23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRomatom: Comisia Europeană dă un semnal pozitiv în ceea ce privește proiectele...

Romatom: Comisia Europeană dă un semnal pozitiv în ceea ce privește proiectele de energie nucleară

Comisia Europeană a dat un semnal pozitiv privind viitorul industrei nucleare în Europa, prin decizia de a aproba schemele de finanțare pentru construcția a două noi unități nucleare în Ungaria și pentru extinderea duratei de viață a unor reactoare din Belgia, informează Agerpres.

„Forumul Atomic Român (Romatom), asociația industriei nucleare din România, a luat act cu satisfacție de aprobarea Comisiei Europene (COM), în baza regulilor Uniunii Europene (UE) referitoare la ajutorul de stat, a schemelor de finanțare pentru construcția celor două noi unități de la centrala nuclearoelectrică (CNE) Paks II din Ungaria, de tip VVER — 1.200, precum și pentru extinderea cu 10 ani a duratei de viață a reactorilor de la Tihange 1, Doel 1 și Doel 2 din Belgia. În ambele cazuri, COM a evocat prevederi din Tratatul EURATOM, Art. 2(c) privind rolul UE în dezvoltarea energiei nucleare, respectiv Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, art. 194 (2) cu privire la dreptului Statelor Membre de a-și alege mixul energetic", precizează Romatom, într-un comunicat de presă.

La finalul anului 2014, Ungaria a încheiat un contract pentru lucrări de inginerie, procurare și construcție (IPC) pentru realizarea a două noi unități nucleare de tip VVER-1200, model V491, pe amplasamentul existent de la Paks. Potrivit Romatom, decizia privind realizarea proiectului este crucială în contextul pregătirii înlocuirii vechilor unități nucleare VVER-440 Model V213 (4 x 500 MW), care asigură peste 50% din necesarul de energie electrică al țării și care urmează a fi retrase din funcționare în intervalul 2032 — 2037.

Într-o prima etapă, COM a analizat printr-o procedură extinsă modalitatea de acordare a contractului IPC, fără organizarea unei competiții, în final închizând la 17 noiembrie 2016 cazul de infringement deschis împotriva Ungariei.

În luna mai 2015, Ungaria a notificat COM cu privire la finanțarea proiectului printr-un credit acordat de Rusia, susținut printr-un acord interguvernamental încheiat între cele două țări.

Angajamentul Ungariei pentru energia nucleară reflectă ținta ambițioasă de înscriere în angajamentele globale de reducere a emisiilor de carbon, energia nucleară rămânând o parte importantă a strategiei energetice a țării vecine, cu o cotă de 54% în 2015, urmând a contribui cu 58% la producția de energie a țării în 2050, după retragerea celor patru unități nucleare existente. În completare la producția de energie cu emisii reduse de carbon, regenerabilele, cu o cotă de 10% astăzi, vor asigura în 2050 un total de 18% din producția de energie electrică.

De asemenea, în luna septembrie 2016, autoritățile belgiene au notificat COM un set de măsuri referitoare la prelungirea duratei de funcționare a trei reactoare nucleare (Tihange 1, Doel 1 și Doel 2) în vederea evaluării acestora în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. În 2014 și 2015, Belgia a încheiat două acorduri cu Engie-Electrabel și EDF Belgia, pentru a prelungi cu zece ani durata de viață operațională a reactoarelor nucleare Doel 1 și Doel 2 (deținute de Engie-Electrabel) și Tihange (deținută de Engie-Electrabel, împreună cu EDF Belgia), însumând un efort financiar de circa 1,3 miliarde de euro.

Energia nucleară în Belgia asigură astăzi circa 40% din producția de energie, extinderea duratei de viață a celor trei reactoare nucleare menținând această cotă până spre anii 2030. În momentul de față, Belgia nu are în vedere construcția de noi unități nucleare, urmând că până în anul 2050 să renunțe la energia nucleară. În viitor, Belgia se va axa pe dezvoltarea regenerabilelor, de la 21% în 2015 la 41% în 2050, cu o creștere semnificativă a utilizării hidrocarburilor, de la 34% în 2015 la 59% în 2050.

Astfel, industria nucleară din România apreciază poziția Comisiei Europene față de proiectele nucleare din Ungaria și Belgia ca încurajatoare pentru finalizarea altor proiecte nucleare europene, inclusiv a Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, precum și extinderea duratei de viață la Unitatea 1 de pe același amplasament.

În prezent, cele 129 de reactoare nucleare, existente în 14 dintre statele membre, generează aproximativ 30% din electricitatea produsă la nivelul Uniunii Europene, reprezentând 50% din electricitatea cu emisii reduse de carbon, la nivelul UE.

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă