13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSultanul biscuiților din România a fost reținut de procurorii DIICOT, într-un dosar...

Sultanul biscuiților din România a fost reținut de procurorii DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Omul e afaceri este acuzat că ar fi lucrat cu firme fantomă

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  (DIICOT) au dispus, marți, reținerea pentru 24 de ore a patronului companiei RoStar, sub suspiciunea de evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii DIICOT precizează că, în calitate de administrator al companiei, în perioada 2011 – 2015, Bulut Halil ar fi constitui un grup infracțional cu Raluca Anamaria Blaj, referent contabil în cadrul firmei, și directorul tehnic Ioan Todoran. Astfel, ei ar fi acționat „în sensul  sustragerii Sc Rostar de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin evidențierea în actele contabile ale acestei societăți sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale”.

În acest sens, ei ar fi înregistrat achiziții fictive de bunuri și servicii provenind de la 22 societăți comerciale cu comportament specific celor de tip fantomă.

DIICOT precizează că, în urma cercetărilor  a rezultat  că membrii grupului infracțional facturile fictive s-ar fi întocmit din dispozițiile lui Bulut Halil.

„Acestea atestau în mod nereal achiziționarea de către RoStar de bunuri și servicii (materii prime, materiale auxiliare, produse de curățenie, consumabile, materiale publicitare și promoționale, servicii de reparații, amenajări, reparații ți transporturi produse finite) de la furnizori de tip fantomă, pe care le introducea sau dispunea introducerea lor în contabilitatea societății beneficiare, în scopul diminuării obligațiilor fiscale ale acesteia către bugetul de stat”, mai precizează DIICOT.

Totodată, Anamaria Blaj ar fi cerut efectuarea de plăți către societățile de tip fantomă, în baza documentelor justificative fictive înregistrate în contabilitate.

„În baza facturilor fiscale ce atestau în mod nereal achiziția de servicii (reparații, lucrări, etc.) de la furnizorii fantomă anterior enumerați, erau întocmite procese-verbale de recepție a lucrărilor, dar și procese-verbale de recepție a unor mijloace fixe achiziționate (de regulă utilaje), ce au fost semnate în perioada 2011-2015 exclusiv de către inculpaţii Todoran Ioan (director tehnic), Costea Cornel (inginer șef) și Gheorghe Mihai (șef secție/adjunct (sector) transporturi). În mod similar, în baza facturilor fictive de achiziție materii prime erau înregistrate în contabilitatea RoStar note de intrare-recepție, întocmite și semnate exclusiv de către alte persoane”, mai precizează DIICOT.

Prejudiciul, în acest dosar, este de apoape 14,3 milioane de lei sau echivalentul a 3,1 milioane de euro.

Suspecții au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă