18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialRomânii primesc acces la documente SECRETE ale Ministerului de Interne

Românii primesc acces la documente SECRETE ale Ministerului de Interne

Mai multe categorii de documente elaborate de Ministerul Afacerilor Interne și de structurile subordonate vor fi declasificate.

De asemenea, o serie de documente vor fi trecute la un nivel inferior de secretizare, potrivit unei Hotărâri aprobate miercuri de Guvernul României.

“Declasificarea unor informații clasificate secrete de stat sau trecerea altor informații secrete de stat la un nivel inferior de secretizare ori în clasa secretelor de serviciu are scopul să asigure o protecție juridică corespunzătoare conținutului real, în raport cu actualele reglementări în domeniul securității naționale”, precizează un comunicat al Guvernului.

Documentele MAI care vor fi desecretizate sau trecute la un nivel inferior au fost emise atât dinainte de anul 1990, cât și după acel moment.

Prin reducerea volumului documentelor secretizate și prin scăderea nivelelor de secretizare se vor reduce și costurile pentru asigurarea protecției lor.

Printre informațiile clasificate care devin publice se află situații statistice, note raport, analize / sinteze, planuri de muncă, de acțiune, de activitate, adrese de corespondență, fișe de post, ordine ale ministrului Afacerilor Interne sau ale secretarilor de stat, cu excepția celor referitoare la activități informativ-operative.

Dintre informațiile cărora le scade nivelul de secretizare se remarcă planul conducerii mobilizării, planul acțiunii mobilizării, planul constituirii și pregătirii de luptă, planurile de pază și apărare ale obiectivelor de importanță deosebită – toate fiind anterioare anului 1990.

Printre actele vizate de actuala Hotărâre de Guvern s-ar putea afla și documente referitoare la Revoluția din decembrie 1989.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Selly, discurs la un summit NATO. “Trebuie să vă fac încă de la început o mărturisire”

Discursul lui Andrei Șelaru, cunoscut sub numele de Selly, la NATO Youth Summit, aduce în prim-plan o temă importantă și actuală: dezinformarea și impactul...

Rusia lovește o clădire cu 12 etaje în Harkov. Cel puțin 17 răniți

Rusia a efectuat o serie de lovituri aeriene asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunțat oficialii locali, lovind o clădire rezidențială înaltă și...

Ceremonia de finalizare a studiilor: Tradiții și simboluri ale maturității academice

Momentul absolvirii marchează o etapă definitorie în viața oricărui student, fiind punctul culminant al anilor de studiu și dedicare. Este ziua în care tradiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă