17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAmplu exercițiu antiterorist la Iași, la 18 kilometri de granița cu Republica...

Amplu exercițiu antiterorist la Iași, la 18 kilometri de granița cu Republica Moldova

Autoritățile din județul Iași desfășoară în aceste zile un amplu exercițiu antiterorist, cu participarea mai multor instituții din domeniul siguranței naționale.

Coordonarea exercițiului aparține Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași. Potrivit acestei instituții, în perioada 28 martie — 01 aprilie 2016, în municipiul Iași se desfășoară exercițiul de antrenament "Moldavia 16", la care participă structuri componente ale Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului.

Exercițiul urmărește dezvoltarea capacității de interoperabilitate în sistem integrat, precum și verificarea capacității de reacție și intervenție, a forțelor de ordine.

Comandantul IJJ, colonelul Mircea Tulică, a declarat că paza la toate obiectivele strategice din judeţul Iaşi a fost triplată şi au fost adoptate noi măsuri de prevenţie în contextul creşterii activităţii teroriste din Europa. Măsuri de protecție suplimentare au fost luate la aeroport, la staţiile de cale ferată, la Consulatul Republicii Moldova, la sediile Institutului Cultural Francez, British Council şi al Centrului Cultural German.

De asemenea au fost organizate patrule mobile suplimentare în zonele aglomerate din localităţi. 

Pe parcursul exercițiului Moldavia 16, o parte din activitățile planificate se vor desfășura în spațiul public — Piața Palatului, soseaua Iasi-Hlincea și sediul Judecătoriei Iași, dar fără a afecta desfășurarea activităților din instituții și fără a imune restricții majore de circulație.

Jandarmeria nu explică de ce a fost ales pentru exercițiu județul Iași, dar se poate lua în calcul distanța relativ mică, 18 kilometri, dintre municipiul Iași și frontiera cu Republica Moldova.

La exercițiul "Moldavia 16" participă reprezentanți din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Iași, Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău, Direcția Generală Management Operațional a MAI, Departamentul de Informații și Protecție Internă, DIICOT, precum și din cadrul SRI.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă