11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Decesul Reginei Ana. Slujbă de înmormântare ortodoxă, la Curtea de Argeș...

VIDEO: Decesul Reginei Ana. Slujbă de înmormântare ortodoxă, la Curtea de Argeș și ceremonie catolică, la București. Programul funeraliilor

UPDATE 20.25: Slujba de înmormântare a Reginei Ana oficiată în rit ortodox în fața noii catedrale de la Curtea de Argeș va fi una foarte scurtă, deoarece ceremonia principală, în rit catolic, va avea loc anterior la București, a declarat marți, pentru Agerpres, consilierul eparhial Caliopie Ichim, responsabil de sectoarele economic-financiar și construcții bisericești din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

“Slujba va începe la ora 15,00 în fața noii catedrale. Va fi o ceremonie foarte scurtă, pentru că tot ceea ce înseamnă oficierea celorlalte protocoale se va face la București. La noi va fi o slujbă foarte scurtă, urmată de introducerea sicriului în criptă”, a declarat Caliopie Ichim. Reprezentantul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a adăugat că înmormântarea în noua catedrală se poate desfășura fără probleme, iar toate pregătirile pentru eventualitatea decesului unui membru al Familiei Regale au fost făcute din timp.

UPDATE 12.20: Casa Regală a anunțat programul funeraliilor Reginei Ana.

În 9 august 2016, la ora 15.15, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Publicul nu va avea acces la eveniment. 

9 august 2016, ora 17.00, până miercuri, 10 august 2016, ora 18.30, corpul neînsuflețit al Reginei va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. În acest răstimp, Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia.

Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș, în ziua de miercuri, 10 august 2016, este următorul: 10-12 – reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale; 12-14 – reprezentanții Instituțiilor Statului; 14-16 – Instituția Prezidențială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova; 16-18 – reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

Accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile mai sus amintite. Publicul și presa nu vor avea acces în Holul de Onoare pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

10 august 2016, în cursul serii, corpul neînsuflețit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53). Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces.

11-12 august 2016, de la ora 8.00 la ora 22.00, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este liberă.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana, sunt rugați să respecte următoarele reguli: să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, în culori închise; să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase, de niciun fel; să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii; să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei; să aibă la ei un document de identitate; 

Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal ori pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant. Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta. În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

13 august 2016, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, chiar în fața palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. La ora 11.30, sicriul va fi așezat în mașina mortuară.

De la ora 11.35 la ora 12.00, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă. De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obișnuită, către Curtea de Argeș, în intervalul orar 12.00– 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

La ora 15.00, în ziua de sâmbătă, 13 august 2016, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Ceremonia se va desfășura în două părți: ora 15.00-15.50, în fața Noii Catedrale; ora 15.50-16.10, ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală.

12.09: Ambasadorul Marii Britanii la București a venit, marți, la Palatul Elisabeta, pentru a semna cartea de condoleanțe.

„Sunt profund îndurerat de trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Ana a României. Regina Ana a fost alături de Majestatea Sa Regele Mihai al României într-o perioadă lungă și foarte dificilă de exil forțat. Majestatea Sa a fost întotdeauna un susținător al României și apropiată țărilor Europei de Vest, inclusiv al Marii Britanii. În această perioadă dificilă suntem alături de Majestatea Sa Regele Mihai și Casa Regală a României”, a declarat Paul Brummell.

 

11.42: Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a semnat marți în cartea de condoleanțe deschisă la Palatul Elisabeta.

„Este un moment de tristețe pentru că a plecat din rândurile noastre o persoană de mare calitate, care a dus o viață frumoasă, demnă, trecând peste tot felul de dificultăți, înghițind foarte multe jigniri, o persoană care, deși nu a trăit în România decât foarte puțin, a iubit această țară, a vorbit foarte frumos despre această țară și despre oamenii ei. A fost un exemplu de soție, un exemplu de mamă și probabil că dacă ar fi fost pe tron, ar fi fost și un exemplu de regină. Noi am avut noroc de regine mari”, a spus academicianul.

Totodată, mai mulți reprezentanți ai Crucii Roșii au depus  o coroană de flori la Palatul Elisabeta. „Regretăm faptul că Majestatea Sa a decedat. În afară de faptul că este regină, mama președintei noastre — Alteța Sa moștenitoare Principesa Margareta, să nu uităm că Alteța Sa regală a fost și voluntar de Cruce Roșie, chiar dacă a făcut voluntariat la o altă societate”, a precizat secretarul Comitetului de Direcție și director general al Societății Naționale Crucea Roșie Română, Ioan Silviu Lefter, citat de Agerpres.

10.27: Slujba de înmormântare care va fi oficiată la catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş va fi una ortodoxă, iar ceremoniile catolice se vor face la Bucureşti, a declarat consilierul eparhial Caliopie Ichim, pentru News.ro.

„Se va săvârşi o slujbă ortodoxă, cu preot ortodox, la Curtea de Argeş. Alte slujbe, catolice, se vor face la Bucureşti”, a explicat preotul.

El a precizat că, din punctul de vedere al Arhiepiscopiei Argeşului, construcţia noii catedrale de la Curtea de Argeş, unde va fi înmormântată Regina Ana, este finalizată, iar partea de decoraţiuni revine în sarcina Casei Regale.

Noi ne-am terminat misiunea de a construi, de mai bine de un an. Doar Casa Regală mai are de realizat decoraţiunile interioare conform Protocolului încheiat în 2009”, a declarat pentru News.ro preotul Caliopie Ichim. 

———-

Cărți de condoleanțe vor fi deschise, timp de 40 de zile, la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta, pentru persoanele care doresc să transmită un ultim mesaj reginei Ana, care a murit, luni, la vârsta de 92 de ani. 

Potrivit Casei Regale, toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaţi să o facă, începând de marți, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale.

„Conform cu tradiţia Funeraliilor Regale din ţara noastră, corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală”, mai precizează Casa Regală a României.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, soţia regelui Mihai, va fi înmormântată în 13 august, la Curtea de Argeș, unde se află Catedrala Episcopală și Regală. Potrivit primarului municipiului, Constantin Panţurescu, înmormântarea Reginei Ana va avea loc în data de 13 august, începând cu ora 15.00. Înmormântarea reginei se va face conform unui protocol încheiat între Casa Regală şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

 „În urmă cu vreo doi ani se vorbea despre boala Majestăţii sale, dar faptul că trecuse atâta timp mă făcuse să sper că va apuca cel puţin aniversarea vârstei de 93 de ani, care este în septembrie. Iată că nu a avut parte de împlinirea frumoasei vârste pe care eu i-o doream din tot sufletul. Faptul că este de religie catolică impune probabil o slujbă făcută de reprezentantul bisericii catolice din România, aşa mi se pare firesc. Pot să vă spun că la înmormântarea Reginei Elisabeta, care trecuse la ortodoxism, s-a făcut atât slujbă protestantă, cât şi slujbă ortodoxă, deci ambele tipuri de slujbă, una în Bucureşti, cealaltă la Curtea de Argeş. Cred că în cazul Reginei Ana va fi o slujbă romano-catolică, deşi la momentul căsătoriei sale Papa Pius al 12-lea a excomunicat-o pentru refuzul său de a se căsători în rit catolic şi a-şi boteza copiii catolic. După cum ştiţi, toate cele cinci principese sunt botezate ortodox. Din ce am auzit eu, mormintele sunt gata, se află la un demisol, exact unde trebuie să fie o necropolă regală organizată după toate regulile unui astfel de aşezământ şi partea de morminte este gata. Mai sunt alte lucrări conexe pe partea de mobilier”, a declarat managerul muzeului din Curtea de Argeş, Ştefan Dumitrache, pentru Mediafax.

Citește și: VIDEO. A murit Regina Ana, soția Regelui Mihai. Înmormântarea, la Curtea de Argeş

În noua Catedrală Episcopală şi Regală, care are o suprafaţă de peste 800 de metri pătraţi, vor fi amplasate 12 morminte regale.

„Sunt 12 locuri de veci pentru reprezentanţii Casei Regale, aşezate stânga – dreapta, şase şi şase şi a reprezentat o prioritate maximă pentru noi. Între Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi Casa Regală există un protocol încheiat cu acest scop”, a declarat Caliopie Ichim, consilier eparhial la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Catedrala care urmează să fie inaugurată în 13 august poartă hramul Sfintei Muceniţe Filofteia şi al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Piatra de temelie a acesteia a fost pusă la 10 mai 2009 de către principesa Margareta şi de soţul acesteia, Radu Duda.

Ultimele Funeralii Regale din ţara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorinţa Majestăţii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiţia înaintaşelor Majestăţii Sale.

 Familia Regală anunţă mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare şi doliu timp de 40 de zile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tehnologia europeană din spatele mașinilor zburătoare a fost vândută în China

Tehnologia din spatele mașinilor zburătoare, dezvoltată inițial și testată cu succes în Europa, a fost cumpărată de o firmă chineză, notează BBC. Propulsat de un...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă