5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia, ţară de tranzit pentru cocaina destinată Occidentului

România, ţară de tranzit pentru cocaina destinată Occidentului

O parte a cocainei destinată consumatorilor din Europa de Vest este tranzitată prin ţări din Europa Centrală şi de Est, precum România, Bulgaria sau Grecia, folosind “rutele Balcanilor” unde se desfăşoară operaţiuni importante de trafic de persoane, arme sau heroină, relatează Mediafax, citând AFP.

“Toate ţările din Europa Centrală şi de Vest sunt vizate”, a explicat Laurent Laniel, un specialist al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), cu sediul la Lisabona.

Cocaina pare “a fi traficată pe rute din Balcani folosite de mult timp pentru traficul de narcotice, în special de heroină, dar şi de fiinţe umane, arme sau ţigări, între Asia şi Europa Occidentală”, a adăugat el.

Potrivit specialiştilor Europol şi OEDT, crearea acestei noi rute a cocainei a fost favorizată de liberalizarea comerţului în regiunea Balcanilor, de apropierea de ţările membre ale Uniunii Europene şi de prezenţa reţelelor infracţionale instalate de mai mulţi ani.

Dacă majoritatea cocainei din America latină continuă să ajungă direct în Europa de Vest, Europol a semnalat în 2009 capturi importante de prafuri ascunse în containere în porturile din Balcani: 1,2 tone – ascunse într-un transport de lemne în Constanţa (România) venit în ianuarie din Brazilia, iar în iulie, 1.020 de sticle ce conţineau un amestec de cocaină şi vin, la Varna (Bulgaria), provenind din Bolivia.

Acestea sunt livrate apoi în Europa Occidentală, dar, potrivit specialiştilor, cantităţi importante de cocaină sunt de asemenea stocate în ţări din Europa Centrală şi de Est, în special în Albania, înainte de a fi retrimise în Occident. Laboratoare de prelucrare au fost descoperite de asemenea în Albania şi în Republica Moldova.

Această nouă piaţă este controlată de diverşi traficanţi. “În materie de trafic internaţional de stupefiante, exclusivităţile sunt rare în această perioadă de globalizare, în care dictonul «ocazia naşte hoţul» pare a fi mai mult ca niciodată de actualitate”, a conchis Laniel.

Dacă piaţa de stupefiante este dominată în Europa de Vest de cocaină, în Nordul, Centrul şi Estul Europei predomină metamfetamina şi amfetamina.

Într-un studiu comun publicat recent despre piaţa cocainei din Europa, OEDT şi Europol şi-au exprimat temerile privind creşterea “riscului unei răspândiri a consumului de cocaină în ţările din Europa Centrală şi de Est, care erau până în prezent relativ evitate”.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă