5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRegele Mihai: Invitaţia Rusiei, o recunoaştere a rolului Armatei Române

Regele Mihai: Invitaţia Rusiei, o recunoaştere a rolului Armatei Române

Regele Mihai I al României a declarat că, în invitaţia pe care i-a adresat-o preşedintele rus, Dmitri Medvedev, de a participa la parada militară din Piaţa Roşie, acesta pune accentul pe rolul pe care l-a jucat Armata Română în scurtarea războiului şi pe calitatea deţinută de Majestatea Sa, de comandant de oşti, transmite Agerpres.

Regele Mihai a venit sâmbătă seara la Moscova pentru a lua parte la manifestările prilejuite de Ziua Victoriei asupra fascismului. La Ambasada României din capitala rusă, el a avut o întâlnire cu ambasadorul Constantin Mihail Grigorie şi cu corpul diplomatic acreditat la Moscova, urmată de o discuţie cu jurnaliştii.

“Invitaţia pe care am primit-o acum este foarte diferită de atmosfera generală care a fost acum mulţi ani în urmă şi accentul pe care l-a pus preşedintele rus – să nu se meargă pe chestiuni politice. El a pus accentul pe Armată Română şi pe mine ca fost comandant, singurul care a rămas în toată lumea în viaţă. Invitaţia sa se răsfrânge mai degrabă faţă de Armata Română. Bineînţeles că sunt bucuros că fac parte din ea”, a spus Regele Mihai.

Majestatea Sa a afirmat că, având în vedere că Armata Română a luptat iniţial contra celei sovietice, de partea puterii naziste, Rusia “ar fi putut foarte bine nici să nu vrea să audă de noi”. Totuşi, Rusia recunoaşte contribuţia României la scurtarea războiului.

“Nu intrăm în detalii prea multe, dar totuşi am făcut război contra lor. Eu le-am spus şi ambasadorului (rus la Bucureşti) că am încercat să facem ce am putut, când am putut. Noi nu am fost de acord toată ţara cu ce a făcut Antonescu. Ce căutam noi la Stalingrad şi tot dezastrul care a urmat după? Politica rusească ar fi putut foarte bine nici să nu vrea să audă de noi şi totuşi acum este o oarecare schimbare, fiindcă au pus accentul pe ce am putut să reuşim, ca să scurtăm foarte mult războiul”, a punctat Regele Mihai, precizând că, dacă i-ar fi stat în putinţă, ar fi oprit Armata Română, ca să nu ajungă până la Stalingrad, “dar nemţii, cum erau ei atunci, era foarte complicat”.

El a evitat să vorbească despre actualele relaţii româno-ruse, afirmând că “sunt foarte multe lucruri complicate”.

Regele a fost invitat la Moscova de către preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, prin intermediul ambasadorului Rusiei în România, Alexander Ciurilin. Fostul suveran participă la ceremonie în calitate de fost Comandant şi Mareşal al Armatei Române de acum 65 de ani şi fost şef al statului din acea perioadă.

Regele Mihai I a fost invitat şi în 2005, de preşedintele de atunci, Vladimir Putin, la aniversarea a 60 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, onorând şi în urmă cu cinci ani invitaţia liderului rus.

La sfârşitul războiului, regele Mihai I a fost decorat de preşedintele american Harry Truman cu Legiunea de Merit în cel mai înalt grad (Comandant Şef), iar Stalin l-a distins cu Ordinul sovietic Victoria cu diamante, “pentru actul curajos al cotiturii hotărâte a politicei României spre ruptura cu Germania hitleristă şi alierea cu Naţiunile Unite, în clipa când încă nu se precizase clar înfrângerea Germaniei”.

La parada de Ziua Victoriei, din Piaţa Roşie, şi-au confirmat participarea 30 de şefi de stat şi de guvern.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă