3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialRomânii au depus o moțiune la Strasbourg, pentru familia Bodnariu

Românii au depus o moțiune la Strasbourg, pentru familia Bodnariu

O moţiune pentru rezoluţie având ca subiect "Asigurarea unui echilibru între interesul superior al copilului şi necesitatea de a menţine familiile unite", în care se menţionează şi cazul familiei Bodnariu, iniţiată de membri ai Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a fost depusă cu ocazia primei părţi a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 25-29 ianuarie 2016), notează Agerpres. 

Potrivit unui comunicat al Senatului, transmis sâmbătă AGERPRES, iniţiatorii demersului sunt senatorii Ben-Oni Ardelean, Titus Corlăţean, Viorel Badea şi deputaţii Florin Iordache, Attila Korodi, Daniel Fenechiu şi Florin Pâslaru. 

Moţiunea a fost susţinută de 28 de membri ai Adunării, provenind din 14 state, dintre care toţi membrii Delegaţiei Republicii Moldova prezenţi la sesiune, precizează sursa citată. 

Conform comunicatului Senatului, moţiunea pentru rezoluţie face trimitere la Rezoluţia 2049 (2015) a APCE privind serviciile sociale în Europa: legislaţie şi practică referitoare la separarea copiilor de familiile lor în statele membre ale Consiliului Europei, şi la dispoziţiile pertinente referitoare la relaţiile dintre copii şi părinţi ale Convenţiei ONU privind drepturile copilului. 

"Moţiunea pentru rezoluţie subliniază că interpretarea abuzivă şi disproporţionată a principiului interesului superior al copilului poate avea ca efect separarea nejustificată a copiilor de părinţi, menţionând în acest sens cazul familiei Marius şi Ruth Bodnariu, ai căror copii au fost preluaţi de Serviciul norvegian local de protecţia copilului (Barnevernet)", se arată în comunicat. 

Totodată, adaugă sursa citată, semnatarii moţiunii atrag atenţia asupra faptului că "acest organ administrativ (Barnevernet), în baza unor acuzaţii de violenţă nedovedite şi a cărui activitate nu face obiectul unui control democratic, a luat decizia, prin emiterea unei ordonanţe de plasament temporar, de a prelua cu forţa cei cinci copii ai familiei, dintre care un bebeluş de trei luni alăptat la sân". 

"Potrivit membrilor APCE care au depus moţiunea, separarea copiilor de familie reprezintă o măsură de ultimă instanţă şi nu poate fi acceptată având în vedere că nu au fost luate măsuri intermediare, precum: ancheta socială, consilierea psihologică sau medierea. Având în vedere că doar în anul 2013, din aproximativ 53 000 de cazuri care au intrat în vizorul serviciilor locale norvegiene de protecţie a copilului în circa 9.000 de situaţii s-a luat măsura separării părinţilor de copii, fapt care indică o problemă de sistem a serviciilor sociale norvegiene cu atribuţii în materia protecţiei copilului, semnatarii moţiunii solicită examinarea urgentă de către Adunare a acestei deficienţe", se mai arată în comunicatul menţionat.

Moţiunea pentru rezoluţie va fi transmisă Biroului APCE, care va hotărî asupra acţiunilor pe care le consideră necesare, inclusiv de a sesiza comisiile relevante ale Adunării, în vederea elaborării unui raport pe acest subiect

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă