3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialRepetiţie generală pentru ZIUA MARINEI, la Constanţa. De ce se TEM organizatorii

Repetiţie generală pentru ZIUA MARINEI, la Constanţa. De ce se TEM organizatorii

În portul Constanţa se desfăşoară, joi, repetiţia generală pentru acţiunile care vor avea loc de Ziua Marinei – 15 august.

Sâmbătă, la ceremoniile oficiale, organizatorii estimează că vor asista circa 10.000 de persoane. Acţiunile se vor desfăşura în apele teritoriale româneşti, iar publicul le va putea urmări de pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei.

Organizatorii au anunţat deja că, “în vederea desfăşurării în bune condiţii a exerciţiilor demonstrative prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române”, Ministerul Apărării Naţionale a interzis publicului civil să folosească drone în spaţiul aerian şi naval de desfăşurare a exerciţiilor.

Interdicţia se aplică între orele 9 – 13, în zilele de 13 şi 15 august, adică pentru Ziua Marinei şi pentru ziua repetiţiei generale.

Citeşte şi: Câte locuri de parcare sunt amenajate în Constanţa, pentru Ziua Marinei Române

Ceremoniile dedicate Zilei Marinei – 2015 sunt organizate în contextul împlinirii a 155 de ani de la crearea Marinei Militare Române moderne, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1860.

În următoarele zile, cele mai importante acţiuni sunt programate la Constanţa – principalul port românesc la Marea Neagră. Aici se va desfăşura, sâmbătă, între orele 10 -12.30, un ceremonial militar şi religios, urmat de sosirea Zeului Neptun, de un exerciţiu denumit FNR 15 şi de o paradă navală.

Între orele 13 -15, în Portul turistic Tomis se desfăşoară jocuri marinăreşti, iar între orele 21 – 22, marinarii vor executa o retragere cu torţe pe itinerariul Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa.

La Muzeul Marinei Române din Constanţa, intrarea va fi gratuită în ziua de sâmbătă, 15 august, între orele 9 – 17.

Citeşte şi:  Ministerul Apărării a lansat un concurs de SELFIE cu MARINARI. Vezi premiul

O serie de acţiuni specifice sunt pregătite şi la Mangalia. Sâmbătă, 15 august, orele 10.00-14.00, în portul turistic se va desfăşura exerciţiul FNR 15, care va include demonstraţii tactice, concursuri marinăreşti, concursuri cu rame şi vele, precum şi o expoziţie tehnică militară.

 Între orele 20.00-21.00 se desfăşoară un spectacol oferit de Muzica Militară, iar între orele 21 22, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Farul Genovez – faleza portului turistic- Cercul Militar Mangalia – Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Tot în ziua de 15 august, acţiuni din cadrul exerciţiului FNR 15 vor putea fi urmărite şi în porturile Brăila, Galaţi, Tulcea şi Sulina.

Citeşte şi: FOTO. Armata a lansat prima DRONĂ subacvatică de construcţie românească

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă