20.6 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialRomulus Mailat va face recurs la CEDO

Romulus Mailat va face recurs la CEDO

Românul Nicolae Romulus Mailat, condamnat la închisoare pe viaţă în Italia pentru uciderea Giovannei Reggiani, agresată pe 30 octombrie 2007 la Roma, va face recurs la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), anunţă organizaţia EveryOne, citată de pagina online a agenţiei AGI. “Avocatul românului, Piero Piccinini, va face recurs la instanţa de la Strasbourg în termenul prevăzut de lege”, comunică EveryOne, o organizaţie care militează pentru drepturile omului.

Potrivit Realitatea.net, EveryOne notează că inclusiv Curtea de Casaţie din Italia recunoaşte, în motivarea sentinţei de condamnare a lui Mailat, că ancheta a fost marcată de “clare deficienţe”. “Vom prezenta autorităţilor şi forţelor politice europene un dosar precis în cazul Mailat, elaborat cu metodologia noastră de contrainvestigare, un dosar care demonstrează erori evidente şi incompatibilităţi între anchetă şi concluziile judiciare, urmând să reiterăm ipoteza de nevinovăţie a lui Mailat. Restabilirea adevărului va presupune şi redeschiderea anchetei în cazul Giovanna Reggiani, obligând autorităţile să îi caute pe adevăraţii asasini”, afirmă, într-un comunicat, copreşedinţii Grupului Everyone – Roberto Malini, Matteo Pegoraro şi Dario Picciau.

“Avem motive întemeiate să credem că Mailat este victima unei grave erori judiciare, provocată de prejudecăţi şi abuzuri, şi dorim ca instanţa europeană, şi pe baza afirmaţiilor noastre, să facă dreptate, îndreptând erorile autorităţilor italiene şi evidenţiind riscurile propagandei politico-mediatice, care de ani întregi promovează xenofobia, lezând grav drepturile fundamentale ale românilor, romilor şi etniilor vizate de curente politice şi ideologice bazate pe intoleranţă”, precizează organizaţia EveryOne.

Săptămâna trecută, Curtea de Casaţie din Italia a prezentat motivaţia sentinţei de condamnare pe viaţă a românului Nicolae Romulus Mailat, denunţând “lipsuri evidente” în cadrul anchetei şi în procedura de stabilire a faptelor. “În acest context, nu li se poate imputa magistraţilor teritoriali nicio lipsă de logică argumentativă” în procesul decizional. “Găsirea aproape imediată a victimei, acuzaţiile martorilor oculari, confirmările oferite de poliţie, găsirea genţii victimei în baraca inculpatului – toate acestea susţin în mod obiectiv probatoriul care nu este incompatibil cu versiunea acuzării”, argumentează Curtea de Casaţie.

În acelaşi timp însă, instanţa supremă din Italia a precizat că “responsabilitatea lui Mailat în uciderea în formă agravată a Giovannei Reggiani este în afara oricărui dubiu”. În octombrie 2008, Nicolae Romulus Mailat fusese condamnat la 29 de ani de detenţie pentru omor calificat, tâlhărie şi agresiune sexuală, după moartea Giovannei Reggiani, agresată pe 30 octombrie 2007 în zona Tor di Quinto din Roma.

Potrivit deciziei iniţiale, Mailat trebuia să achite daune civile în valoare de 500.000 de euro soţului victimei, amiralul Giovanni Gumiero. În iulie 2009, Curtea de Apel a modificat sentinţa, condamnându-l pe Mailat la detenţie pe viaţă. Curtea de Casaţie din Italia a confirmat, pe 15 aprilie 2010, condamnarea la închisoare pe viaţă a românului Nicolae Romulus Mailat.

Cele mai citite

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă