16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia conduce Comitetul pentru neproliferarea armelor nucleare

România conduce Comitetul pentru neproliferarea armelor nucleare

România asigură preşedinţia Comitetului Principal II al Conferinţei de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT), care se desfăşoară la New York în perioada 27 aprilie – 22 mai 2015.

Lucrările Comitetului Principal II sunt conduse de ambasadorul Cristian Istrate, reprezentant permanent al României pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena.

Ministerul de Externe precizează că alegerea unui reprezentant român pentru funcţia de preşedinte al Comitetului Principal II confirmă importanţa eforturilor diplomaţiei române, pe dosare privind securitatea globală şi neproliferarea armelor de distrugere în masă.

La sesiunea Comitetului Principal II, cele 190 de State Părţi la Tratat vor analiza stadiul implementării angajamentelor asumate în domeniul neproliferării armelor nucleare, garanţiile nucleare şi zonele libere de arme nucleare.

Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) a intrat în vigoare la 5 martie 1970, numărând în prezent 190 de state părţi. România a ratificat NPT la 30 ianuarie 1970. Conform procedurilor în vigoare, la fiecare cinci ani se organizează conferinţe de evaluare, având ca obiect evaluarea implementării Tratatului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă