13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRomânia vrea flotă NATO în permanență în Marea Neagră

România vrea flotă NATO în permanență în Marea Neagră

O flotă a NATO cu fregate, dragoare și distrugătoare ar putea fi prezentă permanent în Marea Neagră. Proiectul Ministerului Apărării va fi discutat cu şefi din NATO inclusiv la summitul care va avea locul anul viitor.

Nave de luptă din Germania, Italia, Turcia sau Statele Unite ar putea face parte din noua grupare navală pe care România şi-o doreşte prezentă în Marea Neagră.

„Sunt foarte rapizi. Pot produce efecte puternice de pe mare, pe uscat”, a explicat generalul Hans Van Griensven, comandant Grupare Navală.

Proiectul este pus pe hârtie de Ministerul Apărării, după ce ruşii au întărit, la rândul lor, flota militară din Crimeea. Noua grupare maritimă ar aparţine NATO şi ar putea fi similară celor 4 deja existente, dar care nu staţionează permanent în apele teritoriale ale alianţei.

În Marea Neagră, ea ar putea îndeplini misiuni de antrenament şi de supraveghere în apele internaţionale.

„11 ţări diferite, capabilităţi a 11 nave de luptă diferite colaborează pentru a menţine apele teritoriale sigure”, a declarat comandantul Bergen Henegowen.

Propunerea unei grupări navale este analizată de reprezentanți ai Guvernului. Printre ei, premierul Dacian Ciolos și ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

Anul trecut, România a cerut şi prezenţa permanentă a trupelor americane pe teritoriul ţării. Aprobarea ar fi fost însă o provocare la adresa Rusiei, aşa că proiectul a fost amânat. În schimb, soldaţi ai ţărilor membre NATO au fost prezenţi non-stop în ţara noastră prin intermediul exerciţiilor militare. Anul acesta numărul lor creşte semnificativ.

„În anul 2016 vor fi mai multe exerciții decât anul trecut, dacă mă refer numai la cele majore, nu la orice formă de instruire convențională. Vorbim de peste 400 de exerciții dintre care peste 100 de exerciții multinaționale”, a precizat ministrul Apărării Naționale.

În total, peste 5.000 de militari români și străini, vor efectua exerciții comune în România. Printre cele mai importante, cele care asigură o prezență continuă a trupelor străine în țara noastră, sunt Dacian Thunder sau Black Sea Rotation Force. Cel din urmă exercițiu se desfășoară prin rotație pe teritoriul întregii țări. 

 

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă