12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRobert Kaplan: Interesul ruşilor e să facă România cât mai slabă şi...

Robert Kaplan: Interesul ruşilor e să facă România cât mai slabă şi mai nesigură

Scriitorul şi analistul de politică externă american Robert Kaplan afirmă că Rusia este interesată să slăbească legăturile României cu Vestul, transformând ţara noastră într-un stat cât mai nesigur, mai slab şi mai corupt.

Invitat în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV să comenteze avertismentele recent lansate de Rusia către România în legătură cu operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu, Robert Kaplan a spus: "Cred că spune <Pentru că aveţi acest scut antirachetă e în interesul lor, al ruşilor, să facă România cât mai slabă, mai coruptă şi mai nesigură cu putinţă. Cu alte cuvinte, vă spun să slăbiţi legăturile. Cu cât legătura României cu Vestul este mai slabă, cu atât mai bine pentru Rusia>".

Potrivit lui Kaplan, imperialismul rus în secolul XXI foloseşte în primul rând subversiunea ca modalitate de manifestare, mai puţin forţa armată brută.

"De exemplu, sugrumarea Europei Centrale şi de Est prin reţeaua de conducte de gaze naturale. Cu cât ţările Europei Centrale şi de Est sunt mai dependente de gazele naturale ruseşti, cu atât mai bine e pentru Rusia, cu atât mai mult întăresc imperialismul rusesc", a explicat Kaplan.

De asemenea, Rusia cumpăra mass-media prin intermediari, se foloseşte de reţele de crimă organizată sau cumpără politicieni susceptibili la corupţie. "În privinţa politicienilor, orice extremişti sunt buni, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, deoarece extremiştii provoacă instabilitatea politică, provoacă fărâmiţarea partidelor politice, iar cu cât scena politică e mai divizată şi mai instabilă, cu atât ţara e mai slăbită, iar cu cât o ţară e mai vulnerabilă, cu atât e mai prost văzută în Vest, în Bruxelles şi în Washington. Toate aceste strategii funcţionează în favoarea Rusiei. Dacă toate astea se întâmplă simultan, se poate vorbi de un atac", a apreciat publicistul american.

Robert Kaplan este autorul unor cărţi pe teme de politică externă şi jurnalist care a scris, printre altele, pentru Washington Post şi New York Times. Una dintre zonele sale de interes este Europa de Est. Recent a publicat cartea "În umbra Europei" care se referă, aproape exclusiv la România postcomunistă.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă