8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRenaţionalizarea unui colegiu din Sfântu Gheorghe aduce, din nou, România la CEDO

Renaţionalizarea unui colegiu din Sfântu Gheorghe aduce, din nou, România la CEDO

Eparhia Reformată din Ardeal a sesizat, joi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg în legătură cu Colegiul “Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, în legătură cu decizia instanţei de la renaţionaliza, informează Mediafax

Eparhia consideră că decizia instanţei ”de renaţionalizare” a imobilului este “nelegală şi incompatibilă cu valorile statului de drept”.

“Eparhia Reformată din Ardeal sesizează CEDO de la Strasbourg în legătură cu renaţionalizarea Colegiului «Szekely Miko» din Sfântu Gheorghe şi sperăm ca CEDO să se pronunţe într-un timp rezonabil în favoarea noastră. Considerăm soluţia Curţii de Apel Ploieşti, din noiembrie 2014, care a menţinut decizia de renaţionalizare a colegiului dispusă de Judecătoria Buzău, ca fiind profund nelegală şi incompatibilă cu principiile şi valorile statului de drept. Suntem indignaţi că statul român, prin legile existente, a frânat restituirea bunurilor bisericeşti. Sesizarea, elaborată de o echipă de jurişti din România şi Franţa, a fost trimisă, joi, la CEDO”, a spus episcopul reformat  al Ardealului, Kato Bela. 

Citeşte şi: Năvodari, obligată de CEDO să devină groapa de gunoi a Europei

România a ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iar acest document dă dreptul persoanelor lezate în drepturile lor să sesizeze CEDO, a subliniat Bela. 

“Noi utilizăm acest drept de sesizare pentru restabilirea legalităţii încălcate. Prin deciziile instanţelor interne în cazul Colegiului Miko se crează un precedent periculos privind procesul de restituire a proprietăţilor. Sunt cazuri unde au început procese în urma cărora se pot renaţionaliza alte bunuri, ceea ce va fi periculos pentru libertatea religioasă a bisericilor”, a mai spus Kato Bela.

Avocatul Eparhiei Reformate a Ardealului, Veress Emod, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că hotărârile instanţelor penale din România, în cazul Colegiului “Szekely Miko”, sunt “în contradicţie cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”.

“Două drepturi din această Convenţie au fost lezate – nu am avut un proces echitabil şi a fost lezat şi dreptul nostru la proprietate. Competenţa CEDO se referă la faptul că poate stabili dacă statul a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iar dacă CEDO constată încălcarea dreptului la un proces echitabil şi dreptului la proprietate, atunci se deschide pentru noi calea revizuirii împotriva hotărârilor pronunţate de instanţele interne româneşti”, a explicat Veress.

Fostul secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice Marko Attila-Gabor a fost condamnat definitiv, în noiembrie 2014, de Curtea de Apel Ploiești la trei ani de închisoare cu suspendare în procesul în care este judecat pentru abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Cei doi au fost condamnați tot la trei ani de închisoare cu suspendare.

Citeşte şi: România, condamnată din nou la CEDO

Procurorii au stabilit că în anul 2002 cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999. Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic “Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzaţii ar fi prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului. Partea vătămată, municipiul Sfântul Gheorghe, nu s-a constituit parte civilă, prejudiciul nefiind acoperit.

Cele mai citite

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă