13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCum acționa reţeaua evazionistă a lui Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga

Cum acționa reţeaua evazionistă a lui Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga

UPDATE vineri, ora 16.45

Ionuț Rudeanu, ginerele co-președintelui PNL Vasile Blaga, a fost arestat pentru 30 de zile pentru evaziune fiscală. Prejudiciul este de circa 600.000 de euro. Rudeanu nu și-a recunoscut vinovăția. Instanța a considerat că Rudeanu este pericol pentru ordinea publică, motiv pentru care a decis arestarea. Inculpatul poate contesta decizia la judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București.

 

UPDATEGinerele lui Vasile Blaga, a fost reținut, joi noaptea, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Controversatul ginere al lui Vasile Blaga este acuzat de procurori de o evaziune fiscală de aproximativ 600.000 de euro. Despre Ionuţ Rudeanu, care deţine o companie de securitate, s-a vorbit mult în ultima perioadă în contextul contractelor de milioane de euro încheiate cu statul.

Ionuţ Rudeanu a fost adus, joi, la audieri la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,5 milioane de lei. Surse judiciare nu excludeau ieri luarea unor măsuri preventive împotriva ginerelui lui Vasile Blaga. Dosarul ar avea legătură cu perchezițiile din 2014, care au vizat societatea NEI GUARD.  Mihai Neicu, patronul NEI Guard, a fost şeful Direcţiei de Protocol şi Relaţii Publice de la Ministerul Transporturilor în timpul mandatului lui Miron Mitrea. Rudeanu s-a asociat cu Neicu în 2010.

Procurorii au făcut joi cinci percheziţii la firma de securitate Axis Corporate Security, ce aparţine lui Rudeanu, precum şi la sediile comerciale şi domiciliile mai multor persoane din Bucureşti, Deva şi Buftea. 

„Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că, în perioada 2010-2014, persoanele vizate, printre care şi reprezentanţii unei societăţi prestatoare de servicii de protecţie şi pază, ar fi desfăşurat tranzacţii comerciale fictive, cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale“, se arată într-un comunicat al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.  Cu alte cuvinte, Rudeanu este acuzat că nu plătea taxele la stat. În acest dosar sunt cercetate mai multe firme din București şi Hunedoara. 

Axis Corporate Security este o companie înfiinţată în 2009 de Ionuţ Rudeanu şi de mama lui, care acționează în domeniul securității private și ai cărei specialiști sunt recrutați din agențiile publice, private sau guvernamentale. Andrei Ionuţ Rudeanu este căsătorit cu fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina, din 2008.

Contractele au început să curgă după căsătoria cu fata lui Blaga

Ginerele președintelui PDL a câștigat primul contract cu statul la doar trei luni după ce firma sa a fost autorizată pentru a presta servicii de securitate.  Ionuț Rudeanu, medic stomatolog de profesie, s-a apucat de afaceri în 2009, după ce s-a căsătorit cu fiica lui Vasile Blaga. Primul contract pe care l-a obținut a fost de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), potrivit revistei Kamikaze. După alte două luni, firma ginerului lui Vasile Blaga a mai căpătat un contract de la Compania Națională a Huilei (CNH). În total, în numai cinci luni, 10 milioane de euro din fonduri publice au fost împărțite firmei lui Ionuț Rudeanu și asociaților săi, conform publicației.  Asta în condițiie în care la conducerea celor două ministere în subordinea cărora erau companiile de stat se aflau colegii lui Vasile Blaga, Radu Berceanu la Transporturi, iar Adriean Videanu la Economiei.

Astfel, în mai 2010, CNADNR a atribuit un contract în valoare de 3 milioane de lei asocierii firmelor Axis Corporate Security și Nei Guard, pentru servicii de pază în favoarea Regionalei de Drumuri și Poduri Timișoara.

Cele două firme au câștigat licitația de pe locul doi. Societatea care a ieșit inițial pe locul întâi, EPS, a depus o contestație în care reclamau că au fost descalificați pentru că, deși trimiseseră la timp electronic și cu două ore întârziere în print câteva documente solicitate în plus, Regionala Timișoara a considerat că au depășit termenul limită. Prin urmare, oferta EPS a fost declarată neconformă și câștigător a fost desemnat ginerele lui Vasile Blaga, arată Kamikaze în 2010.

În același an, Axis Security a mai câștigat un contract, de aproximativ 36.000.000 de lei, de la Compania Națională a Huilei, tot pentru servicii de pază. Conform Newsin, firma lui Rudeanu a participat în asociere cu Ultra Security și Scorseze Security International. Firma lui Ionuț Rudeanu a acceptat asocierea deoarece, fiind recent înființată, nu îndeplinea condițiile de participare la procedurile de atribuire.

În 2013, Axis Corporate Security, a câștigat în asociere cu compania multinațională G4S Secure Solutions cinci contracte de asigurare a pazei pe autostrăzile din sudul României, după cum a relatat HotNews. Contractele, obținute tot de la CNADNR, au avut o valoare totalĂ de 15,7 milioane de lei, plus TVA. 

Nu știam despre afacerile ginerelui meu. (…) Dar i-am zis ca atât timp cât am eu o funcție publică, să nu mai participe la o astfel de licitație, pentru că este interpretabilă.“ Vasile Blaga, președintele PDL

 

 

 

 

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă