11.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialReacţia SUA, după declaraţiile ambasadorului american la Chişinău: SUA sprijină suveranitatea Republicii...

Reacţia SUA, după declaraţiile ambasadorului american la Chişinău: SUA sprijină suveranitatea Republicii Moldova

Administraţia de la Washington sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi salută, totodată, colaborarea Bucureştiului cu Chişinăul în direcţia consolidării democratice, se arată într-o reacţie transmisă Hotnews.ro de ambasada SUA din România. Precizările vin în contextul controverselor iscate de declaraţiile ambasadorului american din Republica Moldova, James Pettit, privind raporturile dintre România şi Moldova. 

“Statele Unite sprijină de multă vreme suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea sa teritorială. SUA salută România pentru leadership-ul de care a dat dovadă continuu şi pentru abordarea colaborativă în sprijinul dezvoltării democratice a Republicii Moldova, al eforturilor sale de reforma şi al continuării procesului de integrare a să în UE, în conformitate cu aspiraţiile populaţiei din Moldova”, se arată într-un răspuns transmis, miercuri, site-ului HotNews.ro de biroul de presă al ambasadei americane la Bucureşti.

Citeşte şi Nicolae Timofti, reacție după declarațiile ambasadorului american la Chișinău: Sunt român şi vorbesc limba română

“Mai mult, politica SUA în privinţa Moldovei este de a fi partenerul Moldovei pentru a sprijini dezvoltarea să economică şi democratică. A interpreta în sens mai larg politica noastră înseamnă o depăşire a limitelor politicii noastre”, punctează, în continuare, Ambasada SUA, potrivit sursei citate.
Poziţia oficială exprimată miercuri vine după ce, luni, Departamentul de Stat a îndemnat presa să solicite lămuriri oficiale Ambasadei SUA de la Bucureşti, aceasta la rândul său direcţionându-i pe jurnalişti spre instituţia omoloagă de la Chişinău.

De la ce a început totul

Unirea Republicii Moldova cu România nu este o alegere practică şi nu va îmbunătăţii situaţia românilor de peste Prut. Este declaraţia ambasadorului Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, dată postului public de televiziune din ţara vecină. Diplomatul a răspuns la o întrebare legată de viitorul unei ţări în care există mai multe curente, inclusiv cel al unirii cu România. Oficialul a mai precizat că Moldova trebuie să rămână un stat suveran, dar care trebuie să urmeze calea europeană.
„Consider că este foarte important și aceasta, desigur, este politica noastră, cred că și politica de aici. Moldova trebuie să rămâna un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni,” a declarat James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova.

CIteşte şi Senatul respinge fără echivoc, ca neavenite, declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău

Intervenţia şefului misiunii americane de peste Prut a stârnit numeroase reacţii de iritare, atât în România, cât şi în Republica Moldova.
Printre reverberaţii se numără acum şi depunerea, la Senat, a unuiproiect de respingere a declaraţiilor ambasadorului James Pettit.

 

 

Cele mai citite

Șefa Senatului Poloniei se întâlnește cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Șefa Senatului Poloniei, Małgorzata Kidawa-Błońska, se află, în ziua de 18 martie 2024, la București, unde se întâlnește cu o serie de oficiali români....

Comisia Europeană prezintă cele mai puternice computere din UE

Comisia Europeană anunță punerea în funcțiune, în Spania, a unui nou supercomputer și prezintă, în acest context, o listă cu cele mai puternice computere...

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă