3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialGeneralul Iliescu, suspectat de reprimarea protestatarilor în 21 decembrie 1989, făcut revoluționar?...

Generalul Iliescu, suspectat de reprimarea protestatarilor în 21 decembrie 1989, făcut revoluționar? UPDATE. E coincidență de nume, ne transmite Președinția României

UPDATE 3

Un reprezentant al biroului de presă de la  Președinția României a revenit cu un telefon. Ne-a transmis că “este coincidență de nume”.

Așadar, “Dumitru Iliescu”, care a fost făcut “luptător cu rol determinant” prin decret nu este generalul Dumitru Iliescu, cel care a făcut parte din dispozitivele de reprimare a demonstranților în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989. 

UPDATE 2

Adelina Sfăt de la biroul de presă al președintelui României ne-a declarat că nu e abilitată să ne confirme sau infirme dacă generalul Dumitru Iliescu a fost declarat, prin decret, luptător cu rol deosebit la Revoluție, iar purtătorul de cuvânt e în concediu.

 

UPDATE 1

 Secretarul de stat Adrian Sandu, de la Secretariatul de Stat pentru problemele revoluționarilor, a declarat pentru România liberă că a verificat și el acum datele revoluționarului “Dumitru Iliescu” și a ajuns la concluzia că nu ar fi vorba de vestitul general, ci de un luptător de la baricada de la Hotelul Intercontinental din noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, iar  după  22  decembrie a acordat prim ajutor la sediul CC-PCR și la Televiziunea română.

Însă, revoluționarii contactați de România Liberă susțin, în continuare, că ar fi vorba de general, cu toate că de pe listă lipsește al doilea prenume “Venicius”. Unul dintre cei contactați de România liberă ne-a declarat “E posibil ca intenționat să nu se fi trecut al doilea prenume, ca să treacă neobservat, iar rectificarea sigur trece neobservată în Monitorul Oficial”. 

Generalul Iliescu nu a putut fi contactat.

===

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, un decret prin care l-ar fi declarat pe generalul Dumitru Iliescu  “luptător pentru victoria revoluției din decembrie 1989 – luptător cu rol determinant”. (VEZI DOCUMENT), potrivit news.ro. Dar în 21 decembrie 1989, Dumitru Iliescu a condus blindate care au strivit protestari din Piața Universității.

În anexa decretului semnat de președintele Iohannis, la poziția 230 figurează “Dumitru Iliescu”. Dacă e vorba de acutualul general, acesta a fost căpitan de blindate în 21 decembrie 1989 și  a făcut parte din dispozitivele de reprimare a celor care protestau împotriva comunismului și a președintelui – dictator  Nicolae Ceaușeascu.

Desigur, un președinte de țară nu are cum să verifice toate numele de pe listele cu revoluționari, însă acum Iohannis are obligația să afle cum a ajuns Dumitru Iliescu pe listele cu revoluționari și de ce a trecut de filtrul serviciului din cadrul administrației prezidențiale. Mai este o ciudățenie: Iliescu apare pe listă doar cu un singur prenume – “Dumitru”, nu și cu cel de-al doilea – “Venicius”.

Cine este Dumitru Iliescu

În noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, blindatele au intrat în manifestanții din Piața Universității, strivindu-i, iar militarii de la Securitate, Miliție și Armată au tras atunci inclusiv cu mitralierele. În acea noapte, au fost ucise 49 de persoane, circa 500 – rănite, iar peste 1.000 de protestari au fost reținuți, bătuți, duși la penitenciarul Jilava. Între ofițerii din dispozitivele de reprimare s-a aflat și căpitanul Dumitru Iliescu.

Apoi, căpitanul s-a lipit de noul lider al țării Ion Iliescu, alături de alți “revoluționari”, precum celebrul condamnat Cătălin Voicu sau ofițerii deveniți generali peste noapte, cum ar fi Ionel Marin, Mircea Mureșan ș.a. Dumitru Iliescu, în declarația dată în fața procurorilor, a negat că ar fi călcat revoluționari cu TAB-ul, susținând că doar a văzut evenimentele.

Noul președinte al țării, instalat în decembrie 1989, Ion Iliescu l-a făcut șef SPP pe Dumitru Iliescu. Din această funcție, “Mitică” Iliescu a început să jongleze cu legile, fiind suspectat de încălcarea acestora. În toate mandatele de președinte ale lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu a ocupat funcții-cheie din care își exercita influența. Devenise atât de puternic încât reușea să controleze, prin cârtițe, servicii secrete, parchete, instanțe.

Dumitru Iliescu a apărut în numeroase scandaluri de corupție de la defrișări ilegale, până la implicarea în afaceri cu miros de spionaj în beneficiul Rusiei (crearea centrului de afaceri româno-rus, paravan prin care se transmiteau informații la Moscova, după cum a dezvăluit România liberă).

Dumitru Iliescu apare și în interceptări în dosarul de corupție care îl viza pe Viorel Hrebenciuc, alt apropiat al lui Ion Iliescu, fost important lider PSD. Potrivit unor  interceptări dintr-un dosar de corupție, Dumitru Iliescu îl informa pe Hrebenciuc că are o cârtiță în DNA, care îi poate da informații  despre dosarele sale penale, despre mandatele de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicațiilor.

Redăm fragmente din dosarul aflat la instanța de judecată.

“(…) Iliescu Dumitru i-a spus lui Hrebenciuc Viorel că i-a solicitat  ofițerului de poliție judiciară să obțină astfel de informații, iar ofițerul i-a comunicat că Hrebenciuc Viorel a  fost și este interceptat în  baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție.  

Totodată, Iliescu  Dumitru  i-a  adus  la  cunoștință  lui  Hrebenciuc Viorel  că  respectivul ofițer de poliție are acces la documentele din dosar, precum și  din alte dosare penale de interes, întrucât se află în posesia cheii de la fișetul procurorului de caz, apreciind însă că este riscant ca ofițerul de poliție să scoată fizic acte pe care să i le pună la dispoziție, deoarece ar genera suspiciuni în rândul colegilor. 

Iliescu Dumitru l-a asigurat pe Hrebenciuc Viorel că, prin intermediul ofițerului de  poliție, poate obține în continuare informații cu privire la evoluția dosarelor în care acesta este cercetat, dar și alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel  i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicității, aspecte ce rezultă din următoarele fragmente ale discuției dintre cei doi: 

DUMITRU ILIESCU:  (Vorbesc în șoaptă) V-am spus că dumneavostră sunteți pe mandat.

VIOREL HREBENCIUC: Mh! Da.

ILIESCU DUMITRU: Pur și simplu asta e tot ce am aflat.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da, da. Dar acum pentru care dosar?

ILIESCU DUMITRU: Nu știu, nu m-am bagat mai mult și vă spun și de ce. El a spus de ce: Domnule, dacă pun întrebări, șefa mea știe, că a văzut Ia mine în bibliotecă, în sufragerie și știe.

VIOREL HREBENCIUC: Corect, corect! Da, da, da.

ILIESCU DUMITRU: Și zice: Dacă mă apuc acum să intreb …

VIOREL HREBENCIUC: El unde e acum, că am și uitat?

ILIESCU DUMITRU: El este acum la sectorul de politie judiciară și lucrează pe partea judiciară și pe partea de DNA.

VIOREL HREBE : Mh!

ILIESCU DUMITRU: Mi-a spus: Domnule, lucrez Ia …

VIOREL HREBENCIUC: În sfârșit, nu contează!

ILIESCU DUMITRU: Și a venit cu informația asta, știa și de Ponta, și de toți. Știa cine are dosare, știa de cei special urmariti ș.a.m.d. 

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Știa de Basescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul asta și mandatele pe care să le ia.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?

ILIESCU DUMITRU: Mandatul se dă în general pe șase luni de zile.

VIOREL HREBENCIUC: Șase luni? Deci sunt încă pe mandat.

ILIESCU DUMITRU: Dacă este un mandat pe siguranță natională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, nașule.

VIOREL HREBENCIUC: Păi, la mine se prelungește în mod sigur.

ILIESCU DUMITRU: Pot să-l dea și pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-l dea și pe trei luni, și pe șase luni, și pe un an, dar, de regulă, se dă pentru șase luni de zile.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: (Vorbește în șoaptă- n.n.) și el mi-a spus: Nu știu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de Ia judecător, Ia propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit și alte persoane pe mandat, dar lui i-a sarit In ochi numele dumneavoastra pe mandat. L-am rugat sa se documenteze, i-am zis: Documenteaza-te, vezi și tu daca poti sa afli mai multe.

VIOREL HREBENCIUC: Nu, nu.

ILIESCU DUMITRU: Dar e riscant. E riscant! A luat dosarul, dar nu se poate, nu știa ce sa faca.

VIOREL HREBENCIUC: Corect! Nu, nu, sa nu faca niciun pas din asta care sa-l miște acum, Doamne ferește, ca il am pe conștiință pe urmă

ILIESCU DUMITRU: Și atunci cand m-a sunat, nu mi-a venit sa cred, dar mi-a zis: Mie mi-a sărit in ochi!

VIOREL HREBENCIUC: Da, da. (…)

ILIESCU DUMITRU: Acum sa vedem despre ce este vorba. Pot sa rna interesez și la SRI (vorbește în șoaptă), pot sa ma documentez și la DNA.

VIOREL HREBENCIUC: Mh!

ILIESCU DUMITRU: Pot sa mă interesez. Daca vreti, pot sa va dau.

VIOREL HREBENCIUC: Nu-mi dati, nu știu daca are rost. Eu acum lmi explic de ce nu lmi raspunde Marius Ia telefon. El mi-a trimis felicitari, totul, e foarte corect. Bine, a și fost plecat cu americanii, a venit, nu a venit, p … ma-si!. Eu am pus-o și eu pe chestii din astea.

CILIESCU DUMITRU: Va spun ca așa e, suta la suta, garantat.

VIOREL HREBENCIUC: Da, nu, nu. Eu am pus-o pe chestii din astea, el nu imi raspunde.

(…)

ILIESCU DUMITRU: Ce se intâmpla? De ce a venit putin speriat la mine atunci? A fost o discutie cu

procuroarea și procuroarea a intrebat la ce e … Stiti ca v-am zis de atunci, ca l-am ajutat pe sotul ei intr­-o perioada.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Si vazand chestia asta el a ramas blocat. El a crezut initial ca dosarul ala e al dumneavoastra, acolo.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

IILIESCU DUMITRU: Si pe urma și-a dat seama ca, de fapt, erau mai multi in dosarul respectiv și erati și dumneavoastra printre ei.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Si el mi-a spus ca nu a putut. ..

VIOREL HREBENCIUC: Cand vorbiti cu ea telefon …

ILIESCU DUMITRU: Acum a ramas prietena lui. (…)

VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!

ILIESCU DUMITRU: Si ea are nevoie, ca sunt cauzele ei, dar ea probabil, știind ca e o relatie intre noi și dumneavoastra, nu i-a dat dosarul.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: In general, ii da toate dosarele. De fapt, el ii tine dosarele in fișet. El le tine acolo, are cheia de la fișetul ei.
VIOREL HREBENCIUC: Perfect!

ILIESCU DUMITRU: El le pune in ordine, el le cerceteaza, el e conexiunea cu politia pentru diverse acte.

VIOREL HREBENCIUC: Frumos, bravo lui! Excelent!

ILIESCU DUMITRU: Asta e!

VIOREL HREBENCIUC: Singurul lucru, sa stea liniștit dupa aia.

ILIESCU DUMITRU: Eu v-am spus exact a cum e. Nu pot sa va spun ceea ce nu știu, nu cunosc. De fapt, sa va spun sincer, am vrut sa vin sa ma vad cu dumneavoastra numai pentru treaba asta.

VIOREL HREBENCIUC: Haideti sa ne vedem putin mai des, așa, cam la doua, trei săptămâni.  Eu sper ca pana dupa mijlocul lui septembrie, incolo, sa ma reglez putin, a ca sunt și eu pe aici, dar din toate parțile vin …

În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică, mai spun procurorii anticorupţie.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă