6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialReparaţii pentru expertul care l-a băgat pe Tender în puşcărie

Reparaţii pentru expertul care l-a băgat pe Tender în puşcărie

Unul dintre cei mai cunoscuţi experţi desemnaţi de procurori să efectueze lucrări de specialitate în dosare de criminalitate macro-economică a câştigat procesul demarat anul trecut împotriva Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).

Este vorba de Valeriu Cristian Bejinaru, căruia magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti i-au anulat sancţiunea primită la începutul anului trecut de la Comisia de Disciplină prin care lui Bejinaru şi unui alt coleg de-al său, Marius Ruse, le-a fost suspendat dreptul de a mai efectua expertize contabile pe o perioadă de şase luni.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs care ar urma să fie soluţionat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Interesant este că, potrivit dispozitivului deciziei de la Curtea de Apel, Bejinaru a primit daune şi pentru perioada 2006, 2007 şi 2008.

“Obligă pârâtul (CECCAR n.r.) la plata sumelor de: – 150.919 lei cu titlu de daune materiale şi 200.000 lei cu titlu de daune morale către reclamantul Bejinaru Valeriu Cristian; – 32.620 lei cu titlu de daune materiale şi 25.000 lei cu titlu de daune morale către reclamantul Ruse Marius. Obligă pârâtul la plata sumelor de 6.500 lei către reclamantul Bejinaru Valeriu Cristian, respectiv 5.375,03 lei către reclamantul Ruse Marius, cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

La momentul anilor 2005 – 2006, Bejinaru a fost desemnat de procurorii DIICOT, alături de alţi câţiva experţi, să realizeze lucrări de specialitate în dosare de criminalitate macro-economică în care au fost inculpaţi câţiva „peşti mari”, cum ar fi Ovidiu Tender, Marian Iancu sau Dinu Patriciu.

Cum a ajuns Tender după gratii

La începutul anului 2006, izbucnea un scandal de pomină după ce procurorii DIICOT au cerut şi au obţinut la Tribunalul Bucureşti arestarea preventivă a omului de afaceri Ovidiu Tender, trimis ulterior în judecată alături de Marian Iancu pentru prejudicierea RAFO.

În 2006, arestarea lui Tender nu s-a făcut neapărat pentru faptele sale ci după ce expertul desemnat de procurori să realizeze expertiza contabilă s-a autodenunţat de mai multe ori, arătând că unul din avocaţii lui Tender l-a contactat pentru a încerca să aranjeze rezultatul expertizei.

Specialistul desemnat de DIICOT este chiar Cristian Valeriu Bejinaru iar avocatul care l-a contactat atunci este Gheorghe Coţofană. După arestarea lui Tender, apărarea omului de afaceri a dat publicităţii conţinutul unor convorbiri dintre Coţofană şi Bejinaru, iar discuţiile păreau avea un conţinut general, fără legătură cu dosarul penal, fapt ce a determinat avocaţii să acuze faptul că arestarea omului de afaceri a fost abuzivă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă