17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialRomânia ar putea introduce Paşaportul pentru servicii

România ar putea introduce Paşaportul pentru servicii

Vicepremierul Costin Borc a susţinut, la Bruxelles, utilitatea Paşaportului pentru servicii şi oportunitatea aplicării principiului recunoaşterii mutuale în domeniul serviciilor, întrucât acesta ar facilita accesul companiilor româneşti pe piaţa internă, informează, marţi, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), potrivit Agerpres

Potrivit unui comunicat al MECRMA, Costin Borc, care este şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a participat, luni, la reuniunea Consiliului UE Competitivitate, secţiunea piaţă internă şi industrie, care a avut loc la Bruxelles. Consiliul Competitivitate a adoptat concluziile privind Strategia Pieţei Unice, care includ orientări politice privind Paşaportul pentru servicii. Domeniile cheie ale strategiei pieţei unice se referă la susţinerea dezvoltării IMM-urilor, start-up-urilor şi scale-up-urilor prin măsuri legislative, politice şi programe de finanţare. 

De asemenea, miniştrii prezenţi la Bruxelles au discutat despre bilanţul competitivităţii, situaţia industriei siderurgice, semestrul european şi integrarea competitivităţii cu privire la planul de acţiune privind economia circulară. 

În ceea ce priveşte situaţia industriei siderurgice vicepremierul român a evidenţiat importanţa strategică a acestui sector în economia naţională şi a confirmat că principala provocare cu care se confruntă domeniul siderurgic este supra-capacitatea de producţie la nivel mondial şi practicile comerciale neloiale. În acest context, Costin Borc a recomandat ca aceste subiecte să fie dezbătute şi la Comitetul pentru Oţel al OECD. 

“Este necesară o viziune comună a politicilor europene în domeniile industrie – energie – mediu – comerţ, concentrată pe competitivitatea bazei industriale europene, investiţii şi inovare în general şi în special în industria siderurgică”, a spus el. 

Preşedinţia olandeză a Consiliului UE a adoptat un set de concluzii cu privire la industria siderurgică europeană care reflectă discuţiile miniştrilor. 

Referitor la pachetul privind economia circulară, Costin Borc consideră că acesta răspunde preocupărilor de mediu şi oferă, totodată, potenţial economic pentru afaceri, dar, în acelaşi timp, este necesară promovarea de către Comisia Europeană a unor instrumente economice sau fiscale care să întărească piaţa UE de reciclare a materiilor prime. 

Consiliul Competitivitate a reunit miniştri cu atribuţii în domeniul industriei şi competitivităţii din statele membre. Lucrările au fost prezidate de Henk Kamp, ministrul olandez al economiei, iar Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, şi de comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Gunther Oettinger. 

Cele mai citite

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi s-a angajat să permită trecerea asistenţei umanitare în Fâşia Gaza

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a promis, într-o discuție cu președintele american Joe Biden, să permită trecerea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza prin punctul...

Agenția anticorupție din Ucraina investighează o presupusă scurgere de informații

Principalul responsabil anticorupție din Ucraina și-a suspendat vineri adjunctul principal, în timp ce anchetatorii investighează o presupusă scurgere de informații în cadrul unei agenții...

DGA și mascații au descins la Râmnicu Sărat! Acuzații de corupție

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale al IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă