14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialReacțiile publice la moartea regizoarei Malvina Urşianu

Reacțiile publice la moartea regizoarei Malvina Urşianu

Senaristul şi regizorul Laurenţiu Damian a declarat că pierderea regizoarei Malvina Urşianu, care a murit în noaptea de miercuri spre joi, reprezintă un gol în ceea ce priveşte filmul de autor, eleganţa şi aristocraţia unui regizor, relatează Mediafax.

Citește și: Doliu în cinematografia românească: Regizoarea Malvina Urşianu a încetat din viață

“S-a stins în dimineaţa aceasta unul dintre cei mai importanţi creatori de film din România, un autor total, un om de mare rafinament. Malvina Urşianu a vorbit despre condiţia femeii, despre istorie, a realizat filme de mare excepţie, ca «Gioconda fără surâs», «Serata» ori «Trecătoarele iubiri», şi a impus un nou gen – filmul istoric filosofic, cu «Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu». Astăzi merge alături de cei patru mari actori cu care a lucrat pentru majoritatea filmelor sale: Silvia Popovici, Gina Patrichi, Cornel Coman şi George Motoi. E un gol în ceea ce priveşte autoratul de film, eleganţa şi aristocraţia unui regizor”, a declarat pentru Mediafax Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

Și actorul Valentin Teodosiu a reacționat, după anunțul că celebra regizoare a încetat din viață. El a declarat că Malvina Urşianu a fost o mare regizoare şi că îi pare rău că un cineast mare a dispărut.

“Era o mare regizoare şi ne pare rău că un cineast mare a mai dispărut din rândul nostru. Dumnezeu să o odihnească!”, a spus Valentin Teodosiu, care a lucrat cu Malvina Urşianu la filmul de televiziune “Aici nu mai locuieşte nimeni” (1995).

 Actorul Dorel Vişan a declarat, la rândul său, că regretă decesul regizoarei Malvina Urşianu, spunând despre aceasta că a fost un regizor care iubea actorii foarte mult şi care ştia să se exprime prin ei.

“Am colaborat pentru două filme cu Malvina Urşianu. Am avut şi am o consideraţie pentru această mare doamnă a cinematografiei româneşti. A fost un om extraordinar, o femeie cultivată, un regizor care iubea actorii nespus, care ştia să se exprime prin ei. A plecat dintre noi un om atât de deosebit. Regret dispariţia sa. Din păcate, acesta este destinul nostru, al oamenilor, să ne despărţim”, a declarat pentru MEDIAFAX actorul Dorel Vişan.

Dorel Vişan a jucat în două dintre filmele realizate de Malvina Urşianu, “Trecătoarele iubiri” (1974) şi “Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1980).

Regizoarea şi scenarista Malvina Urşianu, un reper al cinematografiei româneşti, a murit joi la vârsta de 88 de ani şi va fi înmormântată sâmbătă, la cimitirul Bellu din Bucureşti.

 

Cele mai citite

Adolescentul de 16 ani care conducea autoturismul răsturnat pe un drum forestier în județul Bistrița-Năsăud a murit

Autoturismul care s-a răsturnat marți seara pe un drum forestier din județul Bistrița Năsăud era condus de un tânăr de 16 ani, care a...

93.000 de companii au beneficiat de finanţare prin intermediul programului IMM Invest

Un număr de 93.000 de companii au beneficiat, până în prezent, de finanţare prin intermediul programului IMM Invest, începând cu 1 iunie 2020, a...

București: Prins de jandarmi cu peste 400 de punguțe de heroină

La data de 19.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat...
Ultima oră
Pe aceeași temă