13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialRomânii se revoltă, după decizia senatorilor de a-l proteja pe Oprea. Un...

Românii se revoltă, după decizia senatorilor de a-l proteja pe Oprea. Un protest este anunțat, joi, la Senat

Votul de luni al Senatorilor, care au respins cererea procurorilor anticorupție privind încuviințarea începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină, a strârnit numeroase reacții. Astfel, mama polițistului care a decedat, anul trecut, în timp ce se afla în coloana oficială a fostului vicepremier s-a arătat dezamăgită de decizia luată de senatori, în timp ce polițistul Marian Godină a susținut că această decizie îl face să regrete că a decis să fie polițist.

Totodată, votul de luni a stârnit reacții și din partea președintelui Klaus Iohannis, care a precizat că „într-un stat de drept nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege”. Totodată, Direcția Națională Anticorupție a precizat, marți, într-un comunicat de presă, că respingerea cererea privind începerea urmăririi penale, în cazul lui Gabriel Oprea, are drept consecință blocarea anchetei penale față de fostul vicepremier. Și judecătorul CSM Cristi Danileț a vorbit, marți, despre consecințele acestui vot, pe care l-a calificat drept un conflict constituțional între puteri, întrucât „justiția este împiedicată a se înfăptui, din cauză că o putere politică a statului se opune”.

Dezbaterea privind cazul lui Oprea, acuzat de procurorii anticorupție de ucidere din culpă, în cazul polițistului Gigină, s-a mutat și în spațiul virtual. Astfel, pe rețelele de socializare a apărut un eveniment în care internauții sunt îndemnați să iasă în stradă, joi, pentru a protesta față de decizia senatorilor, în cazul lui Oprea.

„Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea. Polițistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului, când era antemergător pe motocicletă și deschidea drumul coloanei oficiale organizate pentru ministrul de Interne, șeful său. Un polițist a murit, dar cel identificat de procurori ca vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în fața justiției, din cauza celor din Senatul României, care se cred deasupra legii.Fraților, nu sunteți ici dumnezei și nici invincibili. De aceea, joi ieșim în stradă, chiar la voi acasă, domnilor senatori. Noi, simpli cetățeni indignați venim la intrarea dinspre Senat a Parlamentului României, să-l comemorăm pe Bogdan Gigină și să cerem dreptate. Poate așa vă amintiți că nu există vreo diferență magică între noi și voi, că legea este aceeași pentru toți și că justiția trebuie lăsată să-și facă treaba”, se precizează în descrierea evenimentului denumit „Protest <<Oprea, ești cercetat, trebuie să fii judecat!>>”.

Potrivit paginii de Facebook a evenimentului, acesta va începe joi, în jurul orei 18.00, și va dura aproximativ trei ore. La eveniment și-au anunțat, până în prezent, participarea peste 400 de persoane. Totodată, peste 1,600 de persoane sunt interesate să participe, iar peste 5,600 de persoane au distribuit evenimentul pe paginile lor de Facebook.


CITEȘTE ȘI: Judecătorul Cristi Danileț explică efectele votului prin care 73 de senatori au decis că Gabriel Oprea nu trebuie anchetat de DNA pentru moartea polițistului Bogdan Gigina: Justiția este împiedicată a se înfăptui. O putere politică se opune


Aproape un an de la moartea polițistului Bogdan Gigină

Polițistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit, în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani. El a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.

În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale.

În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu toate acestea, luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 ”pentru” şi şase abţineri. 

Gabriel Oprea a pledat, în Senat, pentru nevinovăția sa

 

Înainte ca senatorii să decidă dacă vor încuviința sau nu cererea privind încuviințarea urmăririi penale, în cazul polițistului, Gabriel Oprea a susținut în fața acestora că nu este vinovat, întrucât el se afla pe bancheta din spate a mașinii.

„Vreau doar să explic foarte simplu şi scurt că în seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu veneam de la restaurant. Totul e documentat la secundă. Sunt aici colegi care au fost miniştri de Interne. Există o bază legală din anul 2000. Fiecare ministru de Interne, ministru de stat, vicepremier, există  deci baza legală, pentru un antemergător. În seara aceea, în jur de orele 19.00 aveam antemergătorul în faţă, în urma cercetării viteza maşinii de poliţie era viteza legală. Cea în care mă aflam eu, atenţie, pe bancheta din spate, nu o conduceam, aveam viteza legală. Din păcate, s-a întâmplat această tragedie. Un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centru Capitalei. O mare tragedie. Sunt reguli foarte clare. Nu ministrul de Interne stabileşte traseul, nu dă comenzi vis a vis de viteză, nu am dat niciodată, nici nu puteam să discut cu tânărul coleg de pe motocicletă”, a declarat Oprea, în fața senatorilor. 


CITEȘTE ȘI: Cel mai cunoscut polițist se declară scârbit de situația lui Gabriel Oprea. Marian Godină este revoltat de votul senatorilor care blochează Justiția: Îmi este silă. Este unul din momentele în care îmi pare rău că sunt poliţist


În replică, mama tânărului care și-a pierdut viața, în urmă cu 11 luni, l-a criticat pe fostul vicepremier, pe motiv că „se plânge de coșmarul trăit”.

„Cel care fură o găină este hoț, este supus legilor acestei țări și închis.Cea care fură un mănunchi de flori în speranța de a duce o pâine pe masă copiilor care tremură de foame este hoață și supusă acelorași legi. Cel care stă cuminte pe banchetă din spate a mașinii, nefacându-se vinovat de nimic, trăiesc frumos,vazându-și liniștit de viață, ba chiar se plâng de coșmarul trăit…”, a scris Carmen Gigină, marți dimineața, pe pagina sa de Facebook.

Într-un alt mesaj postat de Carmen Gigină, pe Facebook, în 8 septembrie, ea i-a cerut lui Gabriel Oprea să-i răspundă sincer la întrebarea: Dacă Bogdan ar fi fost scos din dispozitiv în acea seară ar fi trăit?

„ < <Mi se pare de domeniul fantasticului>>, asta declara Gabi Oprea”. Pune o întrebare către procurorul de caz <<Dacă nu ar fi fost acele lucrări nesemnalizate oare Bogdan Gigina chiar și rulând cu 84km/h ar fi murit? Aș vrea să știu răspunsul sincer al procurorilor la această întrebare?  Aceeași intrevare v-o adresez și eu și vă rog să răspundeți la fel de sincer. Dacă Bogdan Gigină ar fi fost scos din dispozitiv în acea seară, ar fi trăit? D-voastră dispuneați de acest dispozitiv nimeni altcineva. Aghiotantul era vocea d-voastră (de altfel un om cu suflet, din relatările lui Bogdan, un om care era supus, la fel că și el, răsfățului dvs. zilnic). D-vs eratit <<Zeul>> care dictați și asta o știe tot Ministerul. Un cadru militar, un bărbat cu coloană vertebrală, un om responsabil își asumă consecințele faptelor sale.. .dar despre ce vorbesc, despre un om care și-a abandonat omul care starea în ploaie, vânt, soare ptr siguranța lui… Omul care, la câteva ore de la moartea lui Bogdan, nu a avut demnitatea să recunoască că ellfacea parte din dispozitiv, omul care în decursul a câtorva ore a schimbat legea .(Vezi monitorul oficial 21 oct 2015). Pentru mine, d-le, ești un muritor, eu nu văd funcția, nu văd omul politic care crezi că ești, sunt o mamă care și a pierdut unicul copil, din ignoranța ta, o mamă căreia i-ai șters trecutul, viitorul ,viață. Ai redus la 0 această familie, doar ptr că ai crezut că totul ți se cuvenea”, scria Carmen Gigină. 

Într-un stat de drept nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege”

Luni seara, președintele Klaus Iohannis s-a declarat  „profund dezamăgit” de votul senatorilor.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament. Preşedintele subliniază din nou ceea ce a spus de multe ori – politicieni care blochează actul de justiţie nu se vor bucura niciodată de respectul şi încrederea cetăţenilor. Prin votul de astăzi, o parte din senatori a demonstrat, din nou, că nu s-a înţeles nici până acum faptul că vinovăţia sau nevinovăţia unui om nu este stabilită de un vot în plen, ci de o instanţă de judecată. Într-un stat de drept nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege!”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi pentru Mediafax.


CITEȘTE ȘI: Revoltător. Și-a văzut fiul ucis a doua oară când senatul rușinii naționale a votat pentru ca Oprea să nu fie anchetat. Strigătul disperat al mamei polițistului Bogdan Gigina, după ce a aflat că vinovatul scapă de Justiție


Totodată, și Ambasada Statelor Unite la București a făcut precizări cu privire la acest caz. „Deşi nu comentăm cu privire la cazuri individuale, un principiu esenţial al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii”, a  precizat Ambasada SUA la Bucureşti, potrivit site-ului Realitatea.net.

Conflict constituțional între puteri

 

Judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a precizat, marți, pe blogul său, că votul  reprezintă un conflict constituțional între puteri, întrucât „justiția este împiedicată a se înfăptui, din cauză că o putere politică a statului se opune”.

„Din nou Parlamentul împiedică începerea urmăririi penale cu privire la un ministru sau fost ministru. Aceasta inseamnă că nu se poate face cercetarea mai departe pentru a se stabili vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane. Începerea urmăririi penale ar însemna doar deschiderea cadrului procesual în care se pot strânge legal probe şi persoana vizată şi-ar exprima poziţia faţă de fapta în care a fost implicată. În final, un judecător este împiedicat să stabilească asupra acestui aspect, pentru a se înfăptui justiţia, singura garanţie a respectării drepturilor şi libertăţilor omului şi restabilirii ordinii de drept in comunitate. În aceste condiţii, justiţia fiind cea impiedicată a se înfăptui din cauză că o putere politică a statului se opune, consider că este un conflict constituţional între puteri, Puterea Legislativă subrogându-se în atribuţiile Puterii Judecătoreşti cu privire la un membru din Puterea Executivă”, a scris judecătorul, marți, pe blogul său.

În aceste condiții, Cristi Danileț a precizat că a solicitat colegilor din Consiliul Superior al Magistraturii să ia în considerare posibilitatea de a fosrmula o sesizare la Curtea Constituțională a României, pentru conflict între puteri.

„Consider că nu este firesc ca dosarele judiciare privind anumite persoane să ajungă la parlamentari şi să fie dezbătute în mod public ca şi cum Parlamentul ar fi o instanţa judecătorească. Afirm ferm că nu este atribuţia Parlamentului de a stabili dacă o anumită persoană a comis ori nu o infracţiune şi dacă este cazul sau nu ca o anumită persoană să fie trasă la răspundere penală. În faţa legii toţi oamenii trebuie să fie egali. Imunitatea parlamentarilor sau miniştrilor nu poate fi transformată în mod arbitrariu în impunitate. Dreptatea este cea care trebuie să domine societatea, nu privilegiile”, a conchis Danileț. 

 

 

Tot marți, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat că decizia are drept consecință blocarea anchetei penale față de fostul vicepremier.

„La data de 01 septembrie 2016 a fost formulată cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială. Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție a fost supusă la vot de către plenul Senatului României la data de 19 septembrie 2016. Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de Interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit”, precizează DNA într-un comunicat de presă. 

Sute de persoane au cerut, anul trecut, demisia fostului vicepremier

„Demisia”, „Jos, Oprea, jos, eşti un mafiot”, „Oprea, nu rezişti nici cu mii de securişti” şi „Oprea face crime, Ponta îl susţine”, au scandat sute de protestatari, în 25 octombrie 2015, la câteva zile de la moartea polițistului Bogdan Gigină.

Și la acel moment, protestatarii s-au mobilizat pe Facebook. „Considerăm total inacceptabil abuzul de putere de care se face vinovat Gabriel Oprea, ministru de interne şi vice-premier în Guvernul României. Suntem indignaţi văzând tentativele de muşamalizare a tragediei de către reprezentanţi ai guvernului, ministerului şi unei părţi a mass-mediei.  Deplângem moartea la datorie a unui tânăr poliţist, o moarte pentru care Gabriel Oprea se află în culpă morală şi instituţională. Dorim o anchetă liberă de influenţă politică şi realizată în deplină transparenţă. Dar înainte de acest lucru cerem demisia lui Gabriel Oprea din toate funcţiile executive pe care le ocupă”, se preciza pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

 

Cele mai citite

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...
Ultima oră
Pe aceeași temă