UPDATE: Crescătorii de păsări contestă exactitatea traseului cărnii de curcan cu reziduuri de antibiotic găsite în Germania, exportată la mijlocul lui 2012, deoarece stabilirea originii cărnii a fost realizată doar prin declaraţia procesatorului fără să existe etichetă care să ateste provenienţa, informează Mediafax.
„Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) contestă exactitatea restabilirii trasabilităţii pentru respectiva carne, întrucât evident eticheta de la raft purta denumirea procesatorului. Stabilirea originii cărnii s-a făcut doar prin declaraţia procesatorului fără să existe etichetă care să ateste originea cărnii”, se arată într-un comunicat al UCPR.
UCPR spune că nu există etichete care să ateste originea cărnii de curcan cu reziduuri de antibiotic
Potrivit UCPR, carnea de curcan la care se face referire a fost exportată la jumătatea anului 2012, fiind prelevate probe de la raft din preparatele din carne abia după 7 luni.
„Importul a fost realizat de către un trader care a vândut-o apoi unui procesator de carne de curcan din Germania, care prelucrează carne de curcan şi de la alţi furnizori. (…) Producătorii de carne de curcan din România sunt supuşi controalelor permanente ale ANSVSA şi în anul 2012, în urma analizelor, nu s-au găsit probe care să ateste existenţa reziduurilor de antibiotice în carne”, mai arată uniunea.
UCPR precizează că antibioticele sunt permise în UE doar pentru tratamente curative, nu pentru a fi folosite în mod sistematic în creşterea păsărilor.
ANSVSA a fost auditată în luna februarie 2013 de către Comisia Europeană şi i-au fost validate rezultatele din anul 2012, pe capitolul reziduuri, respectiv la peste 5.000 de probe analizate, menţionează uniunea._ _ _ _
UPDATE: Vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat nu există informaţii care să confirme sau să infirme că lotul de carne toxic este şi pe piaţa din România.
„Trebuie să identificăm lotul. Este un lot de carne de curcan provenit din România. Între 4-7 zile putem spune mai multe. Nu avem informaţii că această carne este şi pe piaţa din România. Informaţia a venit din Germania. Vom face o anchetă”, a declarat vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Potrivit acestuia, de obicei, tratamentele cu antibiotice se fac doar dacă există o suspiciune de boală contagioasă în ferme.
_ _ _ _
UPDATE: Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns în Germania de la o fermă din România, fiind trimisă o notificare în acest sens prin Sistemul Rapid de Alertă, a declarat, miercuri, vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, citat de Mediafax.
_ _ _ _
Citeşte şi OTRAVA din MÂNCARE: S-au găsit PESTICIDE în salata verde, capşuni şi piersici în toate statele UE
„Trebuie să identificăm lotul. Este un lot de carne de curcan provenit din România. Între 4-7 zile putem spune mai multe. Nu avem informaţii că această carne este şi pe piaţa din România. Informaţia a venit din Germania. Vom face o anchetă”, a declarat vicepreşedinte ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Potrivit acestuia, de obicei, tratamentele cu antibiotice se fac doar dacă există o suspiciune de boală contagioasă în ferme.
Citeşte şi ALERTĂ ALIMENTARĂ: Lapte infestat cu aflatoxină, retras de pe piaţa românească
În curs de actualizare