23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRomânia a devenit campioană la energie

România a devenit campioană la energie

România a produs şi exportat în anul 2014 cea mai mare cantitate de energie din ultimii zece ani.

Recordul se datorează în primul rând producătorilor tradiţionali.  „Din octombrie, anul trecut, am avut patru luni formidabile“, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, România şi-a crescut şi producţia de energie verde.

Conform datelor publicate de Reţeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie, producţia de electricitate a României a depăşit anul trecut nivelul de 60,2 TWh, pentru prima dată din anul 2003.

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), peste 27 la sută din energia electrică a României provine din surse hidro. O pondere aproape egală cu centralele hidro au centralele electrice pe cărbune. Pe locul al treilea în ponderea energiei livrate (aproape 20 de procente) se află Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă.

In privinţa energiei verzi, ultimul raport anual al ANRE, publicat în aprilie 2014, arata că, în anul 2013, puterea instalată a centralelor eoliene din România a atins 2500 MW, iar puterea instalată a centralelor fotovoltaice a depăşit 1000 MW.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă