10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCum este sărbătorită ziua Limbii Române. Mesajele politicienilor

Cum este sărbătorită ziua Limbii Române. Mesajele politicienilor

Românii sărbătoresc, luni, Ziua Limbii Române, alături de Republica Moldova. 

Premierul Victor Ponta a scris, luni, pe contul personal de Facebook, că  Ziua Limbii Române  este ”o sărbătoare de suflet pentru toți românii din țară, din Republica Moldova și din întreaga lume!”

”Este o zi în care ne sărbătorim moștenirea și valorile comune, când putem afirma cu mândrie că limba română este piatra de temelie a identității noastre – pentru noi, cel mai frumos grai din lume. Poate că a vorbi și a scrie în română ni se pare acum o rutină, dar lupta strămoșilor noștri pentru acest drept a fost una grea, iar câștigul adus culturii europene de marii noștri creatori este neprețuit. La mulți ani tuturor!”, a scris Ponta, pe Facebook.

Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei limbii Române. Astfel, șeful statului a ținut să precizeze că sărbătoarea reprezintă una dintre cele mai  importante elemente definitorii ale identităţii noastre naţionale. 

„Astăzi, 31 august, celebrăm unul dintre cele mai importante elemente definitorii ale identităţii noastre naţionale. Limba română ne exprimă cultura, valorile şi bogăţia tradiţiilor şi ne uneşte într-o mare comunitate spirituală pe toţi cei care o vorbim, indiferent de locul în care trăim. În această zi de sărbătoare, gândurile mele se îndreaptă către românii din ţară, către cei din Republica Moldova, precum şi către cei din diaspora, pentru care limba este legătura vie cu originile şi identitatea naţională. Încurajez familiile de români de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba română şi să-i îndemne nu doar să cunoască, ci să-şi iubească limba maternă. La mulți ani tuturor vorbitorilor de limbă română, oriunde v-ați afla!”, a transmis Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că, ”alături de tricolor și de imnul național, limba poporului român reprezintă un simbol al neamului nostru și un element de identitate într-o lume în plină globalizare”.

”Limba română a fost modalitatea prin care înaintașii noștri au comunicat speranțele ce au animat sentimentele poporului nostru. De-a lungul istoriei noastre, limba a fost cea care i-a unit pe români in momente cruciale. Păstrarea și cultivarea limbii române sunt rezultatele unor eforturi pe care generații de români le-au depus de-a lungul secolelor. A învăța limba română înseamnă a cunoaște identitatea, personalitatea și sufletul poporului român. Limba română este astăzi la loc de cinste printre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Ca români, este de datoria noastră să arătăm cel mai înalt respect limbii noastre stramoșești prin a o vorbi corect și a-i învăța pe copiii noștri să facă la fel. La mulți ani, România!”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a spus că ”sărbătorirea limbii române înseamnă un omagiu adus tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, au făcut eforturi pentru păstrarea și cultivarea spiritului românesc, dar și celor care continuă astăzi să vorbească și să simtă românește, oriunde s-ar afla”, conform Mediafax.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011 și a fost semnată de 166 de parlamentari din toate partidele parlamentare din România.

În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că "importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite", conform wikipedia.ro.

Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013[2] adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă