12.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE 4: O mie de turiști români blocați de inundații în Bulgaria....

UPDATE 4: O mie de turiști români blocați de inundații în Bulgaria. MAI va evacua turiștii români

UPDATE 9:30:

Un autocar al Ministerului de Interne s-a deplasat la Constanţa în cursul nopţii, în vederea aducerii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în staţiunea bulgară Albena, afectată de inundaţii, iar la ora 09.30 un convoi format din acest autocar şi autoplatforme a plecat spre Bulgaria.

Convoiul este însoţit de o echipă consulară din cadrul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, care are în dotare echipamente mobile consulare cu ajutorul cărora pot fi eliberate documente de călătorie la faţa locului, informează Guvernul.

Echipa mobilă consulară se va alătura echipei create la nivelul misiunii diplomatice în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei consulare în astfel de situaţii.

Din situaţia transmisă de reprezentanţii misiunii diplomatice aflaţi la faţa locului, în urma solicitărilor turiştilor români, vor fi aduse în ţară 29 de persoane şi 8 autoturisme. Din cele 8 autoturisme, 3 vor rămâne în Constanţa şi 5 vor fi transportate până la Bucureşti.

Potrivit Guvernului, din datele comunicate de reprezentanţii misunii diplomatice a rezultat că, în urma revenirii situaţiei la normalitate, o parte dintre turiştii români au optat să-şi continue sejurul în staţiune.

Începând cu data de 21 iunie ora 16.30 şi până la această oră, prin punctele de trecere a frontierei au tranzitat un număr 73 de autoturisme cu 244 persoane care s-au întors din staţiunea Albena.

În ultimele zile, oraşul bulgar Varna şi alte localităţi din Bulgaria, între care şi staţiunea Albena, au fost grav afectate de inundaţiile puternice care s-au înregistrat în zonă în urma ploilor toernţiale şi a scurgerilor de pe versanţi, cel puţin zece persoane pierzăndu-şi viaţa din cauza apelor revărsate.

Turiștii români aflaţi pe litoralul bulgăresc, în regiunea Albena, acuză autoritățile străine că nu îi ajută să plece acasă, după ce stațiunea a fost grav afectată de inundații, românii reclamând că au fost evacuați doar cetățenii ruși și germani, în timp ce românii s-au ajutat între ei.

 

UPDATE 14.15:

Ambasada României de la Sofia estimează, pe baza apelurilor telefonice, că numărul românilor afectaţii de inundaţiile de pe litoralul bulgăresc este de aproximativ 1.000 de persoane, a precizat Ministerul de Externe.

"Ambasada României la Sofia a fost contactată de mai mulți cetățeni români aflați pe litoralul bulgăresc care au prezentat situația dificilă în care se află în stațiunea Albena, care a fost cea mai afectată de inundații. Nu există date oficiale privind numărul turiștilor români aflați în această stațiune, însă după estimările misiunii diplomatice, efectuate pe baza apelurilor telefonice, numărul acestora ar putea fi de aproximativ 1.000 de persoane", a anunțat MAE, potrivit Mediafax.

UPDATE 14.05:

Ministerul de Externe precizează că printre victimele inundaţiilor din Albena, Bulgaria, nu se află cetăţeni români, turiştii din România fiind sfătuiţi să amâne deplasarea din sau către staţiunile afectate de ploile torenţiale din în ultimele zile de pe litoral.

"Din informațiile obținute de către misiunea diplomatică de la autoritățile bulgare rezultă că se depun eforturi deosebite pentru înlăturarea în cât mai scurt timp a pagubelor cauzate de ploile torențiale și apelează la turiștii români de a amâna, în măsura posibilităților, deplasarea din/către stațiunile afectate", a precizat, Ministerul de Externe, conform Mediafax.

Potrivit ultimelor date transmise de către autoritățile bulgare, printre victime nu sunt cetățeni români, informează MAE.

"Potrivit ultimelor date transmise de către autorităţilor bulgare, situația în zonele afectate de inundații se îmbunătățește treptat. Toate forţele autorităţilor locale au fost mobilizate în vederea asistării populaţiei afectate de inundaţiile produse", se mai arată în răspunsul ministerului.

Ataşatul de interne de la Ambasada României din Bulgaria şi Consulul de la Sofia se află pe teren şi sunt în legătură permanentă cu autoritățile bulgare în vederea asistării cetăţenilor români afectaţi de inundaţii, mai precizează MAE.

UPDATE 14.50:

Ministrul delegat pentru Turism, Florin Jianu, se deplasează de urgenţă în staţiunea bulgară Albena, unde mai mulţi turişti români sunt blocaţi în urma inundaţiilor, pentru evaluarea situaţiei şi prime decizii în vederea repatrierii acestora, informează Guvernul.

Conform sursei citate, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului Afacerilor Interne va fi constituit un grup de lucru care să gestioneze de urgenţă situaţia în care se află românii blocaţi în Albena.

"În prezent, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Florin Jianu, se deplasează de urgenţă la faţa locului, pentru evaluarea situaţiei şi pentru prime decizii. Grupul de lucru va lua legătura cu autorităţile bulgare, va menţine o echipă la faţa locului, va lua legătura cu românii aflaţi în situaţii dificile şi va face tot ce este necesar pentru repatrierea acestora în bune condiţii. De asemenea, grupul interministerial va comunica opiniei publice informaţiile existente în timp util", se arată într-un comunicat.

Guvernul mai susţine că autorităţile bulgare au pus deja la dispoziţie informaţii şi cooperează cu autorităţile româneşti pentru asigurarea unor "condiţii decente" pentru cei afectaţi.

Turiștii români aflaţi pe litoralul bulgăresc, în regiunea Albena, acuză autoritățile străine că nu îi ajută să plece acasă, după ce stațiunea a fost grav afectată de inundații, românii reclamând că au fost evacuați doar cetățenii ruși și germani, în timp ce românii s-au ajutat între ei, potrivit Mediafax.

Potrivit Elizei Panait, o turistă din Buzău surprinsă de inundații în stațiunea Albena, în timpul unui sejur la un hotel, în regim all inclusiv, românii au fost abandonaţi de către autoritățile bulgare, după ce hotelul respectivşi alte cinci unităţi hoteliere din zonă, au fost afectate de inundații. Panait a spus că în zonă ar fi zeci de români, mulţi dintre ei cu mașinile distruse de apă și mâl.

Panait a declarat că mulți dintre turiștii români aflați în Albena nu pot părăsi stațiunea, iar autoritățile nu îi ajută cu nimic. Panait spune că turiștii au cerut autorităților, contra cost, o platformă pe care să-și urce mașinile și cu care să poată părăsi zona afectată de inundații, însă au fost refuzați, mai transmite Mediafax.

”Nu a venit nimeni să vorbească cu noi, să ne spună dacă putem ieși din hotel, sunt români disperaţi, care nu pot pleca de aici. Sunt mulți români aici, sunt copii, situația e disperară, s-a rupt și faleza, restaurantul este distrus. Sunt buzoieni care nu pot pleca pentru că au mașinile acoperite cu apă, au autoturismele distruse de mâlul care a intrat până la scaune, a fost apă de un metru și 20 de centimetri, iar bulgarii și-au bătut joc de noi”, a declarat Eliza Panait, turistă din Albena.

Sursa citată a adăugat că inundațiile au cuprins zona după ploile abundente care s-au înregistrat în noaptea de joi spre vineri. Apa și aluviunile care s-au revărsat din pădure, dar și dintr-un râu care s-ar afla în zonă au distrus mașinile turiștilor, restaurantele aflate la subsolurile hotelurilor, un hotel fiind rupt în două, iar turiștii fiind evacuați.

Turiștii români susțin că nu li s-a mai servit masa, deși sunt în regim all inclusiv, ei primind în ultimele ore doar câte un sandviş, câte un croissant și câte o sticlă de jumătate de litru cu apă.

Cele mai citite

Contraoferta lui Xi Jinping la Europa cu două viteze

Liderul chinez Xi Jinping a vizitat recent trei state europene: Serbia (care nu e membră a UE), Franța și Ungaria. Peste tot i s-a...

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...

Ședința de guvern se ține la Brașov

Ședința de guvern programată în ziua de 14 mai 2024 se va desfășura în municipiul Brașov, anunță un comunicat transmis de la Palatul Victoria. Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă