8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia și Coreea de Sud vor coopera în domeniul avioanelor de luptă

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul avioanelor de luptă

Ministerul Apărării Naționale al României pregătește o cooperare cu armata și cu industria militară din Coreea de Sud.

Proiectele bilaterale ar putea viza avionul T-50, fregatele Forțelor Navale Române, precum și un sistem de apărare anti-aerian.

Aceste teme au fost discutate la Seul, cu prilejul vizitei unei delegații din Departamentul pentru Armamente din MApN la Expoziţia Internaţională Aerospaţială în Domeniul Apărării "ADEX 2015".

Expoziția s-a desfășurat în perioada 18-24 octombrie 2015. Din delegația română au făcut parte generalul Cătălin Moraru, locțiitorul șefului Departamentului pentru Armamente, și generalul Lian Someşan, șeful resurselor Statului Major al Forţelor Aeriene.

Informația referitoare la viitoarea cooperare cu Coreea de Sud provine de la Departamentul român pentru Armamente.

Etapa a doua din programul de modernizare a fregatelor este programată să se desfășoare în următorii ani și se va aplica la navele “Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, care au fost modernizate inițial în Anglia. Participarea Coreii de Sud la modernizarea unor nave de război românești va reprezenta o premieră.

Despre sistemul de apărare anti-aerian la care vor coopera România și Coreea de Sud nu există date suplimentare, dar se știe că apărarea antiaeriană a României utilizează în prezent echipamente uzate fizic și moral, mai ales de fabricație sovietică.

Cel mai interesant proiect de cooperare bilaterală se referă la familia de aeronave Kai T-50 Golden Eagle, produse în Coreea de Sud.

Kai T-50 sunt avioane supersonice care servesc atât pentru antrenament avansat, cât și pentru atac ușor. Aceste aeronave au intrat în serviciul Forțelor Aeriene ale Coreeii de Sud în anul 2005. De asemenea, în acestă țară, ele sunt folosite și pentru acrobație aeriană.

România produce și ea, la Craiova, avioane de antrenament și atac ușor la sol denumite IAR 99 Șoim.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă