15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Românii din Balcani, sacrificați pe frontul extinderii UE

FOTO. Românii din Balcani, sacrificați pe frontul extinderii UE

Minoritățile românești din Balcani totalizează câteva sute de mii de oameni, dar membrii lor sunt nerecunoscuți ca români de statele în care trăiesc.

La rândul lui, guvernul de la București evită să reclame discriminările la adresa minoritarilor români, din teama de a nu avea litigii cu guvernele statelor balcanice.

Aceste realități au fost prezentate vineri la București, în cadrul unei conferințe organizate de Parlamentul European.

“În Serbia trăiesc 300.000 de români vlahi, nerecunoscuți. N-au școală, n-au biserică, sunt urmăriți de poliție. Când cer să învețe în limba română,  li se spune că vor să facă un Kosovo în Timoc”, a relatat Eugen Popescu, șeful agenției de presă Romanian Global News. Anterior, Eugen Popescu a fost director general în cadrul Guvernului României, coordonator al relației cu românii din afara frontierelor.

Serbia și-a depus candidatura pentru a fi primită în UE. Acest demers e întârziat de o serie de chestiuni politice, în primul rând de relația Serbiei cu fosta provincie iugoslavă Kosovo. Serbiei i se reproșează însă și nerecunoașterea minorităților etnice. Poziția oficială a României este de a susține extinderea UE în Balcanii de Vest, preferând să evite discutarea problemelor românilor din fosta Iugoslavie.

Cea  mai cunoscută abatere de la această “Lege a tăcerii” s-a înregistrat în anul 2012. Momentul a fost rememorat și de participanții la conferința organizată, vineri, de Parlamentul European. În anul 2012, timp de 48 de ore, negocierile Serbiei cu reprezentanții UE au fost blocate de România, care era deja membră UE.

“A fost o greșeală din partea României!”,  a declarat, vineri, Victor Boștinaru, membru al Parlamentului European.

“N-a fost o blocare, a fost o amânare”,  susține, pe de altă parte, Leonard Orban, consilier al președintelui Iohannis. La momentul incidentului diplomatic din 2012, Leonard Orban era ministrul Integrării Europene.

La conferința organizată vineri la București, consilierul prezidențial Orban a lăsat să se înțeleagă că România nu a uitat de situția românilor din Balcani.

“Desigur, în procesul de negociere România are anumite interese şi le va susţine, dar ce trebuie reţinut este faptul fundamental că România va face tot ce este posibil, atât în ceea ce priveşte demersurile diplomatice, politice, dar şi cele economice, culturale, astfel încât această regiune din Europa să devină cât mai repede parte a Uniunii Europene", a subliniat Leonard Orban.

Dintre statele balcanice candidate la intrarea în UE, cel mai avansat în acest proces este Muntenegru (care, de altfel, este foarte aproape și de intrarea în NATO). Alte țări care doresc să intre în UE sunt Serbia, Albania, Bosnia – Herțegovina și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Potrivit europarlamentarului Victor Boștinaru, populația acestor țări din Balcanii de Vest, care doresc intrarea în UE, totalizează 20 de milioane de oameni. “Dacă UE nu poate gestiona o populație de circa 20 de milioane de oameni, dar pretinde să fie actor global, atunci avem o problemă”,  consideră Victor Boștinaru.

În opinia acestuia, un important pas înainte marcat de unele state din Balcanii de Vest a fost prilejuit de criza refugiaților. “Am constatat un comportament exemplar al acestor state față de problema refugiaților, în contradicție cu una dintre țările membre UE, care a ridicat garduri. Serbia a primit 200.000 de refugiați din ianuarie până la mijlocul lui septembrie”, a specificat Victor Boștinaru.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă