7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Andrei Hrebenciuc a fost ARESTAT preventiv. Rolul lui în mafia retrocedărilor

UPDATE: Andrei Hrebenciuc a fost ARESTAT preventiv. Rolul lui în mafia retrocedărilor

UPDATE

Andrei Hrebenciuc și Paltin Gheorghe Sturdza au fost arestați preventiv 30 de zile de Înalta Curte de Casație și Judstiție în dosarul restituirii nelegale a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, spălare de bani și complicitate la trafic de influență, iar Paltin Sturdza de trei fapte de cumpărare de influență, constituire de grup infracțional și instigare la trafic de influență. 

MOTIVELE arestării sunt:au fost comise infracţiuni deosebit de grave, cu un grad sporit de pericol social, infracţiuni la care au cooperat un număr foarte mare de persoane, organizaţi în grup, cu roluri şi sarcini bine determinate (rezultate chiar din înscrisurile pe care le-au întocmit în încercarea de a masca activitatea infracţională desfăşurată – procuri). Considerăm că luarea măsurii arestării preventive  față de inculpații  Sturdza Paltin Gheorghe și Hrebenciuc Andrei este necesară pentru buna desfăşurare  urmăririi penale în continuare, precum şi pentru a înlătura starea de pericol pentru ordinea publică, rezultată din chiar gravitatea faptelor comise, urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce, precum şi din necesitatea de a împiedica inculpaţii să comită în continuare infracţiuni".

      ——

 

Firma “Reședința Vârstnicilor” era puntea folosită de Viorel Hrebenciuc pentru a spăla banii obținuți din vânzare părții de 12.000 de hectare de pădure, obținută pentru contribuția sa la retrocedarea domeniilor Ghica din județul Bacău. De aici, banii erau exportați în conturile unui off-shore din Cipru, controlat de fiul deputatului.

Caracatița retrocedărilor nelegale de păduri și terenuri agricole din dosarul DNA Brașov mai face o “victimă”: Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului Viorel Hrebenciuc, economist-lector universitar la ASE, autor de cărți.

Citește și: Interceptări. Andrei Hrebenciuc: Trafic pentru 40.000 de hectare pădure la Broșteni pentru prințul Paul

Andrei Hrebenciuc a fost reținut joi dimineața de procurorii anticorupție de la DNA, fiind acuzat de spălare de bani, constituire de grup infracțional organizat și complicitate la traficul de influență făcut de tatăl său, Viorel Hrebenciuc, la Romsilva, prin senatorul PSD Ilie Sârbu în dosarul de retrocedare a peste 43.000 de hectare de pădure.  Acuzațiile aduse lui Hrebenciuc jr se pot pedepsi și cu 12 ani de închisoare, dacă instanța îl va găsi vinovat.

Alături de Andrei Hrebenciuc a fost arestat și Paltin Gheorghe Sturdza, care a revendicat nelegal domeniile Ghica din Bacău și le-a și obținut prin cumpărare de influență.

Cum a intrat Hrebenciuc în afaceri și la ASE

Andrei Hrebenciuc a intrat în afaceri încă de la vârsta de 18 ani. El apare, potrivit presei, în cel puțin cinci firme “Moda Zilei SRL” ( înființată în 1991!); “Moda Zilei Group” SRL ( înființată în 2004), “La Magic Roma” (2004), “Vero Moda Fashion” SRL și Vlad Family Fashion (înființate în 2005).

Andrei Hrebenciuc este absolvent al ASE, unde a rămas lector grație profesorului Cristian Socol, așa cum de altfel se destăinuie însuși tatăl acestuia, Viorel Hrebenciuc, într-o convorbire cu generalul Dumitru Iliescu, înregistrată ambiental.

Andrei Hrebenciuc a fost numit în 2013, când avea 28 de ani, membru în Consiliul de Administrație al SIF Moldova, care administrează active de peste 260 de milioane de euro. 

În urmă cu patru ani și-a lansat cartea “Iluzia. Erou și antierou în crizele economice”

Cum devii milionar în euro dintr-o lovitură

Potrivit referatului DNA, “în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciu și cu suspecții Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae ( ambii avocați-n.n), inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta, administrator  al SC REȘEDINȚA VÂRSTNICILOR SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza , prin care societatea a dobândit calitatea de promitent comparator, alături de Bengescu Dan Sorin, pentru suprafața de 43.277 ha, la prețul de 2.500 de euro /ha”.

Potrivit procurorilor, preţul tranzacţiei de doar  2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă. Prin subevaluare, “contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău”.

SC REȘEDINȚA VÂRSTNICILOR SRL are ca asociat unic  firma off shore  MAJURA LIMITED (cu sediu social în Cipru) al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc, se precizează în referatul DNA.

Procurorii susțin că “prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență”.

Toate persoanele implicate (Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu , Ioan Adam Ioan) – spun procurorii – cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc și al lui  Dan Bengescu  în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în posesie cu cele peste 43.000 de hectare de pădure.

Rolul senatorului PSD Ilie Sârbu

În scandal mai sunt implicați trei judecători – arestați la domiciliu; șeful Romsilva, pus sub control judiciar, avocați, oameni de afaceri, moștenitori de ocazie, dar și trei parlamentari ai României, respectiv senatorul Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, și deputații Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc.

Pentru deputații Adam și Hrebenciuc, DNA Brașov a cerut aviz de arestare preventivă de la Camera Deputaților, iar față de senatorul Ilie Sârbu a început urmărirea penală.

Ilie Sârbu avea rolul " să calce pe capul” șefului Romsilva, Adam Crăciunescu, pentru a-l determina să renunțe la acțiunile de blocare a retrocedării și pentru a urgenta punerea în posesie. Crăciunescu s-a supus, motiv pentru care DNA Brașov a început urmărirea penală si l-a pus sub control judiciar.

 Îşi va menţine Hrebenciuc decizia de a demisiona din Parlament?

Înainte de reținerea fiului său, Viorel Hrebenciuc și-a anunțat demisia din Parlament. Demisia sa, însă, nu este efectivă deoarece nu au fost epuizate procedurile, respectiv întrunirea Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru a lua act de demisie, trimiterea demisiei la premier, care are în subordine Monitorul Oficial și, ultimul pas, publicarea demisiei în Monitorul Oficial. Abia după terminarea procedurilor, DNA Brașov îl poate reține pe Viorel Hrebenciuc, dacă va considera că mai este cazul.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă