14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialREVOLUŢIE, DOSARE şi SECRETE

REVOLUŢIE, DOSARE şi SECRETE

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi. După 25 de ani de cercetări, anchetatorii au stabilit că unele dintre fapte s-au prescris, că altele nu sunt prevăzute de legea penală sau că, pur şi simplu, fapta nu există. În cazul unora dintre vinovaţi, a invocat Parchetul General, s-au dat sentinţe definitive în alte dosare.

Despre clasarea dosarului Revoluţiei, despre secretele care au rămas neelucidate şi despre întrebările la care nu s-a dat încă răspuns, pentru prima data într-o dezbatere comună, vor discuta generalul Dan Voinea, fost procuror militar, cel care a instrumentat cei mai mulţi ani dosarele Revoluţiei şi ale Mineriadelor, şi Silvian Ionescu , membru fondator al FSN.

La discuţie va participa şi directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, dr. Doina Goşa, care va vorbi despre solidaritatea românilor, care au venit cu miile să doneze sânge, în zilele Revoluţiei şi după tragedia de la Colectiv.

Alături de ei, jurnaliştii României libere Petrică Răchită şi Răzvan Chiruţă.

Dezbaterea va avea loc marţi, 3 noiembrie, de la ora 19.30, la JOINt for Freedom, strada Franceză nr. 12 (Centrul Vechi al Bucureştiului).

Notă: Deşi iniţial am dorit să amânăm acest eveniment, din respect pentru tragedia care a avut loc pe 30 noiembrie în clubul Colectiv, am decis în cele din urmă că dezbaterea trebuie să aibă loc pentru că discutăm de o rană deschisă a societăţii româneşti, a cărei vindecare ne va ajuta la însănătoşirea societăţii româneşti. Mulţi dintre vinovaţii pentru morţii şi răniţii Revoluţiei din 1989 au rămas nepedepsiţi, iar acest lucru nu trebuie să se mai repete.

Cele mai citite

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...

Trafic de droguri la Constanța. O persoană a fost reținută

La data de 14 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au luat măsura...
Ultima oră
Pe aceeași temă