11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia cere păsuire de la CEDO în privinţa condiţiilor din penitenciare

România cere păsuire de la CEDO în privinţa condiţiilor din penitenciare

Guvernul a aprobat un memorandum prin care solicită CEDO amânarea luării unei decizii pilot privind România pe subiectul condițiilor din penitenciare, iar la nivelul Ministerului Justiției se are în vedere un plan de măsuri pe termen scurt și mediu, a declarat marți ministrul Raluca Prună, potrivit Agerpres.

“Guvernul a adoptat în luna ianuarie un memorandum prin care a solicitat CEDO să amâne puțin luarea unei decizii pilot, pentru că aceasta ar însemna un cost foarte mare pentru statul român. România nu ar fi prima țară membră a Consiliului împotriva căreia s-ar putea pronunța o asemenea decizie pilot. Avem precedentul Italiei, iar CEDO a obligat statul italian să plătească opt euro pe zi pentru fiecare zi de detenție pentru toate persoanele aflate în condamnare, de la data la care au intrat în condamnare și, inclusiv, retroactiv. Asta înseamnă că statul italian plătește 78 de milioane de euro pe an. Pentru România, și dacă nu vor fi opt euro pe zi, și dacă spunem patru euro pe zi, din calculele pe care noi le-am făcut, în funcție de populația aflată în detenție, în jur de 28.000 de persoane, în funcție de pedepsele pe care le au de executat, estimările noastre sunt că tot cam așa — în jur de 80 de milioane de euro ar avea statul român de plătit”, a spus Raluca Prună, la discuțiile din Comisia de abuzuri și petiții din Camera Deputaților.

Ministrul Justiției a adăugat că în memorandum s-a cerut CEDO îngăduința amânării pe termen limitat a unei decizii pilot în cazul României.

“Ne-am adresat Curții, cerând îngăduință să nu se pronunțe încă o decizie pilot, timp în care, în opt săptămâni, vom trimite un calendar cu măsuri exacte, măsuri la care ne putem angaja pentru îmbunătățirea situației la nivelul penitenciarelor din România”, a precizat Raluca Prună.

Ea a menționat, printre măsurile pe termen scurt avute în vedere, o mai bună acțiune managerială la nivel de penitenciar care să prevadă și găsirea de soluții prin care condamnații să poată munci pe perioada detenției și astfel să își asigure o serie de beneficii ce decurg de aici.

Ministrul Prună a subliniat, totodată, și importanța sistemului de probațiune și consolidarea acestuia inclusiv prin suplimentarea posturilor de consilieri de probațiune.

”Noi credem că suplimentarea numărului de posturi la probațiune, care ar permite și judecătorilor din această țară ca, în condiții de siguranță, să trimită persoanele condamnate sub controlul unui consilier de probațiune în loc să le trimitem într-un regim penitenciar, care mai are multe de făcut — credem că asta ar rezolva pe termen scurt și mediu problema”, a declarat ea.

În opinia acesteia, soluția pe termen lung ar fi refacerea infrastructurii penitenciare și construirea de noi închisori.

“Însă cred că suntem cu toții de acord că aceasta este o măsură pe termen lung, deși, dacă am avea astăzi un miliard de euro, probabil că nu o să avem cele două penitenciare mai devreme de șapte ani și, chiar dacă le-am construi, aceste două penitenciare ar însemna 2.000 de locuri. Noi avem un deficit în jur de aproape 9.000 de locuri, deci nouă ne trebuie nouă penitenciare. Aceasta este o soluție pe termen lung. Există o strategie a sistemului penitenciar dată printr-o HG prin care Guvernul României, acum un an și jumătate, s-a obligat să construiască două penitenciare, deci acesta este lucrul la care România, ca stat, prin Guvernul ei, s-a obligat”, a arătat Prună.

Ministrul Justiției a menționat că în prezent penitenciarele din România sunt supraaglomerate. Prună a adăugat că dovadă stau numeroasele decizii îndreptate împotriva României la CEDO — 75—, urmare a plângerilor formulate în ceea ce privește condițiile din penitenciare, și cei aproximativ 460.000 de euro plătiți de țara noastră celor care s-au adresat Curții — reprezentând o sumă dublă față de 2014.

Cele mai citite
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă