4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia a câştigat disputa cu Grecia. Poate folosi termenul de "telemea"

România a câştigat disputa cu Grecia. Poate folosi termenul de “telemea”

Ţara noastră a câştigat disputa cu Grecia, care contesta dreptul României de a folosi termenul de “telemea”. Telemeaua de Ibăneşti are toate şansele să devină primul produs din România cu denumire de origine protejată în Uniunea Europeană, anunţă TVR.

Ţara noastră a câştigat disputa cu Grecia, care contesta dreptul României de a folosi termenul de “telemea”. Oficialii europeni vor elibera certificatul pentru produsul fabricat în satul mureşean. Până acum, România avea un singur produs cu indicaţie geografică protejată, Magiunul de Topoloveni.

Cuvântul “telemea” a devenit anul trecut motiv de dispută între români şi greci. Aceştia din urmă au depus o opoziţie la Comisia Europeană pentru înregistrarea sortimentului “Telemea de Ibăneşti”.

Grecii susţineau că denumirea “telemea” seamănă foarte mult cu al lor “telemes”, ce defineşte tot un sortiment de brânză albă, sărată. Argumentele noastre au fost, însă, mai puternice. Reprezentanţii companiei de la Ibăneşti spun că au fost sprijiniţi de actualul ministru al Agriculturii, aflat atunci la Bruxelles.

Urmează în câteva săptămâni să primim certificatul de denumire protejată la nivel european, a confirmat pentru Ştirile TVR Nicu Bumb, inginer şef la fabrica de telemea de la Ibăneşti.

Reţeta este preluată de la bătrânii satului. Atât pentru prepararea brânzei, cât şi pentru conservarea alimentelor se folosea apa sărată a unui puţ din satul Orşova. Fabrica de la Ibăneşti are peste 100 de angajaţi şi prelucrează zilnic 40.000 de litri de lapte.

Când un produs este certificat la nivel european înseamnă că va fi promovat pe piaţa uniunii şi că producătorul va putea accesa bani europeni nerambursabili. Ţara noastră încearcă de ani buni să înmulţească produsele tradiţionale recunoscute în Uniunea Europeană.

Novacul afumat de Ţara Bârsei, Salamul de Sibiu, Telemeaua de Mărginimea Sibiului şi Ţuica bătrână de Morăreşti sunt pe listă. Singurul produs românesc certificat până acum la Bruxelles este Magiunul de Topoloveni.

 

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă