10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum poţi vota mai aproape de casă

Cum poţi vota mai aproape de casă

Registrul Electoral va fi extins şi pentru românii din diaspora. Potrivit AEP, modificările aduse le vor permite românilor plecaţi să voteze cât mai aproape de locul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Extinderea Registru­lui Electoral pentru românii din diaspora face parte dintr-un contract-cadru multianual, care se întinde pe patru ani şi care prevede, de asemenea, mentenanţa şi modernizarea Registrului Electoral, valoarea estimativă a proiectului publicat, miercuri, de AEP în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice fiind de 8,4 milioane de euro, cu TVA ­inclusă.

„Noi am reuşit să prindem în buget, anul acesta, o sumă de aproape două milioane de euro, TVA inclusă, urmând de văzut dacă Guvernul va aloca în anii următori fondurile necesare pentru celelalte contracte subsecvente”, susţine purtătorul de cuvânt al Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ. „Ne dorim ca, în baza modificărilor legislative operate recent, care prevăd că, dacă un număr de cetăţeni români – 100 de cetăţeni limita stabilită pentru alegerea Parlamentului – doresc să li se înfiinţeze o secţie de votare, aceştia pot completa o cerere, urmând ca, în baza cererilor făcute de ei, să se întocmească o listă permanentă, aşa cum există şi în secţiile de votare din România”, adaugă Muhuleţ. Potrivit acestuia, la ­alegerile anterioare, pentru românii din diaspora se întocmeau doar liste suplimentare, astfel că ­cetăţenii români care voiau să voteze mergeau în secţiile de votare din ţările în care îşi aveau reşedinţa sau domiciliul şi erau trecuţi pe listă de către preşedintele secţiei de votare.

Ca urmare a extinderii Registrului Electoral şi pentru diaspora, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor ­putea să înainteze către AEP cereri, urmând ca aceştia să poată vota la secţiile care se vor înfiinţa, în apropierea adresei pe care au comunicat-o AEP.

Cei care aleg însă să nu dea date despre locul în care doresc să-şi exercite dreptul de vot vor vota în continuare pe listele ­suplimentare, la misiunile ­diplomatice ale României din străinătate.

„Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot formula astfel de cereri şi pot vota la secţiile de votare care se vor înfiinţa, iar cei care nu formulează o cerere şi aleg să nu furnizeze date despre locaţia în care doresc să-şi exercite dreptul de vot vor vota în continuare pe listele suplimentare, la misiunile diplomatice ale României din străinătate”, a mai spus Marian Muhuleţ.

Purtătorul de cuvânt al AEP a adăugat că, prin modificările care vor fi aduse Registrului Electoral, AEP vrea ca „efortul administrativ depus de fiecare cetăţean să fie unul cât mai mic, în sensul în care, dacă este cu putinţă, totul să se desfăşoare online, iar cererile să poată să fie procesate, de asemenea, cu operativitate”.

Autoritatea Electorală Permanentă va centraliza datele, înregistrate în Registrul Electoral, iar pe baza centralizării acestora, va transmite către Ministerul Afacerilor Externe o listă cu oraşele în care trebuie înfiinţate secţii de votare.

Printre noile funcţionalităţi ale Registrului Electoral ar trebui să fie preluarea datelor de localizare ale utilizatorilor din surse multiple, în vederea validării încrucişate a corectitudinii datelor (Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice), generarea unor machete de formulare (liste suplimentare, procese-verbale), gestionarea/alegerea oficialilor electorali (preşedinţi şi vicepreşedinţi de secţii), modul de verificare automată a listelor de susţinători în format electronic, dar şi alte funcţionalităţi, la cerere, potrivit caietului de sarcini întocmit de AEP.

Reînregistrarea

Dezvoltarea componentei pentru facilitarea comunicării cetăţenilor cu primarul, dar şi punerea la dispoziţia alegătorilor a unei aplicaţii pentru telefoanele mobile care permite localizarea secţiilor, identificarea şi crearea unui drum către secţiile de votare sunt alte servicii incluse în contract.

În prima fază, se doreşte o reînregistrare a tuturor cetăţenilor români aflaţi în străinătate, pentru a avea o situaţie foarte clară a numărului şi a locului în care se află aceştia, se mai arată în anunţul de licitație publicat de AEP.

Reînregistrarea se va putea face fie prin depunerea de către alegători a unei cereri de înregistrare, la sediul unei ambasade, consulat, filială AEP sau primărie, fie online. Cetăţenii români aflaţi în străinătate care vor opta pentru înregistrarea online, ce presupune încărcarea documentelor care fac dovada domiciliului sau a reşedinţei, nu vor fi scutiţi, însă, de transmiterea cererii în original la sediul unei ambasade, consulat, filială AEP sau primărie.Autentificarea în Registrul Electoral se face, în prezent, cu ajutorul unui user şi al unei parole, însă AEP vrea să îmbunătă­țească modul de autentificare, astfel că electorii ar putea accesa Re­gistrul Electoral prin token, sistem de autentificare în doi paşi, înregistrare, precum şi autentificare prin semnătură electronică.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie 2014, românii din străinătate au ieşit la vot în număr-record, însă în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai ­putut vota.   

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...
Ultima oră
Pe aceeași temă