20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialReferat arestare Elena Udrea: PDL, printre beneficiarii mitei din dosarul Microsoft

Referat arestare Elena Udrea: PDL, printre beneficiarii mitei din dosarul Microsoft

Elena Udrea a intermediat mita de 9 milioane de euro pe care fostul ei soț, omul de afaceri Dorin Cocoș, le-a cerut-o lui Claudiu Florică și Dinu Pescariu. Cocoș se angaja ca firmele susținute de Claudiu Florică să încheie contractul de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor, conform referatului procurorilor DNA.

Totodată, din rechizitoriu reiese că beneficiarii sumelor de bani din contract sunt, printre alții, Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal (PDL), care a beneficiat de plata unor materiale electorale.

De asemenea, procurorii mai arată că ministrul Comunicațiilor Gabriel Sandu a încheiat procedura de achiziție și contractul de licențiere  ca urmare a presiunilor exercitate de Elena Udrea, precum și ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului.

Citește și: Referat DNA. Fosta şefă CNI, fotografiată cu UDREA și BICA în excursie la Paris, a făcut denunț. Excursia a fost plătită din mită

S-a stabilit, de asemenea, că beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt printre alţii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale.Pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela. În toamna anului 2009, și s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii ce a fost şi care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial. Având în vedere că pentru diferenţa de 4.600.000 scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, aşa încât cei care au prestat au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Udrea Elena Gabriela – vicepreşedinte P.D.L, dar s-au exercitat presiuni să se renunţe la pretenţii”, arată procurorii DNA.

Citește și: VIDEO. Elena Udrea află astăzi dacă va fi arestată. Deputata repetă gestul controversat cu degetul la nas

”Inculpatul Cocoş Dorin nu avea atribuţii în ceea ce priveşte încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft, nu se afla în relaţii de prietenie cu alţi membrii ai Guvernului sau  cu persoane din cadrul Ministerelor implicate în derularea contractului, pentru a avea posibilitatea de a-şi exercita influenţa asupra acestora. De altfel, unul dintre Ministerele beneficiare ale licenţelor era chiar ministerul condus de Udrea Elena Gabriela. Practic, suspecta Udrea Elena Gabriela și-a traficat funcţia şi influența la nivel guvernamental în mod direct şi indirect faţă de cumpărătorii de influenţă, prin intermediul lui Dorin Cocoş şi a primit foloase necuvenite constând în suma de 9.000.000 de euro”, se arată în referatul DNA.

Din discuţiile dintre Cocoş Dorin şi Pescariu Dinu Mihail rezultă că ”inculpatul Cocoş Dorin i-a solicitat acestuia semnarea chitanţelor antedatate, deşi realiza caracterul fraudulos al acestora, Udrea Elena Gabriela având cunoştinţă de demersurile efectuate de inculpatul Cocoş Dorin de a disimula foloasele necuvenite primite”.

Procurorii mai arată în referat și că, în 2013, pe fondul cercetătorilor efectuate de DNA, ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse de autorităţile austrice pe conturile sale din Elveţia, inculpata Udrea Elena Gabriela a pretins şi primit suma de 500.000 de euro (de la Dinu Pescariu, n.red.) pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...
Ultima oră
Pe aceeași temă