11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialDoar 56 de magistraţi din 7.300 o susţin pe judecătoarea Baltag, cea...

Doar 56 de magistraţi din 7.300 o susţin pe judecătoarea Baltag, cea care a atacat-o pe Livia Stanciu

56 de magistraţi din toată ţara, din cei peste 7.300, o susţin pe judecătoarea Gabriela Baltag, cercetată de Inspecţia Judiciară pentru atacuri nelegale la adresa Liviei Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Faptul că atât de puţini judecători și procurori  o susţin pe judecătoarea Baltag, președinta Asociației Magistraților din România, demonstrează că magistraţii nu aproba acest tip de comportament, ne-a declarat un judecător sub protecţia anonimatului.

Citeşte şi: DOCUMENT. Apel de susținere a șefei AMR. Inițiatoarea: soția unui judecător corupt

Lista celor 56 de magistraţi a apărut abia după ce România liberă a dezvăluit, joi dimineaţă, că Viorica Costiniu  a început strângerea de semnături pentru susţinerea lui Baltag, cercetată de Inspecția CSM. 

Viorica  Costiniu este președinte de onoare al Asociației Magistraților din România și soția fostului președinte de secție de la Înalta Curte, judecătorul Florin Costiniu, condamnat definitiv pentru corupție în dosarul în care a fost condamnat și senatorul PSD Cătălin Voicu. Atunci, DNA și instanțele de judecată de la Înalta Curte au destructurat o adevărată rețea de magistrați implicați în corupție.

Scrisoarea deschisă  de apărare a președintei AMR Baltag, semnată de cei 56 de magistrați, a fost publicată pe Juridice.ro şi Luju.ro și este o replică la dezvăluirile publicate de  România Liberă în cursul acestei săptămâni.

Mai precis, România Liberă a sesizat că șefa AMR Baltag, prin declarații publice contondente la adresa președintelui Înaltei Curți, Livia Stanciu, a încălcat articolul 18 din Codul Deontologic al magistraților care interzice judecătorilor și procurorilor să-și spună opinia despre moralitatea și probitatea profesională a colegilor magistrați.

De asemenea, prin solicitatre scrisă, România Liberă a cerut Inspecției Judiciare să ne comunice dacă se va autosesiza sau se va seziza (ca urmare a solicitării noastre) în legătură cu declarațiile judecătoarei Baltag la adresa președintei Înaltei Curți, Livia Stanciu.

Ulterior, România Liberă a anunțat că Inspecția Judiciară s-a autosesizat și a declanșat verificările, cum, de altfel, impun legile.

În replică la dezvălurile României Libere, s-a încropit o scrisoare deschisă către CSM pentru a o apăra pe președinta AMR, Baltag. Numai că CSM dacă o apără înseamnă să încalce propria hotărâre din 2005,  reprezentată de regulile impuse prin Codul Deontologic.

În scrisoare deschisă semnată de cei 56 de magistrați din totalul de peste 7.300 se susține că “Magistraţii semnatari condamnă modul în care Inspecţia Judiciară înţelege să îşi exercite rolul, evitând să acţioneze cu celeritate când instituţii de forţă par să influenţeze independenta justiţiei, însă sesizându-se cu celeritate faţă de afirmaţiile făcute de un lider de asociaţie de magistraţi. Remarcăm faptul că Inspecţia Judiciară nu a avut nicio reacţie faţă de declaraţiile membrului Consiliului Superior al Magistraturii Cristi Vasilică Danileţ cu privire la o hotărâre judecătorească definitivă şi încă nemotivată şi nici la criticile DNA, asumate instituţional, cuprinse în bilanţul acestei instituţii, vizând hotărâri judecătoreşti definitive“.

Deosebirea dintre Dănileț și Baltag este că Dănileț NU a pronunțat numele nici unui magistrat, ci a făcut aprecieri la modul general despre o hotărâre judecătorească, pe când Baltag a indicat-o direct, cu nume și prenume, pe președinta Înaltei Curți, Livia Stanciu, la adresa căreia a lansat aprecieri extrem de critice, cu somații pentru a-și da demisia, încălcând astfel legea.

Potrivit legii, singura instituție care are dreptul să-i sancționeze/ să-i demită  pe magistrați este CSM. Prin declarațiile sale publice de la Antena 3 și dintr-o publicație online se poate spune că judecătoarea Gabriela Baltag, președinta AMR, s-a substituit CSM.

Citeşte şi: Șefa Asociației Magistraților, cercetată de Inspecţia CSM pentru atacuri nelegale la adresa Liviei Stanciu, președinta Înaltei Curți

Judecătoarea Gabriela Baltag  a făcut o serie de declaraţii la Antena 3 şi pe luju.ro prin care și-a exprimat părerea asupra activității, moralității şi profesionalismului unui alt judecător, Livia Doina Stanciu, președinta Înaltei curți de Casație și Justiție.

Dacă sistemul judiciar e mai vulnerabil acum ar trebui să fie preocuparea care să nu vă dea în niciun fel linişte zilele acestea doamna judecător (Livia Stanciu, n. red) ! Prezenţa dumneavoastră în fruntea celei mai reprezentative instanţe, un etalon al dreptăţii, pune în pericol credibilitatea magistraţilor, iar în ochii unui observator obiectiv sunteţi o persoană care nu mai poate beneficia de respectul acestei înalte demnităţi! Dovediţi onoare doamna judecător, aşteptăm demisia dumneavoastră!“, a spus, între altele, judecătoarea Gabriela Baltag, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Gabriela Ruse, OUT din turneul de la Antalya

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a avut o confruntare dificilă la turneul WTA 125 de la Antalya (Turcia), unde a fost învinsă în...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...
Ultima oră
Pe aceeași temă