13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMedic, cercetat pentru eliberarea unor rețete medicale pentru persoane moarte de 10...

Medic, cercetat pentru eliberarea unor rețete medicale pentru persoane moarte de 10 ani

Procurori de la Secția de urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție îl cercetează, sub control judiciar, pe  medicul psihiatru Diana Liana Brandabur, din Constanța, pentru eliberarea a 136 de rețete medicale false, care ar fi creat astfel un prejudiciu de 124.000 de lei.

Infracțiunile reținute sunt: fals intelectual în formă continuată (136 de acte materiale, adică rețete false), complicitate la înșelăciune în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată. Procurorul de caz a dispus suspendarea exercitării profesiei de medic psihiatru de către Diana Liana Brandabur și s-au instituit sechestre asigurătorii pe două imobile și pe conturile bancare ale acesteia.

Cum erau plasate rețetele

Potrivit Parchetului, în perioada 2008-2012, medicul Brandabur ar fi eliberat 136 de rețete false pe numele unor decedați (chiar cu 10 ani înainte de prescrierea rețetei) sau pe numele unor persoane care nu sufereau de afecțiunea pentru care s-ar fi prescris medicamentele. De asemenea, ar fi fost găsiți și pacienți neînregistrați la ea, ci la alți medici, pe numele cărora ar fi prescris (ilegal)  rețete. Rețetele ar fi fost plasate reprezentanților unor farmacii de pe raza județului Constanța cu care medicul colabora direct sau prin intermediul altor persoane. Reprezentanții farmaciilor au înaintat, ulterior, prescripțiile medicale nelegal întocmite la C.J.A.S. Constanța, alături de documentația aferentă, solicitând decontarea acestora acuză procurorii.

Percheziții la cabinet și acasă

În data de 19 iulie anul acesta au fost făcute mai multe percheziții la cabinetul și locuința medicului, dar și la farmacii, de unde s-au ridicat documente. La data de 20 iulie, procurorul de caz a pus în mișcare acțiunea penală față de Diana Liana Brandabur, dispunând măsura controlului judiciar, cu interdicția de a fi medic psihiatru într-o unitate spitalicească de stat.

Rețeaua Sgîrcitu

Anul trecut, medicul Diana Liana Brandabur ar fi scăpat de inculpare într-un alt dosar cu rețete false, eliberate de membrii rețelei “Sgîrcitu-Ahmeya Pharm”, care acționa pe raza mai multor județe (Constanța, Brăila, Galați), spun surse judiciare. Atunci, medicul Brandabur ar fi colaborat cu procurorii. Dosarul de anul trecut a fost instrumentat de DIICOT – structura centrală București, prejudiciul fiind de peste 7.000.000 de lei. În septembrie 2015, procurorii DIICOT i-au reținut pe Liliana Valentina Sgîrcitu, Mihaela Irina Mihaela Mătărîngă (medic psihiatru din Constanța), Mirela Boboc, Gela Gavrilă, Alina Gabriela Dragu, Andreea Baciu, Paul Crețu (medic din Brăila și consilier local), Sorica Vasile, Eugenia Muja, Iolanda Ionica Serghiev, Elena Dumea și Coseti Niculescu. Medicul Brandabur  nu ar fi fost atunci inculpată pentru că ar fi colaborat cu anchetatorii, spun sursele noastre.

O gamă largă de infracțiuni

Gama de infracțiuni era impresionantă: constituire a unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la spălarea banilor, fals în declaraţii, fraudă informatică în formă continuată, instigare la fals informatic în formă continuată, uz de fals în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, dare de mită, fals intelectual în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată, complicitate la infracţiunea de trafic de influență, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, trafic de influență, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcția, șantaj și abuz în serviciu. În martie, anul acesta, au fost trimiși în judecată doar o parte dintre inculpați și anume Liliana Sgîrcitu (devenită Ștefan prin divorț, considerată cap al rețelei),  Paul Crețu (medic în Brăila și consilier local municipal), Sorica Vasile, Daniela Vasile, Iolanda Ionica Serghiev și SC Ahmeya Pharm SRL, pentru ceilalți participanți făcându-se disjungeri, declinări și clasări. Între cei care ar fi scăpat de trimiterea în judecată ar fi fost atunci și medicul psihiatru Diana Liana Brandabur.

Potrivit Parchetului, în perioada 2008-2012, medicul Brandabur ar fi eliberat 136 de rețete false pe numele unor decedați (chiar cu 10 ani înainte de prescrierea rețetei). 

ACUZAȚII

O mie de rețete

Potrivit referatului prin care procurorii au cerut anul trecut arestarea inculpaților,  numai medicul psihiatru constănţean Mihaela Mătărîngă ar fi eliberat peste 1.000 de reţete pe numele unor copii cu handicap psihic, internaţi în două centre de plasament.  Medicul psihiatru Mihaela Irina Mătărîngă ar fi fost atrasă în rețea în anul 2013 de către Mirela Boboc, coordonatoarea grupării infracţionale  pe zona Constanţa, care, la rându-i, ar fi  fost atrasă  de Liliana Valentina Sgîrcitu,  capul reţelei din dosarul “Ahmeya Pharm”. Rolul Valentinei Sgîrcitu  ar fi fost înfiinţarea unor societăţi pentru a spăla banii proveniţi de la Casele de Asigurări de Sănătate.  În rețea ar fi fost atrasă și Coseti Niculescu, angajată a CAS Constanţa, al cărei rol a fost să  scape societatea „Ahmeya“ de amenzi, făcând trafic de influenţă în rândul colegilor ei. Medicii din Constanța implicați în rețea  ar fi prescris rețete și pe CNP-uri inexistente, însă majoritatea erau emise pe numele unor copii instituționalizați, care aveau afecțiuni psihice. Cei din Brăila ar fi prescris medicamente pentru afecțiuni oncologice. Prejudiciul reținut este de peste 7.000.000 de lei.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă