30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi refugiați sirieni ajunși în România sunt șocați de șpăgile pentru...

Doi refugiați sirieni ajunși în România sunt șocați de șpăgile pentru medicii maternității unde s-a născut copilul lor și de lipsurile din spitale

Doi avocați sirieni, refugiați în România, au declarat că au ajuns să cunoască foarte repede realitățile cu care se confruntă orice român: au fost nevoiți să dea șpagă medicilor maternității din București unde s-a născut copilul lor și s-au lovit de lipsurile din Sănătate în momentul în care nou-născutul nu a fost vaccinat la timp, informează Digi24.

Wassim, tânărul sirian care a fugit din propria ţară, alături de soție, cu gândul la o viaţă liniştită, era student în ultimul semestru la Facultatea de Drept din Liban, dar nu a reușit să își încheie studiile din cauza situației conflictuale care a izbucnit în zonă. Cei doi soți au stat prin tabere câteva luni până să ajungă, în 2016, îîn România.

Deși este licențiat în contabilitate și a urmat cursuri de drept, Wassim lucrează, în România, ca mecanic pentru a-şi putea întreţine familia. Sirianul povestește că venirea pe lume a fiului său, Samir, i-a adus pe cei doi migranţi faţă în faţă cu realităţile româneşti. Familia spune că a fost şocată să descopere că într-un spital se cer bani pentru orice, lucru neobişnuit în Siria.

„Când am intrat în spital… Trebuie să dai bani şi în stânga şi în dreapta. Nu lucrează nimeni fără să dai bani! La noi, după ce naşte soţia, este obiceiul ca tatăl să aducă ceva dulce tuturor, dar nu bani ca să facă treabă”, spune Wassim Mareshli, refugiat din Siria.

„Copilul meu are şase luni acum şi încă nu a făcut vaccinul de două şi de patru luni”, spune Nour Barkoumi, refugiată din Siria.

Alături de cei doi, alţi 566 de migranţi au ajuns în ţara noastră in ultimul an, transferaţi din tabere din Italia şi Grecia. Statul român le asigură refugiaţilor timp de o jumătate de an 540 de lei lunar.

Cele mai citite

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă