8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânul prins cu droguri în Malezia s-a condamnat singur la moarte

Românul prins cu droguri în Malezia s-a condamnat singur la moarte

Statul asiatic a făcut eforturi uriaşe, în ultimii ani, pentru depistarea traficanţilor de droguri, în puşcării aflându-se zeci de mii de oameni încarceraţi pentru acest delict. Singura explicaţie pentru gestul românului – dorinţa de a face bani rapid.

Citeşte şi: Român condamnat la moarte pentru droguri, în Malaezia. Cum ajung românii victimele reţelelor internaţionale

Un procent de 40% dintre persoanele încarcerate în Malaezia au fost acuzate de trafic de droguri. Acesta ete conextul în care, un român în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaysia pentru trafic de droguri, potrivit unei relatări a publicaţiei New Straits Times. Bărbatul, un şofer cu jumătate de normă, este suspectat că ar fi făcut trafic de 1.494 de grame de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut. Cel mai probabul, românul era un simplu cărăuş, o verigă – cea mai expusă riscurilor şi uşor de prins – din lanţul traficului internaţional  de droguri. Probabil că acesta transporta marfa pentru piaţa europeană unde putea fi valorificată la preţuri de câteva ori mai mari.

Inconştienţă plătită scump

Românul este din comuna Telega, judeţul Prahova, iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului trecut, cu o lună înainte de a fi arestat, spune primarului localităţii, precizând că tânărul a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanţi de droguri. Decizia tânărului de a lucra pentru aceştia – în cazul în care nu a fost constrâns în vreun fel – este una iraţională. Sau, mai bine zis, sinucigaşă. Malaezia a declarat traficul de droguri drept ameninţare asupra securităţii naţionale la data de 19 februarie 1983. Din acel moment, an de an, a înăsprit măsurile împotriva persoanelor implicate.

Citeşte şi: Unde şi pentru ce poţi fi condamnat la moarte

Statisticile sunt edificatoare pentru amploarea fenomenului – în primlele şase luni ale acestui an, 65 de mii de persoane au fost arestate după ce au fost prinse având droguri asupra lor. Cea mai mare captură a fost de 524 de kilograme de heroină. Anul trecut, 145 de mii de oameni au fost arestaţi pentru trafic sau posesie de droguri, iar în 2011 numărul arestaţilor a fost de 127 de mii.

Românul nu reprezintă un caz izolat. Presa din Asia relatat faptul că în iulie 2013 două femei au fost arestate la terminalul de ieşiri de pe aeroportul din Kuala Lumpur după ce asupra lor au fost descoperite droguri. Stupefiantele trebuiau recuperate de la cele două femei de către cartelul drogurilor din Malaezia dar acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza intervenţiei poliţiei. Ancheta a evidenţiat faptul că femeile aduceau stupefiantele din Myanmar. În urma unui proces, au fost condamnate la moarte pentru trafic de droguri.

Citeşte şi: Români condamnaţi la moarte în străinătate

Două căi de recurs

MAE a informat, miercuri dimineaţă, că hotărârea de condamnare la moarte a tânărului nu este una definitivă, sentinţa urmând să fie supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală, precizând că urmează să mai aibă loc alte două căi de atac. De altfel, este destul de probabil ca pedepoasa tânărului să fie comutată la închisoare aşa cum s-a întâmplat şi în alte cazuri în care au fost judecaţi delicvenţie pnetru trafic de stupefiante. În precizare se arată că prin intermediul MAE cetăţeanul român beneficiază de serviciile unui avocat, cât şi de legătura cu familia sa, iar pe parcursul tuturor termenelor procesuale reprezentantul Ambasadei a fost prezent în sala de judecată. Ministerul mai spune că a fost începută o campanie referitoare la conştientizarea pericolelor la care se expun cărăuşii de droguri şi care este derulată atât prin media, cât şi prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare din străinătate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă