprimă opțiunea 50 % + 1 din cei prezenți, în timp ce în Constituție scrie că este nevoie să fie atinsă majoritatea din numărul total al senatorilor existenți. 

”Statutul deputaților și senatorilor spune la articolul 24, alineatul 4: Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi”, a precizat Tăriceanu.

Citește și: PNL cere alegeri anticipate, după votul din Senat în cazul Şova

Dan Șova este acuzat că a săvârșit trei infracțiuni de abuz în serviciu, privind atribuirea unor contracte ilegale la companiile energetice Turceni și Rovinari. Totodată, Dan Șova, urmărit penal din iulie 2014 în acest dosar, ar fi trimis la DNA, la sfârșitul lunii februarie, 11 procese verbale false, prin care încerca să se dezvinovățească de implicarea în încheierea celor trei contracte semnate cu complexele Turceni și Rovinari.

Tot miercuri Senatul s-a exprimat și în cazul fostului Ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, însă în cazul lui cererea de încuviințarea a arestării a fost aprobată.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă