12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRemus Truică vrea să scape de sechestrul pe avere

Remus Truică vrea să scape de sechestrul pe avere

Magistrații de la Curtea de Apel București judecă, vineri, cererea omului de afaceri Remus Truică de ridicare a sechestrului pus de procurorii DIICOT pe averea sa, în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD, informează Agerpres.

Omul de afaceri a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri și imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurator, până la concurența sumei de 35 milioane euro.

Citeşte şi: Remus Truică contestă măsura controlului judiciar

În același dosar, fosta soție a lui Truică, Irina, este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani.

Totodată, alte 27 de persoane s-au ales cu dosar penal, printre care se află fostul senator Sorin Roșca-Stănescu, omul de afaceri Adrian Sârbu, precum și foști și actuali directori ai BRD, respectiv Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Ștefănescu Gavrilescu, Dana Băjescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceaușu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.

Remus Truică, fostul șef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase, a inițiat, în 2007, un grup infracțional organizat pentru devalizarea BRD-Group Societe Generale, împreună cu directorul general al băncii, Sorin Popa și cu directorul economic, Lucian Cojocaru. Scopul: TRUICĂ a obținut 15 credite, pe numele unor persoane fizice si juridce, de 35 milioane de euro, pe care le-a scos din țară și le-a investit în imobiliare și yachturi. Restul de până la 43,5 milioane de euro au fost obținute de persoane precum Adrian Sârbu (patru milioane de dosari) Elena Udrea, Sorin Roșca Stănescu, alte persoane.

Citeşte şi: REȚEAUA Truică a țepuit BRD cu 43,5 milioane de euro, pe care le-a ascuns în Monaco, Elveția, Austria, Cipru

La  grupul infracțional inițiat de TRUICĂ  au aderat alte persoane, între care avocați, notari, evaluatori, oameni de afaceri și chiar și o judecătoare de la Judecătoria Sector 4 București. Rețeau a facilitat acordarea nelegală a 17 credite acordate nelegal  de BRD, dintre care 15 credite, în valoare de 35 de milioane de euro, erau, în realitate, ale lui TRUICĂ

TRUICĂ REMUS a externalizat cele 35.000.000 Euro prin includerea banilor în circuite financiare prin conturi deschise în MONACO, ELVEŢIA,  AUSTRIA şi CIPRU, conturi controlate direct de TRUICĂ REMUS şi APARASCHIVEI CRISTIAN RELU şi apoi folosite de aceştia, după cum am precizat, pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile.

Pentru punerea în executare a activităţilor infracţionale TRUICĂ REMUS s-a folosit în principal de APARSCHIVEI CRISTIAN RELU, omul său de încredere, care l-a rândul său a atras în cadrul grupului infracţional organizat  alte persoane, respectiv COCONETE ILIE MARIUS, MUNTEAN ŞTEFAN, LIŞU GEORGE, NICOREŞTEANU IONUŢ VICTOR, POP GEORGIANA MIRELA, POP CONSTANTIN EUGEN, SIMION NICOLAE EDUARD şi CIUMETI NICULAE  care au fost folosite pentru obţinerea de credite în calitate de clienţi privilegiaţi, calitate care era atribuită exclusiv de POPA SORIN MIHAI, directorul general adjunct al băncii.

În acelaşi sens TRUICĂ REMUS a coordonat şi înfiinţarea a cinci societăţi comerciale reprezentate şi administrate de APARSCHIVEI CRISTIAN RELU, COCONETE ILIE MARIUS şi SIMION NICOLAE EDUARD, care de asemenea au obţinut în mod fraudulos credite de la BRD – GROUP SOCIETE GENERALE.

La grupul infracţional organizat iniţiat de POPA SORIN MIHAI (director general adjunct al BRD), COJOCARU LUCIAN (director economic al BRD) şi TRUICĂ REMUS au aderat şi SORIN ROŞCA STĂNESCU şi SÂRBU ADRIAN, care au contractat în folos personal credite în aceleaşi condiţii frauduloase ca şi cele din cazul creditelor contractate în favoarea lui TRUICĂ REMUS.

În realizarea activităţii infracţionale membrii grupului infracţional organizat au fost sprijiniţi de DRULĂ DORIN, BREAZU EUGEN şi SOCOL FLORIN MIHAI, evaluatori agreaţi de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, care au  stabilit, în urma evaluărilor făcute pentru terenurile ce au fost ipotecate în favoarea băncii pentru obţinerea creditelor, valori mult supraevaluate faţă de valoarea reală de piaţă, valori care să acopere formal acordarea creditelor prin raportare la cerinţele impuse de normele de creditare.

În acelaşi scop liderii grupului infracţional organizat au atras în activitate infracţională pe ŞERBAN MINOLA ALEXANDRA şi DIACONESCU DUMITRU, notari publici, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat pe de o parte circulaţia juridică formală a imobilelor ce au fost folosite pentru garantare creditelor, iar pe de altă parte la încheierea unor contracte de ipotecă cunoscând că valoarea imobilelor menţionată în contractele de ipotecă este   nereală.

De precizat este faptul că nici unul din cele 17 credite nu a fost restituit fiind trecute în categoria creditelor neperformante, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor şi comisioanelor.

La data de  04.09.2013, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada iulie 2008 – decembrie 2010, TRUICĂ REMUS împreună cu APARASCHIVEI CRISTIAN RELU și STĂNESCU-ROȘCA SORIN ȘTEFAN au obținut în nume propriu cât și prin intermediul persoanelor MUNTEAN ȘTEFAN, NICOREȘTEANU IONUȚ VICTOR, CIUMETI NICULAE, LIȘU GEORGE GABRIEL și COCONETE ATANASIA, POP GEORGIANA MIRELA și POP CONSTANTIN EUGEN credite în valoare de 43,5 milioane euro. 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă