12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRobert Turcescu: Proceduri ilegale ale ADS pentru arendașul Voculescu

Robert Turcescu: Proceduri ilegale ale ADS pentru arendașul Voculescu

Jurnalistul Robert Turcescu a publicat, miercuri, pe blogul său, trei documente din care rezultă cum a reușit omul de afaceri Dan Voiculescu să ”acopere” legal, cu complicitatea Agenției Domeniilor Statului (ADS) și a Ministerului Agriculturii arendarea prin metoda “concurs restrâns de oferte” a celor 2600 de hectare de teren “de aur” din Giurgiu.

Citește și: Cum a obținut Dan Voiculescu mii de hectare în cea mai productivă zonă din țară

”Primul document este de pe site-ul ADS din perioada în care, atenție, DOAR SUPRAFETELE DE PINA LA 100 DE HECTARE  puteau fi arendate prin metoda “concurs restrâns de oferte”(un fel de încredințare directă).

Voiculescu a vrut și a reușit să ia 2.600 de hectare în arendă prin metoda “concurs restrâns de oferte”, așa că ADS și Ministerul Agriculturii i-au facut cu dedicație un set de proceduri în care limita de 100 de hectare a fost eliminată! Pare incredibil, dar e cât se poate de adevărat”, mai arată Robert Turcescu.

Citește și: Voiculescu închiriază terenuri în Giurgiu pentru care are procese cu statul

”De remarcat că în documentul pe care il puteți vedea AICI (3), tot de pe site-ul ADS, apare și data ultimei ședințe când a fost modificată procedura de arendare în sensul eliminării limitei de 100 de hectare: 6 iunie 2013. Adică la doar câteva zile după ce Voiculescu primise 2.600 de hectare prin metoda “concurs restrâns de oferte” și avea nevoie de o eventuală justificare pentru o asemenea “performanță”!, mai scrie Robert Turcescu pe blogul său.

Citește și: Miza “de suflet” pentru care Voiculescu ia Ministerul Agriculturii: 2600 hectare din cel mai roditor sol al ţării

Firmele lui Dan Voiculescu a folosit, ani de zile, 2.600 de hectare din judeţul Giurgiu. Contractele pentru aceste terenuri erau bine făcute şi cei care deţineau controlul erau după aceea foarte greu de dat la o parte. Astfel, unele documente se semnau şi pe 49 de ani. Localnicii spun că pământurile au fost luate imediat dupa revoluție, iar Dan Voiculescu ajunge cu avionul în zonă, informează B1TV. 

Terenurile se află lângă Dunăre, pe raza comunelor Goştinu şi Băneasa din Giurgiu  iar sistemele performante de irigaţii, prezente pe terenul de 2.600 de hectare au fost făcute pe vremea lui Nicolae Ceauşescu.

Pe astfel de terenuri se pot obţine culturi record de peste 5-6 tone de grâu la hectar pe an. În februarie 2010 Mihail Dumitru, noul ministru al Agriculturii a dat asigurări că va cerceta modul în care au fost date în arendă mai multe terenuri ale ADS. Au început controale. La conducerea ministerului a ajuns Valeriu Tabără care a cerut şi el verificări. Voia să ştie situaţia banilor neplătiţi de către cei care concesionaseră teren. 

Marile tunuri s-au produs între anii 2001 şi 2004, atunci când firmele lui Voiculescu au arendat terenul. În urma neregulilor descoperite în timpul controlului, fostul ministru Valeriu Tabără l-a demis pe şeful ADS, Radu Cristescu, un apropiat al lui Voiculescu. 

Dan Voiculescu a reuşit în 2013 să arendeze din nou cele 2.600 de hectare din Giurgiu iar contractul a fost semnat tot de ADS care este în subordinea Ministerului Agriculturii al cărui ministru este Daniel Constantin, preşedintele PC. S.C. Agro Seed Muntenia S.R.L, fosta SC Agro Grivco S.R.L, a semnat contractul de arendă cu ADS. 

O şefă de departament din Agenţia Domeniilor Statului, care a vrut să-şi păstreze anonimatul, a declarat, anul trecut, pentru RL că, în realitate, Dan Voiculescu se află într-o situaţie mult mai delicată: „Voiculescu a pierdut cele 2.600 de hectare deoarece contractul cu el a fost reziliat, mi se pare, în decembrie 2011. Însă la ora actuală tot el exploatează terenul, dar fără titlu, fără contract. Aşa ştiu eu. Probabil că va pune mâna pe ele din nou. Preşedintele ADS-ului, Ilea, a încercat să scoată acum o lună la licitaţie cele 2.600 de hectare tot cu redevenţele scăzute, deşi exista o notă de control a ministrului Tabără legată de povestea respectivă. Însă le-a fost frică şi au renunţat la idee pe ultima sută", susţine sursa RL.

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă