12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRegiunea Sud-Est, locul 2 la consumul experimental de droguri

Regiunea Sud-Est, locul 2 la consumul experimental de droguri

Duminică a fost sărbătorită „Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri”, prilej de analiză a evoluției și tendințelor consumului de droguri. Potrivit datelor prezentate de șefa Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Galaţi, Mihaela Ene, Regiunea Sud-Est, ocupă locul 2 pe țară la consumul experimental, adică ocazional, de droguri, cu un procent de 6,5%.Pe primul loc se află Regiunea București-Ilfov, cu 13,9%, Regiunea Sud-Est fiind urmată în clasament de regiunile Vest – 4,7%, Nord-Vest – 4,2%, Sud – 2,8%, Centru – 2,5% și Nord-Est, cu 2,1%.

În ceea ce privește tendințele de consum, în ultimii 3 ani au fost remarcate la nivelul tuturor regiunilor creșteri ale consumului experimental, de la 4,3% la 6,6%, cele mai mari creșteri fiind înregistrate la cannabis (1,6-4,6%), Ecstasy (0,7-0,9%), LSD (0,1-0,4%), cocaină (0,3-0,8%) și ketamine, de la 0,1% la 0,4%. Studiile indică o menținere constantă a consumului de heroină (0,3%) și SNPP (Substanțe Noi cu Proprietăți Psihoactive) – 2%.

De la etnobotanice la cosmetice

Moda etnobotanicelor a trecut chiar la Galați, unde în 2009 era înregistrată o ascensiune fără precedent a numărului „magazinelor de vise”, la Galați funcționând la vremea aceea și prima rețea de distribuție a etnobotanicelor în toată țara.

„Față de 2014, când consumul de SNPP ocupa primul loc în ierarhia celor mai consumate droguri, în 2015 și în primul semestru din 2016, se observă tendința cannabisului de a deveni principalul drog consumat, urmat de NSP, cocaină și inhalanți chimici to­xici. Acești inhalanți sunt, de fapt, fie produse precum bronzul, fie amestecuri de produse cosmetice”, a declarat șefa Mihaela Ene.

Mai puțini tineri au ajuns la „Urgență“

A scăzut numărul cazurilor de ti­neri care au ajuns la „Urgență“ după ce au consumat droguri. În primele șase luni ale acestui an, la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei” și Spitalul de Psihiatrie „Elisa­beta Doamna” din Galați au fost înregistrate 89 de fișe cu astfel de pacienți, în timp ce în primul semestru al anului 2015 au fost înregistrate 244 de fișe. 

Acțiuni de informare în privința riscurilor

Voluntarii Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Galaţi au organizat ieri, la Grădina Publică, o dezbatere despre pericolul consumului de droguri. Centrul a mai derulat 10 proiecte de informare privind aceste riscuri, care s-au adresat la 350 de studenți, 2.376 de elevi, 210 cadre didactice și 235 de părinți. Alte două proiecte s-au adresat unui număr de 110 deținuți din Penitenciarul Galați.

Deși la nivel european consumurile anumitor droguri sunt în creștere, România e sub medie, fiind pe locul 27 din 29 de țări care au raportat consumul de droguri.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă