19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia: instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, o...

Rusia: instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a precizat miercuri că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, care urmează să devină operaţional joi, reprezintă o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), relatează agenţia rusă Interfax, preluată de Reuters, transmite Agerpres. 

Scutul urmează să fie activat joi, la aproape un deceniu după ce SUA au propus proiectul pentru a proteja statele NATO de rachete iraniene, în ciuda avertismentelor Rusiei că Occidentul ameninţă pacea în Europa Centrală, comentează Reuters. MAE rus a mai afirmat că decizia de a instala scutul în România este o greşeală şi a afectat direct securitatea naţională a Rusiei. 

Nu este pentru prima dată când MAE rus se exprimă în aceşti termeni referitor la scutul american antirachetă de la Deveselu. La 26 aprilie, cu prilejul raportului său de activitate pe 2015, instituţia a apreciat că desfăşurarea unor sisteme de apărare antirachetă americane în România şi Polonia este interzisă în conformitate cu Tratatul INF, relata sputniknews.com, portal rus în limba engleză, la acel moment. 

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, cere ca ambele ţări să elimine toate rachetele de croazieră şi balistice nucleare şi convenţionale cu o rază de la 500 până la 5.500 km care pot fi lansate de la sol, nota sursa citată. 

"Suntem profund îngrijoraţi de desfăşurarea unui sistem de apărare antirachetă într-o bază din România, şi pe viitor într-o bază din Polonia, ceea ce este interzis în conformitate cu Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară şi scurtă', menţiona MAE rus în raportul său anual intitulat 'Activitatea politică externă a Rusiei în 2015' şi publicat pe site-ul său. 

Cu acel prilej, ministerul reitera că Moscova va întreprinde toţi paşii necesari pentru a asigura securitatea ţării, în contextul în care desfăşurarea de sisteme americane antirachetă în Europa are fără nicio îndoială scopul de a descuraja Rusia.

Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă